Constatatorii de daune sunt umiliti de ASF

Am avut mai mult timp dupa aceasta minivacanta sa citesc analiza ASF referitoare la constatatorii de daune, atras fiind de titlurile principalelor publicatii economice. Astfel , confratii de la profit.ro titrau urmatoarele:  ASF a calculat:”Cea mai buna meserie din Romania este in asigurari. Lucrezi o jumatate de ora si castigi 3000 de lei” Mai departe, economica. net  : “ASFUn constatator de daune a finalizat , in medie, un dosar de daune pe zi “. Nu in ultimul rand , revista CAPITAL : ASF: Constatarea daunelor in dosarele RCA dureaza intre 10 si 60 de minute “

 

Observati, toate titlurile incep cu numele Autoritatii de supraveghere, jurnalistii vrand  parca sa atraga in mod special atentia asupra sursei informatiilor dar si a institutiei care poarta raspunderea privind  exactitatea lor.  Si asta pentru ca nu poti sa nu te gandesti ca este ceva  putred in logica faptelor daca in Romania sute de oameni pot castiga 3000 de lei lucrand o jumatate de ora pe zi. Ce rezulta de aici ? Ca banii se castiga usor in asigurari si mai mult decat atat, constatatorii de daune sunt o profesie care sta si freaca menta cat e ziulica de lunga . Si atunci, te intrebi,  de ce companiile accepta niste trantori pe statele de plata,  daca peste tot se discuta de eficientizarea activitatii ? Sau daca nu e asa,si ei sunt utili societatilor atunci  de ce ASF si-a propus decredibilizarea acestei profesii onorabile ?

 

Curios sa aflu raspunsuri, am parcurs asadar analiza ASF . Nu stiu cine a facut-o dar stiu ca daca omul respectiv ar fi lucrat intr-o multinationala de asigurari si s-ar fi prezentat in fata conducerii cu aceasta analiza, a doua zi si-ar fi strans lucrurile intr-o cutie si ar fi parasit compania pe usa din dos. La ASF insa, nu exista usa din dos, cladirea are doar usi la strada, asa ca n-avem ce discuta.

 

Bun, si acum sa intram in detalii:

 

In medie,un daunas face o constatare RCA pe zi. Aceasta este marea concluzie a analizei ASF. Cui foloseste ea ? Nimanui,  pentru  ca este o concluzie scoasa din context si acest amanunt nu este deloc de neglijat. In orice companie de asigurari, constatatorii de daune nu fac evaluari doar pentru daunele RCA ci si pentru cele aferente contractelor CASCO. Unori contractele CASCO sunt mai numeroase, in functie de structura portofoliului companiei. Merg mai departe si spun ca ei sunt folositi si la constatarea daunelor pentru asigurari de bunuri sau locuinte si , in general, oriunde este nevoie. Gradul lor real de incarcare profesionala depinde de la companie , la companie, de la un oras sau provincie, la alta. In Capitala, de pilda, si in orasele mari constatatorii instrumenteaza , in medie 5-6 dosare de daune pe zi. In provincie, ceva mai putine.

 

 

In al doilea rand, nu numarul dosarelor e important ci complexitatea lor.  Poti avea o dauna la un camion care  intra in casa unui om avariindu-i locuinta si  stalpii de electricitate. Sunt tot felul de raspunderi acolo. Sau te poti intalni cu cazul  unui TIR plin cu oua Kinder care se rastoarna pe sosea. Vreo 10.000 mai sunt bune, inca vreo 10.000 s-au stricat. Trebuie toate numarate si intocmite documente pentru ele. Cat dureaza asta si cu ce eforturi se face ?  Meseria de constatator de daune nu e simpla, multi dintre oamenii astia au studii superioare sunt ingineri pasionati de meseria lor. Sa le trimiti munca in derizoiu cu astfel de analize lipsite de profesionalism este peste puterea mea de intelegere.

 

Dincolo de asta, cifrele din analiza ASF nasc nedumeriri. Institutia recunoaste ca a luat in calcul doar  opt din cei noua asiguratori RCA autorizati astfel ca toate datele prezentate nu pot fi extrapolate la nivel de piata. Atunci ce rost mai are analiza ? Sunt 727 de constatatori de daune pe piata, anunta ASF dar , cum spuneam, lipsesc datele de la o companie. Cati or fi de   toti? Poate 800, poate 900, poate mai multi ?

 

La fel stau lucrurile cand este vorba de numarul de dosare avizate pe piata in 2016. Analiza ASF spune ca au fost 186579 dar nu prea iese socoteala chiar daca le scadem pe cele lichidate in anul urmator. La o frecventa medie a daunei RCA de circa 6% si un parc auto de circa 6 milioane de vehicule ar rezulta un total de 360.000 de dosare avizate pe an, cam dublu decat anunta ASF. O fi vorba de dosare lichidate si nu avizate, dar nu rezulta de nicaieri o astfel de concluzie.

 

 

Si, in final, o informatie  tot din surse ASF dar de data asta perfect credibile.  Frecventa daunei intregistrata la politele RCA incheiate pe o luna  este  de 14% fata de 6 % la politele incheiate pe un an sau sase luni. Asta inseamna frauda, dupa toate manualele din domeniu. Asteptam o analiza a ASF pe acest subiect.

2 responses to “Constatatorii de daune sunt umiliti de ASF”

  1. Serban buscu says:

    Îmi pare rău că nu am fost mai clar, dar eu titlul ala l-am vrut ironic.

  2. […] analiza recenta realizata de expertul in asigurari Constatin Nastase pe blogul sau evidentiaza ca „frecventa daunei intregistrata la politele RCA incheiate pe o luna este de […]

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published.