Factorul “n” îi provoacă dureri de cap lui Cornel Coca -Constantinescu

Si a fost conferinta de presa a ASF avand ca subiect prezentarea tarifelor de referinta RCA. La ce-s bune, de ce ne trebuie, cum se aplica ele. Si a venit vicepresedintele ASF , Cornel Coca Constantinescu, proaspat retrogradat la cerere de Parlament, din pozitia de prim-vice ASF.

 

foto Coca Constantinescu

Omul arata bine, costumul sta impecabil pe el, epoletii nu se vad, sunt bine mascati de haine. Incepe conferinta de presa. Coca  prezinta factorii din formula care a stat la baza calcularii tarifelor de referinta. Ajunge la frecventa daunei istorica dar e oprit din sala Ce-i aia domnule Vicepresedinte, explicati-ne simplu ?. Coca transpira. Simplu nu stie sa explice, de fapt nu prea stie deloc. Mai bine se impiedica. Nu vreti sa va prezint totul pana la sfarsit si apoi sa va raspund la intrebari ?

Trece la dauna medie istorica si arunca o cifra, 5744. Ce-i cu cifra asta ? Sunt lei domnu vice, e curioasa o fata cu laptopul deschis pe facebook,  sau va referiti la numarul daunelor? Coca ignora intrebarea, nu e in largul lui deloc. Continua sa vorbeasca, citind din tabelele afisate pe ecran. Despre prima de risc de referinta, IBNR, incarcarea de siguranta.

La cativa metri, in primul rand de scaune, asista la discutie Florin Golovatic, omul care l-ar putea salva pe seful interimar al ASF de penibilul situatiei. Nu i se cere insa ajutorul si Coca trece dintr-un moment critic in altul. Discutia despre factorul “n” pune capac. Pentru clientii cu risc ridicat care ajung sa apeleze la BAAR, tariful de prima   va fi calculat pornind de la cel de referinta la care se adauga factorul “n”. Intrebarea vine firesc din sala: Ce este domnule si cum se calculeaza acesta?

Coca raspunde savant: Factorul “n” reprezinta marja de risc pe care si-o asuma piata de asigurari din Romania astfel incat sa faca o departajare intre clientii cu risc mediu-scazut si cei cu risc ridicat”. Ca reactie la cele auzite, jurnalistii  isi mangaie in tacere barbile in timp ce fetele isi dau ochii peste cap si freaca nervoase telefoanele mobile.

Pana la sfarsitul conferintei, Coca reuseste sa mai dreaga busuiocul utilizand clisee. Cum ar fi cel in care spune ca pentru ASF clientul e in centrul atentiei si nu asiguratorul sau service-urile. Sau, ca peste tot s-au folosit calcule actuariale, deci sa nu intram in detalii. Ori ca, daca ceva nu e clar explicat in lege, atunci sigur va fi detaliat in Norme.

Presa nu e multumita, asa ca insista. Domnule Constantinescu, totusi, ce parghii are ASF in cazul in care asiguratorii nu vor tine cont de tarifele de referinta ? Ele nu sunt obligatorii ci doar orientative, argumenteaza un jurnalist TV

Coca raspunde nervos : Nivelul de toleranta al ASF in cazul aparitiei unor eventuale dezechilibre din piata este zero, spune el. Asa, sa se stie cine-i seful !

In timpul conferintei de presa, hop, apare pe email un comunicat al UNSAR. Asociatia asiguratorilor cere in esenta o reevaluare a unor prevederi cuprinse in legea RCA, in perioada urmatoare. Legea n-a aparut inca si deja este contestata de piata.  Vom avea o vara fierbinte, ce mai!

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published.