Misu Negritoiu nu poate fi demis ? (partea a doua)

misu-negritoiu

Am intrerupt articolul de ieri la intrebarea adresata unui prestigios jurist daca Presedintele ASF ar avea cai de atac in cazul in care plenul Parlamentului l-ar demite. Asta pentru ca, potrivit prevederilor Ordonantei 93/2012 el indeplineste in continuare conditiile pentru care a fost numit, astfel ca demiterea sa ar incalca legea.

” OUG 93/2012 nu prevede cai de atac, spune specialistul, dar, daca va fi demis, Dl Negritoiu ar putea incerca o actiune in justitie pe Legea Contenciosului Administrativ (554/2004). Conform acesteia, orice act administrativ care cauzeaza prejudicii unei persoane poate avea ca efect  anularea acelui act. Asta daca nu cumva in regulamentele celor doua Camere exista alte prevederi “. Am mers mai departe cu logica intreband daca Misu Negritoiu ar putea sa obtina reinstalarea in fotoliul de Presedinte ASF, in cazul in care ar castiga procesul in instanta. “Sigur ca da, spune juristul, este exact situatia in care unei persoane i se desface contractul de munca. N-ati vazut cazuri in care, o companie a trebuit sa o primeasca inapoi ?

Si acum sa vedem ce are de gand dl Negritoiu. Astazi, dupa o declaratie de presa a domniei sale, in cadrul  unui eveniment organizat de ASF, l-am intrebat  daca intentioneaza sa conteste in justitie demiterea sa. Mi-a spus ca ia in calcul o asemenea actiune dar numai dupa ce va citi Raportul intocmit de Parlament, pentru a vedea care au fost motivele demiterii sale.  Negritoiu mai spune ca cele doua scrisori trimise ieri presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului nu au fost singurele, el mai trimitand alte scrisori unor organismei europene. Care sunt astea, nu stim. Ce sanse sunt ca organismele europene sa intervina in acest caz, l-am intrebat pe specialistul nostru ? “Foarte mici, mi-a raspuns acesta. EIOPA, de pilda, ar putea sa trimita o adresa catre Guvern in care sa sesizeze imixtiunea politicului in activitatea Autoritatii, dar asta n-ar insemna nimic concret. S-ar mai putea discuta la nivel de ambasadori dar nici asta n-ar ajuta in vreun fel”

Un caz aproape tras la indigo a fost cel al lui Constantin Buzoianu, fostul Presedinte al CSA, demis de Parlament, in 2012, inainte de expirarea mandatului. Buzoianu a contestat in instanta masura, cerand compensatii financiare, dar a pierdut procesul. ” Un caz straniu, spune juristul nostru. Lui Buzoianu i s-a respins actiunea ca fiind inadmisibila, desi eu cred ca ar fi putut fi respinsa ca fiind nefondata, nu inadmisibila. Nuanta e importanta!” Insa in timp ce fostul Presedinte CSA a vrut sa obtina compensatii financiare, Negritoiu nu e interesat de acest lucru. Miza e diferita si sansele sunt diferite.

In loc de concluzii sa spunem ca prin introducerea in  Legea de functionare a ASF a unor prevederi restrictive in cazul revocarii din functie a membrilor Consiliului , Parlamentul si-a limitat foarte mult zona de actiune iar acest lucru ar putea sa-i coste pe alesi, daca Negritoiu va inainta o actiune in justitie. Motivul pentru care alesii neamului au introdus aceste prevederi nu e greu de ghicit. Partidele care si-au desemnat oamenii in aceste functii bine platite au vrut sa se asigurare ca ei nu pot fi dati la o parte cu usurinta. Acum lucrurile se intorc impotriva lor.

Taguri articol: ,

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published.