Groupama asigură seceta. Doar pentru fermierii cu dare de mână

Am onorat invitatia Groupama de a participa la evenimentul de lansare a produsului de asigurari agricole “Toate riscurile climatice” curios fiind de faptul ca societatea a anuntat ca  pachetul include si asigurarea riscului de  seceta, pe langa acoperirea clasica pentru grindina, inundatii, inghet etc. Lume multa, presa, oameni in costume si invitat special ambasadorul Frantei in Romania , dl Francois Saint-Paul. Despre Domnia- sa notez doar ca s-a straduit sa vorbeasca o limba romana cam dupa indicatiile comicului Doru Octavian Dumitru pentru limba franceza ” lasi buza de jos moale, iti misti maxilarul dreapta-stanga si totul devine usor : ca va ? qu-est-que se ca ? O la-la ! Pentru limba romana, daca esti francez, trebuie sa lasi buza de sus moale si iti iese totul din prima :”Agricultur este un domen fundamantal la partanariatul dintre Frantia si Roumanie ” Asta a fost cel mai interesant lucru din discursul dlui Saint-Paul. Din partea Groupama a vorbit dl Francois Coste, directorul general (felicitari dle Coste pentru progresul in limba romana. Keep walking !) si, pentru detaliile tehnice, Calin Matei, directorul general adjunct.

In ce priveste produsul nou lansat, va spuneam ca am fost curios sa vedem cum e cu asigurarea secetei, riscul care in general este evitat de asiguratori, fiind considerat in ultimii ani din categoria celor catastrofice. Nu mai este un eveniment intamplator ci  previzibil, pagubele sunt imense, se combate prin irigatii. In toata Europa, acoperirea acestui risc beneficiaza de sprijinul statului fie in forma subventionarii primelor de asigurare pentru fermieri, fie prin sprijinirea organizarii unor fonduri pe baza mutuala. La noi, s-a facut o incercare prin 2002 cand a aparut legea 381, legea Klassek cum i s-a spus atunci, de la initiatorul ei, Maura Klassek, fosta presedinta a defunctei AGRAS Asigurari. Legea prevedea in esenta subventii din partea statului pentru seceta acordate doar fermierilor care aveau incheiata o polita de asigurare pentru celelalte riscuri specifice asigurarilor agricole. Cu alte cuvinte, tu fermierule, daca erai asigurat la o companie de pe piata, beneficiai de bani de la stat in caz de seceta. Asta ca sa incurajeze fermierii sa se asigure. Toate bune si frumoase numai ca atunci cand a trebuit sa ofere despagubiri, statul a dat-o cotita. Acestea se acordau numai in zonele in care Guvernul declara starea de calamitate (seceta) la nivelul unei regiuni sau a unui judet. Nu voia Guvernul sa recunoasca seceta, nu primeau bani fermierii !. Legea, buna in esenta ei, s-a transformat intr-un mare fîs, astfel ca a fost abrogata opt ani mai tarziu, in 2010. Pentru ca problema a ramas nerezolvata, de cativa ani se discuta despre infiintarea unui fond bazat pe principiul mutualitatii (un fond sau mai multe), alimentat  din contributiile fermierilor dar si din alte surse, (stat, UE) care sa acopere evenimentele neasigurate de catre societatile de asigurari. Proiectul e inca in dezbatere, vom reveni cand va fi cazul cu amanunte.

In ce priveste produsul Groupama, nou lansat, as spune el este binevenit in aceasta situatie de blocaj , de inexistenta a unor solutii concrete privind despagubirea fermierilor in cazul unor calamitati cum este si seceta.  Polita asigura culturile de porumb si floarea soarelui,  acestea fiind cele mai expuse riscului de seceta.

Desi este un produs necesar pe piata , nu este accesibil oricarui fermier. “Am incercat sa-l lansam acum doi-trei ani in urma dar am avut o problema legata de costuri, de accesibilitatea produsului. Preturile vor fi probabil intre 75 -250 lei/ha iar fransiza, in functie de dorinta asiguratului va fi de 5%-20%” spune Calin Matei, reprezentantul societatii. “Depinde de unde este localizata cultura, de pragul stabilit de catre fermier, nivelul fransizei, de dimensiunea fermei, de istoricul acesteia cu Groupama”

Cum se calculeaza despagubirea ? Prin insumarea cheltuielilor efectuate, aferente pierderii de productie inregistrate, fata de un nivel garantat al productiei. Apoi se scade valoarea fransizei. Exemplificand, daca un fermier a avut in anii precedenti o productie medie de porumb de 8,5 t/ha, el  o poate trece astfel in contractul de asigurare ca nivel garantat. Daca ca urmare a unor evenimente climatice, incluse in contract ca riscuri acoperite, obtine doar 7 t/ha, atunci diferenta  va fi despagubita pe baza cheltuielilor care au fost efectuate. Simplu. De aia zice Groupama ” Asiguram tot ce conteaza pentru tine!

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published.