Iohannis a promulgat, pana la urma, legea RCA. Ce rezulta de aici ?

Pe 19 mai , anuntam ca Presedintele Iohannis va trimite inapoi Parlamentului legea RCA, dar astazi, iata, seful cel mare a hotarat sa promulge legea . Asta nu inseamna ca sursele mele au fost gresite sau ca  in Delta este gripa aviara. Analiza  legii RCA  a constituit timp de doua saptamani una dintre prioritatile consilierilor Presedintelui, lucru confirmat de Klaus Iohannis saptamana trecuta, intr-o interventie avuta la Brasov.

Motivul pentru care presedintele a ales in final sa promulge legea, tine de culisele Palatului Cotroceni.  Poate faptul ca se apropie vacanta parlamentara l-a convins sa nu mai amane promulgarea pentru a nu distorsiona activitatea de pe piata asigurarilor, pana in toamna. Sau poate argumentele lobby-stilor de care v-am vorbit n-au fost suficient de puternice pentru a intoarce legea din drum. In sfarsit, poate ca Iohannis n-a vrut sa-si ridice in cap partidul aflat la putere, partid cu sprijinul caruia legea a trecut in Parlament, considerand ca miza este prea mica.

Lucrurile sunt acum clare, avem in sfarsit o lege RCA. Dar se vor linisti lucrurile pe piata asigurarilor ? Ma tem ca nu, pentru ca legea e, pur si simplu, proasta si greu de aplicat in practica. Normele de aplicare, care urmeaza sa fie adoptate de ASF, ar putea sa o mai salveze pe ici pe colo, prin partile esentiale. Se aude de pilda ca procentajul de 25% reprezentand cheltuieli administrative  maxime la RCA nu ar mai include prin Norme si cota de  7,2 % cat inseamna contributiile asiguratorilor la institutiile pietei (ASF, BAAR, FGA etc) . Asta pentru ca fiind considerate  contributii, n-ar trebui  incadrate la capitolul cheltuieli. Ar ramane un procentaj curat de 25% din care s-ar putea plati, de exemplu, si  un comision decent brokerilor.

Pe de alta parte , interventia legiuitorului intr-o piata libera prin stabilirea unui plafon al cheltuielilor ramane cuiul lui Pepelea al acestei  legi. Nu cred ca UE, e prea bucuroasa sa constate incalcarea Directivelor comunitare dupa cum nu cred ca o eventuala actiune in instanta a unei uniuni profesionale s-ar solda cu un esec. Dupa cum am mai spus , vom avea o vara fierbinte !

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published.