Asiguratorii RCA vor da in judecata Guvernul Romaniei

 

Asiguratorii RCA nu s-au resemanat cu plafonarea dictată de Guvern și au trecut la atac într-un moment în care guvernanții sunt pe picior de plecare, cu două săptămâni înainte de alegerile parlamentare.

Toti asiguratorii RCA s-au intalnit vineri pentru a decide daca  vor inainta o actiune in justitie pe legea contenciosului administrativ, impotriva Guvernului.  Dupa discutii aprinse firmele au decis in unanimitate sa declanseze operatiunea , primul pas fiind selctarea celei mai tari case de avocatura din Romania, pentru a le reprezenta in instanta. Termen de selectie – luna decembrie in care vom intra in curand.

In prima faza , asiguratorii vor ataca Hotararea de guvern privind plafonarea tarifelor iar in functie de rezultat va urma o a doua etapa in care se va pune problema identificarii acelor prevederi care pot sta la baza invocarii exceptiei de neconstitutionalitate a OUG 54/2016 . Decizia firmelor de asigurare nu a venit peste noapte, ci a fost pregatita din timp. Ele au solicitat si au beneficiat mai intai de o analiza juridica care va sta la baza actiunii in instanta din partea Fatu Law Office, o firma de avocatura corespondenta a Point Public Affairs. Cine este Point Public Affairs se stie . Este  firma care se ocupa de actiunile de lobby si PR ale UNSAR de circa doi ani de zile in cadrul unui  contract anual de 20.000 euro, spun sursele mele din Delta Dunarii.

In ce priveste actiunea in justitie, ea va avea caracter colectiv si nu individual. Toti asiguratorii RCA vor lucra cu aceeasi casa de avocatura, atat pentru optimizarea costurilor cat si pentru o mai mare coerenta a actiunii . Nu am inca informatii daca fiecare firma va semna un contract de reprezentare separat cu casa de avocatura selectata sau se va merge pe un singur angajament cu toti asiguratorii dar cred ca acest amanunt nu este foarte relevant.

Am incercat sa-l contactez astazi pe Adrian Marin, Presedintele UNSAR pentru a obtine o opinie dar apelul mi-a fost respuns. Am luat apoi legatura cu Andreea Bujor, PR-ul UNSAR care in prima faza mi-a spus ca nu stie despre ce este vorba desi lucreaza la Point Public Affairs. A cerut un ragaz sa se informeze dar n-a mai revenit in timpul convenit impreuna. Lipsa de transparenta a UNSAR a devenit o regula de multa vreme, in ciuda schimbarior recente de la nivelul conducerii. Voi reveni cu un update daca , intre timp, voi fi contactata de PR-ul UNSAR.

Zilele Ordonantei 54/2016 si ale  HG privind plafonarea tarifelor sunt, se pare numarate, actele legislative fiind atacate din trei directii. Prima dintre ele este  sesizarea Comisiei Europene de catre UNSAR, sesizare la care se asteapta un raspuns, in prezent. A doua se refera la actiunea in justitie a asiguratorilor de care am vorbit mai sus . In sfarsit, a treia are in vedere contestarea acestor acte legislative din interiorul institutiei care le-a promovat, respectiv ASF.

Dupa ce Paul Mitroi, seful de la reglementari-autorizari ASF si-a facut publica opinia personala conform careia e posibil sa asistam la o procedura de infringement, odata intors la sediul ASF asupra lui s-a declansat jihadul. Intr-o sedinta interna, lui Mitroi i s-au imputat declaratiile publice facute si  i s-a cerut demisia de catre intreg Consiliul ASF. S-a discutat pe un ton ridicat, omul a fost admonestat si  bagat in corzi alaturi de  Florin Golovatic, Director la supraveghere si control ASF. Ambilor li se reproseaza faptul ca  sunt cauza tuturor problemelor aparute la ASF in ultima vreme.

Vom reveni in curand si cu alte dezvaluiri socante despre problemele cu justitia pe care le au, mai nou, fosta sefa de la juridic  Marinela Nemes, colegele ei  Anabella Ruse, Carmen Ivan si alte doua persoane. Toate in dosarul Astra Asigurari.

Stati pe-aproape!

Si in final revin cu aceeasi rugaminte , de a comenta pe blog daca simtiti nevoia si nu pe pagina mea de facebook.

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published.