O porcarie de articol din OUG 54/2016

Sa presupunem ca avem de-a face cu un accident rutier soldat cu vatamari corporale. Vine Politia, constata fapta, urmeaza etapa de cercetare penala. Anexa 2 nu se mai incheie, astfel ca  soferii implicati in accident pleaca acasa doar cu autorizatia de reparatie in buzunar. In cazul in care  se considera nevinovati de producerea accidentului, merge fiecare la asiguratorul RCA al potentialului vinovat. In fine, lucrurile se complica de aici incolo .Pentru a plati dauna,  companiile au nevoie de mai multe date privind cauzele si imprejurarile producerii accidentului, din care sa traga concluzii in privinta vinovatiei. Astfel ca  ele solicita aceste date Politiei rutiere, mai ales ca la mijloc sunt vatamari corporale. Pana acum lucrurile erau simple. Politia furniza asiguratorului toate informatiile cerute pentru a ajuta la rezolvarea cazului, obligata fiind de fosta lege 136/1995.

Iata ce zicea aceasta la art 69:

” Unitatile de politie, unitatile de pompieri, unitatile medicale din cadrul sistemului medical public si privat, medicii de familie si celelalte autoritati publice competente sa cerceteze accidente de autovehicule sau alte evenimente, dupa caz, vor comunica, la cererea asiguratorilor, in termen de cel mult 30 de zile de la solicitare actele si datele cu privire la cauzele si imprejurarile producerii riscurilor asigurate si la pagubele provocate, in vederea stabilirii si platii de catre asiguratori a indemnizatiilor de asigurare

Odata cu aparitia OUG 54/2016, acest lucru nu mai e posibil decat in baza unor protocoale de colaborare incheiate intre asiguratori si Politie. Citam din OUG 54/2016, art 38, al 1:

(1) “Unităţile de poliţie, serviciile de urgenţă profesioniste, unităţile medicale din cadrul sistemului medical public şi privat, medicii de familie şi celelalte autorităţi publice competente să cerceteze accidente de vehicule ori să evalueze starea de sănătate a victimelor unui astfel de eveniment, după caz, vor comunica, la cererea asigurătorilor RCA, a BAAR şi a Fondului de garantare a asiguraţilor, în termen de cel mult 30 de zile de la solicitare, informaţiile deţinute cu privire la cauzele şi împrejurările producerii riscurilor asigurate şi la prejudiciile ori vătămările provocate, în vederea stabilirii şi plăţii de către asigurătorii RCA şi de către BAAR a despăgubirilor cuvenite. Categoria de informaţii se stabileşte prin protocoale de colaborare încheiate între părţi.

Asadar nu doar cei noua asiguratori RCA sunt obligati sa incheie aceste protocoale stupide ci si BAAR, in numele celor 16  corespondenti Carte Verde, ba  chiar si Fondul de Garantare, care , de cand cu falimentele Astra si Carpatica, instrumenteaza si el daune.  Incheierea protocoalelor de colaborare nu este insa o treaba care se rezolva intr-o zi, doua. Trebuie stabilite categoriile de informatii ce fac obiectul protocolului, redactate, aprobate de conducerile institutiilor etc. Treaba asta poate dura chiar cateva luni dar pana atunci ce facem? Lasam asiguratii in aer, daunele neplatite, dosarele nerezolvate pentru ca Politia nu mai ofera informatii, in absenta protocolului? Si de ce era nevoie sa complicam lucrurile cand schimbul de informatii functiona in regim optim pe legea veche ? Si, in final, cum ar putea sa fie parte a protocolului o companie care functioneaza in Romania dupa principilul libertatii serviciilor ?  O sa spuneti ca nu avem asa ceva. Deeocamdata, pentru ca  stiu niste bulgari care asteapta in joc de glezne sa intre pe piata RCA.

Daca vreti sa comentati acest articol, m-as bucura sa o faceti pe blog si nu pe pagina mea de FB. Va multumesc !

2 responses to “O porcarie de articol din OUG 54/2016”

  1. gabi says:

    o companie care are sediul central in Bulgaria exact ca un container in care vin maieruile si chilotii din China. Imi pare rau ca nu am facut poza

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published.