Despre RCA, la rece

evolutia-tarifelor-rca

As incepe cu o observatie. De cateva zile prime time-ul televiziunilor de stiri e plin de invitati care dezbat subiectul RCA. E drept, invitatii sunt cam aceiasi – un reprezentant al transportatorilor, unul din partea service-urilor independente, 2-3 jurnalisti atotstiutori pe zona asigurarilor, cu ghilimelele de rigoare.

Si discutiile sunt cam aceleasi. ASF-ul , in frunte cu domnul Mishu, a scos de pe piata capitalul romanesc, falimentand cu buna stiinta Astra si Carpatica. Tot ASF e cea care a permis si chiar a incurajat firmele de asigurari sa majoreze preturile la RCA. E clar, tragi concluzia, acolo e o mafie care trebuie starpita iar termenul inaintat pentru mazilirea intregului Consiliu e dat ca sigur luna octombrie. O fi asa, n-o fi asa, n-am cum sa ma pronunt.

Observatia pe care vreau sa o fac e insa alta. In primul rand, la aceste dezbateri n-am vazut in platou niciun picior de reprezentant al ASF, niciun asigurator, niciun broker, niciun reprezentant al vreunei asociatii profesionale din domeniu. Nici macar un amarat de jurnalist de la o publicatie economica cu credibilitate, cum ar fi Ziarul Financiar, Capital, profit, ro, economica.net etc. Daca n-au fost invitati e nasol pentru credibilitatea canalelor TV care au organizat dezbaterile iar daca au fost invitati si n-au vrut sa vina e iarasi nasol, de data asta pentru toata lumea. Cert este un lucru . Nu poti sterge pe jos cu niste institutii, la ore de maxima audienta, fara sa le dai si acestora dreptul de a exprima un punct de vedere. Chiar si prin telefon, daca e cazul.

In al doilea rand, argumentele invitatilor prezenti la aceste dezbateri lipsesc cu desavarsire. Eu unul n-am inteles nici acum daca asiguratorii pierd sau castiga bani din RCA pentru ca nimeni nu explica intr-un limbaj simplu cum se formeaza tarifele, sau cum e cu rata daunei. Am inteles insa ca toti asiguratorii sunt niste hoti iar institutia de supraveghere este mama hotilor. Recunosc , nu pot sa ma simt confortabil cu asemenea afirmatii , chiar daca ele pot fi adevarate. Mintea mea are nevoie de mai multe elemente pentru a trage o concluzie.

In al treilea rand, sa afirmi ca Astar si Carpatica au fost bagate in faliment cu buna stiinta de catre ASF, pentru a inlatura capitalul romanesc de pe piata mi se pare o mare mizerie. Toata lumea e la curent de ani de zile cu privire la situatia acestor societati, a faptului ca nu plateau daune, aveau tone de reclamatii si faceau o politica de dumping in ce priveste preturile la RCA. De vina nu erau angajatii, unii dintre ei profesionisti buni, ci actionarii si conducerile acestor firme care acum au dosare penale

In cele din urma dar nu in ultimul rand, nu inteleg cum o industrie in care se invart atatia bani, nu poate sa trimita un om care sa-i apere interesele in cadrul unei emisiuni TV. UNSAR nu mai are presedinte iar de la retragerea lui Cristian Constantinescu, nimeni nu-si mai asuma rolul de comunicator. Uniunea brokerilor, UNSICAR are un presedinte de ani buni, dar care nu e mandatat sa vorbeasca in numele industriei ci doar a breslei lui. Cat despre ASF, de la mazilirea lui Radu Soviani din functia de purtator de cuvant, nu s-a mai gasit un inlocuitor. Sau nu s-a mai vrut sa se gaseasca. Vom reveni pe aceasta tema !Despre RCA, la rece.

Foto: www.e-camion.ro

Taguri articol: ,

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published.