Comisia Europeana vs Italia. Cazul RCA sau un destept invata din greselile altora.

Prin anul 2000, inflatia in Italia atingea cota de 2,5%, fata de 1,5 % cat era in Germania si chiar ceva mai putin in Franta. Situatia nu era una catastrofala, ci doar ingrijoratoare dat fiind faptul ca toate cele trei tari erau membre UE. Statul italian a luat atunci masura de a interveni in economie prin Decretul -lege 70 din martie 2000 care prevedea “masuri de urgenta menite sa limiteze previziunile inflationiste”. Doua luni mai tarziu, Decretul – lege era aprobat de Parlament si devenea lege in toata puterea cuvantului. Va spun asta ca sa vedeti ca la altii o masura adoptata de guvern nu sta cu anii pana sa fie aprobata si de Parlament, ca la noi. Si cu asta e gata introducerea, sa trecem la subiect.

Printre masurile adotate contra inflatiei legea italiana prevedea si inghetarea primelor RCA pe termen de un an de la aparitia acesteia, ca element integrat intr-un sistem general de control al preturilor instituit de stat. Nu vi se pare cunoscut subiectul? Pana sa va ganditi la asta va spun ca lucrurile au luat-o razna la scurt timp pentru ca domnii de la Comisia Europeana n-au acceptat interventia statului in treburile institutiilor de asigurare si au actionat staul italian in judecata pentru incalcarea mai multor Directive Europene dintre care cea mai importanta este Directiva 92/49/EEC. Cazul avand numarul C59/01, s-a finalizat prin decizia Curtii de Justitie de la Luxemburg, in anul 2003 ,dar pana la rezultatul disputei sa trecem in revista care au fost argumentele fiecarei parti in acest proces.

Asadar Comisia Europeana ataca spunand ca masurile de inghetare a tarifelor RCA incalca principiul libertatii serviciilor, respectiv dreptul intreprinderilor de asigurare de a-si stabili singuri tarifele, asa cum e prevazut la art 6, 19 si 29 din Directiva mai sus mentionata. Sa vedem formularea unuia dintre acestea:

Art 29

“Statele membre nu pot menține sau introduce notificarea prealabilă sau aprobarea majorărilor de tarife propuse, decat ca elemet al unui sistem general de control al prețurilor.”

Statul italian se apara spunand ca tocmai de un sistem de control general al preturilor e vorba si ca a luat masura inghetarii tarifelor pentru ” protejarea interesului public” in sensul art 28 din Dir 92/49. Dar control general al preturilor inseamna sa intervii in toata economia sau numai in cateva sectoare printre care si cel de asigurare ?

Citez din argumentatia la proces a italienilor:

“Potrivit Republicii Italiene, pentru ca o măsură să fie considerata ” Generala” nu este necesar ca aceasta sa se refere la toate preturile dintr-o singura categorie de produse sau servicii , ea poate fi limitata doar la zonele afectate de inflatie. Un sistem general al preturilor exista atunci cand vorbim de un grup de initiative destinate sa contracareze presiunile inflationiste”

Totusi, vine replica reprezentantilor UE , primele de asigurare RCA reprezinta doar 0,22% din cosul de bunuri utilizate in calculul miscarii inflationiste in Italia. De ce era necesar sa dati peste cap un intreg sector daca miza era atat de mica ? De ce era necesar sa incalcati principiul libertatii serviciilor si a dreptului de stabilire a tarifelor de catre fiecare asigurator in parte conform propriei politici de vanzare ?

Verdict . Italia a pierdut in final procesul cu Comisia europeana in 25 ferbruarie 2003. In decizia Curtii se precizeaza ca introducerea masurilor de inghetare a tarifelor RCA nu are o justificare in temeiul Directivei 92/49 iar statul italian nu si-a indeplinit obligatiile sale in ce priveste respectarea legislatiei comunitare. Cum deciziile Curtii europene de justitie sunt obligatorii pentru toate statele membre, italienii au renuntat la tot pachetul de masuri care viza piata RCA. Cazul seamna izbitor cu ce s-a intamplat la noi saptamana trecuta cu precizarea ca noi nu ne aflam astazi in situatia Italiei din anul 2000. Romania are prognozata o crestere economica de circa 5% in acest an iar inflatia este sub control. In aceste conditii, masura luata de guvern n-are nicio logica. M-am gandit ca ar fi bine sa impartasesc cu voi acest caz si sa-l comentam impreuna.

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published.