Controale ASF la patru companii de asigurari. De ce, cum, unde, cu ce rezultate ?

Incep de unde am terminat postarea anterioara. Din surse ASF aflam ca recventa daunei intregistrata la politele RCA incheiate pe o luna  este  de 14% fata de 6 % la politele incheiate pe un an sau sase luni. Si acum, stirea de azi : ASF a declansat un control de urgenta la Generali, Asirom, Groupama si Uniqa pentru ca in spatiul public sunt zvonuri ca nu toate societăţile de asigurare oferă cotaţii pentru poliţele RCA pe durata de o lună.

 

Legatura intre ce am anuntat eu cu cateva zile in urma si ce decizie a luat ASF azi, este vizibila de pe luna.  E clar ca asiguratorii RCA folosesc multiple subterfugii ca sa nu incheie polite RCA pe o luna din simplu motiv ca pentru aceste polite frecventa daunei s-a dus la cer iar cheltuielile de administrare la fel. Daca ASF nu stie, le mai dam noi un pont. Acelasi lucru se intampla si pentru ansamblurile cap tractor si semiremorca. Daca esti broker, astepti trei saptamani sa obtii o cotatie pentru un client si nu esti sigur ca o vei obtine vreodata. Nu esti refuzat dar esti amanat. Ba e de vina sistemul informatic, ba mai trebuie niste hartii, ba ti-am trimis dar n-ai primit. Nu suntem de acord cu astfel de practici dar incercam sa intelegem cauzele.

 

Una dintre ele ar fi insasi legea RCA, una proasta, cum am mai mentionat si in alte comentarii. Politele pe o luna sunt o gaselinta fara rost a unor neaveniti cu putere de decizie. Ele incurca pe toata lumea, in afara de hoti. Incurca pe asiguratul cinstit pentru ca  nu-i este la indemana sa se duca lunar sa-si cumpere RCA ca si cum ar cumpara castraveti. Incurca  pensionarul cu  venituri scazute pentru ca odata cu varsta incepe sa uite si  plateste inzecit daca are accident si a uitat sa-si reinnoiasca asigurarea.

 

Pentru hoti insa,polita pe o luna  este o mana cereasca. Ei merg fara asigurare si daca se intampla sa loveasca pe cineva, solutia e simpla. Isi incheie un RCA pe o luna si la mica intelegere cu pagubitul, trec in constatul amiabil o data ulterioara a producerii accidentului. Lasa dom’ne ca plateste asigurarea , mai da-i in ma-sa ! Numai ca cei care platesc, suntem noi, restul de soferi cinstiti, asta-i beleaua.

 

Sa revenim la controlul ASF. Deci tu, institutia de supraveghere ai cifrele pietei in mana. Acolo vezi ca frecventa daunei la politele pe o luna e dubla fata de normalul statistic. Si ce faci ? Iei masuri pentru diminuarea fraudelor ? Propui modificarea legii ?  Iti asumi gresala de a-ti fi dat avizul pe o astfel de prevedere idioata ? Nicidecum. Tu ASF, faci controale ! Sa vada vuvuzelele  ca esti vigilenta si te autosesisezi la cererea publicului telespectator.

 

Sunt tare curios cum se vor termina controalele ASF la cele patru companii. Si asta pentru nu exista nicio prevedere legala care sa stabileasca vreo sanctiune  pentru cazurile in care asiguratorul refuza incheierea unei polite. Si, din pacate nici pentru cazurile in care autoritatea de supraveghere isi incordeaza muschii inainte de a-si deschide mintea.

 

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published.