Conferinta PRBAR, detalii de atmosfera si nu numai

I-am remarcat pe toti cei prezenti la Conferinta PRBAR desfasurata la  Hotelul Iaki din Mamaia. Sa incep cu gazdele. Pe Cristian Balanica, directorul executiv, bine imbracat dar cu  o freza de strumf electrocutat, model uraganul Zorba  2018 , apoi pe insusi Marele Viorel Vasile (MVV) presedintele PRBAR despre care n-am sa zic nimic pentru ca-l stiu cam suparacios,si nu in ultimul rand pe presedinta  PRBAR Academy, Otilia Mihai , o doamna cu dotari corespunzatoare in zona tintei piept nr 1, care te fac  sa uiti subit de familia traditionala si sa iubesti asigurarile si mai ales programele de mentorat.

cristian balanica

 In ce priveste participarea externa, la Iaki a fost lume buna si multa. In jur de 150-200 de persoane. In parcarea hotelului, multe masini bengoase, majoritatea cu numere  terminate in  sig, alz, gli si bineinteles asf. N-am remarcat niciuna cu muie-psd , m-am uitat atent dar a trecut moda. Organul a fost reprezentat  la nivel de Coca plus altii situati un pic mai jos in piramida nevoilor – Golovatic,Rangu sau onorabilul domn Mitroi. De la Unsicar a onorat invitatia o delegatie maricica in frunte cu maestrul Dorel, semn ca  fratia inelelor functioneaza. Si  nu in ultimul rand inestimabilul Sergiu Costache in calitate de amfitrion  inzestrat cu microfon wireless la purtator.

 

 

Acestea fiind zise a inceput prima parte a conferintei. Asteptati probabil sa va relatez cate ceva din toate prezentarile facute acolo. Incercati pe CNN sau Al jazeera poate aveti mai mult noroc, eu n-am ce sa va spun. Asta pentru ca toata lumea a multumit PRBAR pentru oportunitate si ospitalitate  si a urat succes lucrarilor conferintei. Acolo unde s-a mai spus si altceva, cazul prezentarii dlui Coca s-a mers pe aceleasi drumuri batatorite cum ar fi

  • Rolul intermediarilor va deveni mai complex odata cu implementarea Directivei IDD transpusa in legislatia nationala
  • In centrul preocuparilor se va afla consumatorul si necesitatea de protejare a acestuia
  • Transparenta in relatia cu clientul nu se rezuma numai la informatii standardizate cu privire la produse.

Legat de  protectia consumatorului, cum am mai scris cu alte ocazii, eu, personal consider ca s-a trecut in extrema cealalta. Dl Rangu spunea intr-un interviu la xPrimm ca mai intai a existat o dereglementare in ce priveste protectia consumatorului dar  odata cu aparitia IDD si GDPR s-a echilibrat balanta. Eu cred ca s-a trecut deja de mult in partea cealalta, adica  se exagereaza. Consumatorul este intr-adevar, omul cu banii dar nu el defineste esenta capitalismului ci  intreprinzatorul, investitorul, omul care produce. Pe acesta cine-l apara, cine-l protejeaza ? Consumatori au existat in fiecare oranduire sociala pentru ca nevoia de a face comert cu bunuri si servicii e universala si istorica.Intr-o piata normala ambele categorii ar trebui sa faca in mod egal obiectul preocuparii institutiilor de reglementare. Sintagma protectia consumatorului este arhicunoscuta dar de protectia intreprinzatorului ati auzit pe undeva ?. Sa ne intelegem romaneste. Consumatorurl nu e alergat cu Kalasnikovul asa cum lasa de inteles marii boieri , el e vesel si vioi ca un pitigoi.  Intreprinzatorul este insa haituit cu taxe , impozite, amenzi, popriri, ANAF, dar si cu norme , regulamente , legi, directive, fara numar, fara numar. De aia nu suport eu discursurile astea ipocrite, oricui ar apartine ele !

Si pentru ca am vorbit de intreprinzatori, e datoria mea fireasca sa spun cate ceva despre gazda evenimentului, PRBAR.  Infiintat in 2016 dupa marea schisma din Unsicar, Patronatul s-a miscat in acesti primi doi ani, neasteptat de bine. Constituit de la inceput pe baze sanatoase care sa elimine din start posibilitatea cultului personalitatii unei persoane din conducere , PRBAR a reusit intr-un timp scurt sa-si faca loc la masa discutiilor serioase cu ASF pe temele importante ale breslei, In plus  s-a miscat cu dezinvoltura  in ringul pietei asigurarilor, propunand evenimente si proiecte ale caror realizare le-a adus o crestere evidenta de notorietate. Drept urmare dar  fara sa-si propuna asta ca obiectiv, lista aderarilor la organizatie s-a extins ,PRBAR  ajungand astazi sa numere 19 membri si asociati. Dar cea mai mare realizare mi se pare pacea cu Unsicar si faptul ca cele doua uniuni  reusesc, dupa o perioada tulbure, sa colaboreze  in beneficiul comun si al pietei . Cu doi ani in urma, acest lucru parea imposibil. S-a demonstrat astfel ca uneori divortul nu e decat calea corecta  spre o relatie ulterioara mult mai stabila  si mai durabila.

Si ca sa inchei capitolul voi  enumera aici pe scurt  din prezentarea Marelui Viorel Vasile (MVV) cele cinci mari actiuni realizate in 2018 de PRBAR incepand cu GDPR, evenimentul Arta de a fi femeie , autorizarea PRBAR Academy, protocolul incheiat cu brokerii din Republica Moldova si participarea in cadrul grupului de lucru dedicat asigurarilor de garantii. Astea sunt facute deja.  In desfasurare mai sunt insa altele, intre care  normele IDD, modificarea legii RCA participarea in cadrul Asociatiei regularizatorilor de daune, modificarea legii PAID si bineinteles programul de mentorat despre care v-am spus la inceput cine-l conduce.

In rest , cam seceta si in dezbaterile desfasurate in panelurile de dupa. Inrebat ce noutati mai sunt in legatura cu  modificarea legii RCA, reprezentantul ASF, domnul Rangu a zambit inteligent, a tras aer in piept si a decretat savant -”Este in lucru” . Lumea a rasuflat usurata, multumita de explicatiile atat de detaliate.

Seara am fost invitati la clubul Taco si alegerea ar fi fost foarte buna  daca zgomotul decibelilor din boxe n-ar fi facut imposibila orice conversatie. Am apreciat insa intentia si bunavointa PRBAR de a ne oferi un eveniment de tinuta. Si cred ca, in linii mari au si reusit ce si-au propus !

 

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published.