O parte din brokerii din UNSICAR si-au infiintat un Patronat

Vestea a venit cam pe nepregatite si pentru oamenii din piata si pentru brokerii din UNSICAR. O parte dintre acestia din urma s-au asociat intr-o alta organizatie care se va chema Patronatul Roman al Brokerilor din Romania (PRBAR). Spun care ce se va chema pentru ca actele vor iesi in luna ianuarie de la Judecatorie, atunci cand noua organizatie va sustine si o conferinta de presa. PRBAR nu va fi o asociatie infiintata conform Legii asociatiilor si fundatiilor ci  va avea ca fundament juridic Legea dialogului social (62/2011) cea care reglementeaza activitatea organizatiilor patronale .

Modelul a fost luat probabil din industria bancara acolo unde functioneaza atat Asociatia Romana a Bancilor cat si Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR). Membrii sunt aceiasi in ambele structuri dar atributiile organizatiilor sunt oarecum diferite. Pana sa ajung la detaliile legate de atributii voi spune ca membrii fondatori ai PRBAR, patronatul brokerilor) sunt in numar de zece, dintre care noua sunt si membri ai UNSICAR:

-RENOMIA – SRBA INSURANCE BROKER
– ASIGEST BROKER DE ASIGURARE
– MILLENIUM INSURANCE BROKER
– CAMPION BROKER DE ASIGURARE
– PSG INSURANCE BROKER
– PROFESSIONAL BROKER DE ASIGURARE
– GLOBASIG BROKER DE ASIGURARE-REASIGURARE
– INTERBUG BROKER DE ASIGURARE
– D&CA INSURANCE.

Al zecelea membru este SAFETY BROKER, cel mai mare broker de retail,  iesit la randul lui de putina vreme din UNSICAR.

Curiozitatea vine din faptul ca brokerii care au aderat la noul Patronat nu au parasit UNSICAR si nici nu au de gand, cel putin declarativ, sa o faca prea curand. L-am intrebat pe Bogdan Andriescu, Presedintele UNSICAR daca migrarea acestora catre PRBAR nu incalca statutul Uniunii si daca UNSICAR nu intentioneaza sa-i sanctioneze cu excluderea. ” Noi n-am discutat in Consiliul Director situatia asta. In statut nu exista vreo prevedere care sa interzica apartenenta unui membru la o alta asociatie , dar totul depinde de cum se vor pozitiona  in viitor in asa fel incat sa nu creeze probleme in piata brokerajului. In opinia mea , ei vor sa actioneze  in vederea negocierii cu societatile de asigurari a unor comisioane mai mari. Le-as sugera insa sa nu aiba probeleme cu Consiliul Concurentei ”

De partea cealalata, Antonio Souvannasouck, reprezenantul Asigest, unul din membrii noului Patronat spune ca abordarea lui Andriescu e gresita. “Noi nu vrem sa ne pozitionam ca si concurenti ai UNSICAR, vrem sa fim o structura complementara UNSICAR si nu paralela cu aceasta. Ne-am asociat pentru a putea avea o abordare mai puternica pe zona comerciala, UNSICAR actionand preponderent pe partea de reprezentare. Asta n-are legatura cu negocierea comisioanelor. Avatajele Patronatului sunt de alta natura. O asociatie cum e UNSICAR, de exemplu, nu poate avea calitate procesuala in cazul unui proces in instanta, pe cand un patronat poate avea o astfel de calitate. Asta nu inseamna ca intentionam sa dam pe cineva in judecata ci doar am enumerat un atu al nostru”

Conducerea PRBAR va fi asigurata prin rotatie de toti membrii Patronatului,  mandatul fiecarui board avand  durata de doi ani. Prima structura de conducere va fi formata din  Viorel Vasile (Safety Broker) – Presedinte, Stefan Prigoreanu (Millenium Broker) – vicepresedinte, respectiv Irina Traicu (D&CA Broker)- Secretar. Sediul asociatiei se afla pe Caderea Bastiliei intr-o cladire a Safety Broker, intentia fiind ca odata cu schimbarea Presedintelui sediul sa fie la randul lui schimbat intr-o locatie asigurata de viitorul Presedinte.

L-am mai intrebat pe Bogdan Andriescu daca stia mai de mult despre intentia celor zece brokeri de  a-si infiinta o alta asociatie. ” I-am mai auzit vorbind uneori, stiam ceva foarte vag despre intentia lor, n-am luat-o insa niciodata in serios, spune Presedintele UNSICAR.  Pentru mine e clar, a fost o surpriza si pentru Andriescu.

One response to “O parte din brokerii din UNSICAR si-au infiintat un Patronat”

  1. Camelia CONSTANTIN says:

    Nu este rău deloc!
    Aș zice chiar, din contră. Cred că apariția acestei noi entități, pe o piață atat de zbuciumată, așa cum este cea a asigurărilor, cu această secțiune atat de particulară, a intermediarilor în asigurări, nu poate fi decat de bun augur. Concurența, întreprinsă cu loialitate și bună-credință, nu a făcut rău niciodată, nimănui. Poate că prin măsurile pe care le vor întreprinde separat cele două (deja!) entități (UNSICAR, respectiv PRBAR, ori invers!) se vor putea pune mai bine în mișcare acele mecanisme necesare dialogului ferm cu autoritatea de supraveghere și nu numai. Poate că în acest mod se vor naște idei originale și proiecte din care să caștige cu adevărat și consumatorul de asigurări.
    Pentru toate acestea cred că trebuie să le urăm succes celor de la PRBAR și, de ce nu, o bună coexistență cu cei de la UNSICAR.

    av.Camelia CONSTANTIN

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published.