Asiguratorul de stat sta la mana Camerei Deputatilor

Sa incepem cu :

Art 45: Ministerul Finantelor Publice, in termen de 45 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi, elaboreaza actul normativ pentru infiintarea unei companii, cu capital de stat, in domeniul asigurarilor RCA si alte tipuri de asigurari.

Articolul de mai sus se regaseste in Proiectul de lege RCA, aprobat deja de Senat si aflat in prezent pe traseul legislativ al Camerei Deputatilor . Povestea lui este interesanta prin faptul ca el nu exista in varianta initiatorilor acestui proiect de lege, un grup de senatori PSD, in frunte cu Viorel Arcas.

Asadar a fost adaugat intre timp, pe traseul legislativ de catre membrii Comisiei de buget, finante, activitate bancara si piata de capital din Senat. Cand a fost depus la Senat, proiectul de lege avea 36 de articole iar in varianta aprobata de Senat a ajuns la 45 de articole. Unul din articolele adaugate, este cel de mai sus. Adaugarea lui nu e neaparat un lucru nefiresc. Se discuta de multa vreme despre un asigurator de stat, Eximasig sau altul infiintat de la zero. Ma intreb insa daca acest proiect este prins in bugetul Ministerului Finantelor pe anul 2017. Caci daca nu este, vorbim degeaba, il punem la cele doua miliarde lipsa din bugetul lui Dragnea.

 

Infiintarea unui asigurator de stat nu depinde insa doar de banii alocati la buget ci si de sansele ca proiectul de lege in care este inclusa prevederea , sa fie aprobat de Parlament. Si asta pentru ca suntem in situatia paradoxala si complet tembela, in care doua acte legislative care prevad cam aceleasi lucruri, sa faca simultan obiectul dezbaterii in Camera Deputatilor. Primul, e cel despre care v-am vorbit. Al doilea este  OUG 54/2016, celebra Ordonanta cu plafonarea tarifelor, asta daca mai era necesara precizarea.

 

Si acum sa vedem ce se poate intampla. Daca OUG 54/2016 este aprobata de deputati si devine lege, inaintea proiectului de lege RCA, atunci , cel mai probabil se va vrenunta  la acesta din urma, din lipsa  utilitatii. Unul dintre efecte va fi acela ca  articolul privind infiintarea unui asigurator de stat, care nu se afla si in textul Ordonantei, va disparea odata cu Proiectul de lege iar  Ministrul de Finante va rasufla usurat in privinta bugetarii proiectului.

 

Daca dimpotriva, OUG 54/2016 nu va fi aprobata de deputati (scenariu posibil pe fondul contestarii ei unanime , inclusiv la Comisia Europeana) atunci drumul proiectului de lege RCA catre aprobare devine deschis iar infiintarea unui asigurator de stat, probabila.

 

Pana atunci, sa notam ultimele evolutii in ce priveste traseul celor doua acte legislative. In 13 septembrie, anul trecut,  proiectul de lege RCA a fost adoptat de Senat iar o saptamana mai tarziu a fost prezentat in Biroul permanent ale Camerei Deputatilor. Pana la sfarsitul anului 2016,  a primit avizul Comisiei pentru politica economica dar nu si pe al Guvernului Ciolos care a motivat respingerea de existenta OUG 54/2016.  O data cu revenirea deputatilor din vacanta , din luna februarie a acestui an, se asteapta ca drumul spre aprobare sa continue.

 

In ce priveste OUG 54/2016, Ordonanta a fost respinsa de Senat din acelasi motiv, al existentei Proiectului de lege RCA. Asta n-a contat insa de loc intrucat, nu Senatul era Camera decizionala ci Camera Deputatilor. Astfel ca , saptamana trecuta, mai exact la 1 februarie, Ordonanta a intrat in malaxorul aprobarilor din Comisii.

Care dintre cele doua acte va vedea mai intai  lumina Monitorului Oficial e greu de spus. Sa notam insa faptul ca situatia in sine este una ca in bancurile cu prosti de la Radio Erevan

 

 

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published.