Brokerii vor avea comisioane mici si dupa ce se incheie plafonarea tarifelor

Dupa 19 mai ar trebui sa expire perioada de plafonare a tarifelor si piata sa revina la normal. Asta daca mai credeti in Mos Craciun. Nu va fi posibil, cel putin in ce priveste comisioanele brokerilor, pentru ca proiectul de lege RCA aflat in dezbatere la Camera Deputatilor, dupa ce a fost aprobat de Senat, prevede, printre altele, urmatoarele:

Cap VI, art 18, pct 4: ” Cheltuielile administrative si de vanzare ale politelor de asigurare, incluse in tariful de prima, nu pot depasi, cumulat 25% din tariful rezultat”

Stiu, discutia e mai veche, ea a inceput atunci cand ASF a elaborat metodologia de calcul a tarifelor maxime. Doar ca ceea ce a stablit ASF ca o masura cu caracter temporar, doar pentru sase luni de plafonare a tarifelor, a ramas intre timp cu program vesnic, cum spun moldovenii la magazinele deschise non-stop.

 

Acest articol de lege ii bucura pe brokeri ca un dop in cur. Ei sperau ca dupa expirarea plafonarii tarifelor sa poata negocia comisioane mai bune cu asiguratorii, pentru a-si redresa afacerile. Se pare insa ca cineva , acolo sus, nu-i iubeste. Sa facem un calcul sumar. Taxele catre diversele institutii sunt de circa 8 % (2% FPVS, 2,5% BAAR, 0,8% CEDAM, restul taxa functionare ASF, FGA, Fond de rezolutie.) Mai raman 17%, dar sa nu credeti ca se duc toti catre intermediari. Mai scadem cheltuielile cu reasigurarea, sistemul informatic, evidenta  politelor, salariile  inspectorilor de daune etc. In final, daca firmele vor sa respecte legea, nu vor putea sa ofere brokerilor mai mult de 8- 10% din totalul cheltuielilor de administrare. Or, cam asta e nivelul pe piata acum, in perioada tarifelor plafonate. Sa intelegem ca situatia va ramane neschimbata si dupa aprobarea Proiectului de lege RCA de catre Parlament ?

 

Am discutat cu un fost director auto la o firma mare de asigurari, care a schimbat intre timp domeniul de activitate. “Prin anii 2000, spune acesta, noi reuseam sa ne incadram cu cheltuielile administrative la RCA intr-o marja de 27-28% din tarif, in conditiile in care comisioanele pe care le ofeream brokerilor nu erau mai mari de 10 %. Problema e ca atunci taxele pe care eram obligati sa le platim catre diverse institutii ale pietei, erau  nesemnificative. Acum sunt foarte mari.  Nu cred ca un asigurator poate aduce astazi aceste cheltuieli mai jos de 30 %”

 

Ramane intrebarea. Cui foloseste o astfel de masura ? In loc sa controlam asiguratorii in zona cea mai sensibila (citeste la marja de solvabilitate si coeficientul de lichiditate), daca vrem sa avem o piata solida financiar, ne multumim sa-i cautam la hamsterul de sub nasul unui Presedinte de partid. Si brokerii ce vina au ?

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published.