Ce crede presa de asigurari despre sansele Soranei Mantho la UNSAR

De la numirea Soranei Mantho in functia de Director general la UNSAR intrebarea zilei printre oamenii din piata asigurarilor este daca lipsa experientei in domeniul asigurarilor a noului executiv va reprezenta un dezavantaj sau un avantaj pentru piata ?

Discutand informal cu oameni din asigurari am intalnit opinii de tot felul ” Sa vedem mai intai daca doamna stie sa faca diferenta intre prima (de asigurare) si dauna. Apoi mai vorbim“. Sau, in aceeasi nota de scepticism: La prima dezbatere televizata, transportatorii vor matura cu ea pe jos”

Exista si opinii optimiste: ” N-a lucrat la vreun asigurator, broker sau institutie a pietei deci nu reprezinta interesele nimanui. Ar putea sa faca treaba buna “.  O alta opinie vine sa o completeze pe cea anterioara “ A activat  in zona de lobby, sunt convins ca are contacte serioase la niveluri de decizie. Asta a lipsit UNSAR pana acum iar doamna poate umple acest gol”

E clar, sunt si pareri negative dar oficial nimeni nu vrea sa  le expuna in mod public si sa-si declare si identitatea. La nivel formal, pentru liderii din asigurari , doamna Mantho este frumoasa, desteapta si devreme-acasa. Intelegem diplomatia, dar nu asta ne intereseaza. Vrem opinii nuantate, vrem explicatii, vrem argumente, vrem demonstratii logice.

Am renuntat sa mai discutam cu reprezentanti ai asiguratorilor si ne-am adresat presei de specialitate, cu convingerea ca jurnalistul isi poate exprima liber parerea, fara a fi constrans de vreun factor intern sau extern. Miscarea a fost buna pentru ca am ajuns astfel la  raspunsurile a trei confrati din presa economica , opinii pe care le-am expus mai jos.  Asadar, Sorin Pislaru, Ziarul Financiar :

sorin-paslaru-bun

“Pentru piata asigurarilor, cred ca alegerea unei persoane fara experienta si cunostinte in domeniu va reprezenta un dezavantaj, avand in vedere ca este vorba de un sector in care este nevoie de cunostinte specifice, de cunoasterea conceptelor cu care se lucreaza in asigurari, dar si de o perspectiva asupra functionarii pietei asigurarilor in ultimii 10 ani pentru a intelege ce se intampla astazi”.

Serban Buscu, de la Profit.ro:

“Cred ca in paradigma profesionist/neprofesionist, incepator/experimentat ar trebui analizate posturile de mai jos din structura UNSAR. Acolo poate fi, intr-adevar, o problema cu persoanele mai putin experimentate in zona asigurarilor, avand in vedere ca este vorba despre sarcini extrem de tehnice. Dar, atat timp, cat in spatele respectivelor persoane sunt, de fapt, alte persoaane, cu multa experienta, poate fi o solutie castigatoare.

serban-buscu bun

Revenind la doamna Mantho cred ca are marele avantaj ca a lucrat in zona de lobby si , mai ales, pentru industria tutunului. Aceasta inseamna „intrari” in toate zonele decizionale din politica si nu numai. Mai cred ca, pragmatic vorbind,  „CV-ul” tatalui domniei sale este, de asemenea, un avantaj.

Experienta juridica este un plus, dar nu atat de important ca numeroasele conexiuni pe care banuiesc ca le intretine. S-a vazut ca politicienii romani din posturi de decizie (inclusiv comisii parlamentare) nu se lasa impresionati de detalii tehnice sau juridice.

Asociatiile transportatorilor au inteles perfect asta.

Sunt, insa, extrem de deschisi cand e vorba fie de argumente emotionale,  pe care le pot propaga pentru voturi, fie de interese directe in anumite industrii fie de interventii de natura politica de la un nivel superior lor. Din acest punct de vedere cred ca Mantho se poate descurca mai bine decat profesionistii din asigurari sau decat fosta conducere UNSAR.

Insa, venind din industria tutunului, este obisnuita, probabil, cu fonduri semnificative atat pentru intretinerea echipei cat si a actorilor cu care interactioneaza industria pe care o reprezinta. Este de vazut daca firmele din UNSAR vor fi dispuse sa cheltuie aceste sume”

Si nu in ultimul rand Marius Alexandru Stanciu de la wall-street.ro:

 

marius-alexandru-stanciu-aia-buna-1-e1493817316478

“Pornesc de la premisa ca doamna Sorana Mantho dispune de iscusinta necesara de a face fata provocarilor din piata de asigurari, daca tinem cont de experienta sa profesionala de peste 25 ani si o cariera in domeniul juridic, in public si corporate affairs, si, astfel, numirea sa in calitate de director general UNSAR nu consider ca va constitui un handicap pentru industrie. Mai mult decat atat, poate ca piata de asigurari avea nevoie intr-adevar de un specialist in activitatea de lobby in relatia cu Parlamentul, Guvernul si chiar Autoritatea de Supraveghere Financiara, profil in care sunt sigur ca Sorana Mantho se incadreaza perfect. Probabil ca decizia UNSAR de a o numi pe Sorana Mantho a venit si in urma capacitatii de presiune publica de care au dat dovada patronatele din transporturi. In acelasi timp, apreciez ca pentru Sorana Mantho interactiunea cu piata asigurarilor va duce la o imbogatire a experientei sale profesionale, asadar, un avantaj

Inchei cu cateva concluzii personale. Daca ne uitam in gradina altora, ma refer la asociatiile profesionale ale asiguratorilor din Europa, e limpede ca alegerea unui om din afara sistemului este cel putin neuzuala la acestia. Domeniul e foarte tehnic si arid , necesita experienta  si competenta profesionala. Mai marii din pietele dezvoltate au inteles acest lucru si si-au ales in conducerea asociatiilor oameni din sistem, un rol important avand  criteriul reputatiei . Pe de alta parte, comparatia cu pietele din vestul Europei nu-si are rostul in conditiile in care , la noi, asociatia profesionala a asiguratorilor isi cauta de multi ani reperele. La UNSAR,  nu s-a lucrat niciodata dupa reguli si principii corporatiste, desi asociatia este reprezentanta unor multinationale care , la nivel mondial,  au  cifre de afaceri mai mari decat PIB-ul Romaniei. Nu e ciudat  cand ai o asemenea forta financiara in spate, sa ajungi sa fii umilit  in mod repetat, pe toate posturile de televiziune, de niste neica-nimeni ?  Nu e frustrant oare sa vezi cum la dezbaterile in care se decide viitorul pietei sunt invitati  oameni care n-au nicio treaba cu domeniul , in timp ce vocea industriei nu se aude? Si, in sfarsit, nu e umilitor oare sa-ti lipseasca curajul de a pune piciorul in prag in relatia cu  autoritatea de supraveghere atunci cand interesele membrilor tai sunt prejudiciate fara un motiv intemeiat ?

Judecand dupa cat de jos a ajuns UNSAR in lumina ultimelor evenimente, discutia despre lipsa competentelor in asigurari ale Soranei Mantho trece pe planul al doilea. O fi important sa stii asigurari dar mai important pentru Mantho este sa-si puna amprenta la construirea unei reputatii a acestei asociatii. La cladirea unei imagini  de partener puternic pe care nu-l poti ignora atunci cand este vorba de luarea a deciziilor care privesc piata. Si nu in ultimul rand, la refacerea increderii asiguratilor in aceasta industrie. O incredere, aflata acum, la nivelul cel mai de jos. Ce ziceti dna Mantho, sunt suficiente aceste provocari ?

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published.