Paul Mitroi (ASF): E posibil sa asistam la infringement din partea Comisiei Europene

Marea dezbatere publica de astazi privind Norma RCA s-ar fi incheiat cu un fiasco, daca in final reprezentantul ASF , Monsieur Paul Mitroi n-ar fi scos porumbelul pe gura. ” Din punctul meu de vedere, a spus Mitroi, Ordonanta 54/2016 incalca Directivele Europene si toate normele comunitare in materie de asigurari.

E foarte posibil sa avem infringement in acest caz , dar speram ca noi (Parlamentul ??) sa putem sa anulam aceasta lege , inainte sa fim sanctionati de Europa. E un punct de vedere personal, a tinut sa accentueze Paul Mitroi”

Chapeau, monsieur Mitroi ! E drept ca nu stiu daca odata intors la sediul ASF veti mai avea un job, dar apreciem sinceritatea si curajul de a spune lucrurilor pe nume.

In ce priveste cvorumul de la aceasta dezbatere, sa spunem ca ASF a venit reprezentata de esalonul doi, un fel de divizia B la fotbal. Calin Rangu, Paul Mitroi, directorul de la juridic si o doamna, sefa la actuariat, din cate am vazut prin sala. Niciun membru din Consiliul ASF, ca sa nu mai vorbim de Misu Negritoiu, plecat la Frankfurt cu treaba. Uniunile profesionale au fost si ele acolo,  UNSAR, UNSICAR, plus nelipsitele ventuze COTAR si ASSAI. Au mai fost asociatii si fundatii no-name cum ar fi Asociatia pentru protectia victimelor accidentelor rutiere, reprezentata de un domn cu o morga de om important. Cafeaua, la termos, in pahare de plastic, adusa de o doamna frumoasa foc, de la ASF. Si cu asta gata cu detaliile de atmosfera.

In privinta dezbaterilor pe Norma RCA, am cules cateva puncte de vedere pe care vi le impartasesc mai jos:

Viorel Vasile (Safety Broker): “Daca intr-un anumit moment vedem ca patru asiguratori practica acelasi nivel de comision, avem o problema. Ori ASF care nu a reglementat cum trebuie pretul, ori e o problema la asiguratori, ca s-au inteles intre ei. Probabil ca vom face si o sesizare la Consiliul Concurentei, pentru ca e o situatie concertata. Ca si piata de brokeraj, noi avem o reala problema sa ne continuam activitatea pentru ca ASF vine si intervine in relatia comerciala dintre parti. Autoritatea vine si spune ca plata primelor de asigurare trebuie facuta la cinci zile dar pe de alta parte ASF nu spune si cand se face plata comisionului. Daca suntem de acord ca aceste aspecte ssunt de ordin comercial si trebuie reglate intre noi , atunci de ce mai intervine institutia? ASF stie sa faca lucrurile mai bine decat le face piata ?”

Ionel Calota – Asociatia Nationala a Constatatorilor, Evaluatorilor si Lichidatorilor de Daune din Romania :  “Constatatorul de daune ramane in continuare, conform Normei, captiv la asigurator pentru ca functia de constatare este infiintata de asigurator. As vrea sa intreb , Fondul de garantare este asigurator,  pentru ca el nu apare in aceste Norme desi foloseste constatatori ?  Sau o companie privata specializata, catre care un asigurator isi externalizeaza serviciul de constatare a daunelor este asigurator? Si atunci pe care-i autorizam ?”

Alexandru Apostol (Maxigo Broker) ” Multumesc ASF ca de ani de zile purtam un dialog dar pe de alta parte sunt nevoit sa constat ca discutam in van. Daca asociatiile profesionale va spun la un ison ca niste lucruri nu sunt in regula, si nu se intampla nimic, atunci domnilor, ne jigniti inteligenta !  Suntem de acord sa discutam o data, de doua ori, de trei ori dar la un moment dat trebuie sa se intample si ceva concret. Tot spun de ani de zile ca avem o reglementare excesiva a pietei. Tot discutam de proiecte de Norme si de reglementari noi, dar de lucrat cand mai lucram ?”

Madalin Rosu (UNSAR): O sa va dau cateva cifre. Din pacate circa 60-70% din daunele (valoric) care au loc in afara Romaniei sunt produse de autocamioane, autocare, autobuze. Sunt cifre care se pot verifica la fiecare asigurator. In ce priveste functia de constatare a daunelor sa spunem ca asiguratorii sustin varianta de externalizare  insa a crea in momentul de fata un model de business pentru asiguratori, este mult prea mult. Nu putem reglementa cum sa-si faca asiguratorul la nivel intern optimizari de costuri!

Taguri articol: , , , , ,

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published.