Pensiile private – un tren pierdut

pensiile-private-un-tren-pierdut

Problema e cunoscuta. Studiile demografice arata ca suntem din ce in ce mai putini la numar, capacitatea de procreare a romanilor s-a redus, speranta de viata a crescut. Cateva cifre din raportul “World Population Prospects” sunt concludente.

In 2015, Romania avea 19,5 milioane de locuitori iar in 2100 vom ramane 10,7 milioane. Rata fertilitatii a ajuns la 1,48% in ultimii ani, in conditiile in care pentru a mentine un nivel demografic constant e nevoie de 2, 1%, adica macar 2 copii la fiecare familie. Sa mai spunem doar ca imbatranirea tarii se reflecta si ea in cifre. In 1950, varsta medie a cetatenillor Romaniei era de 26 de ani; in 2050, acest indicator va ajunge la 48 de ani. Si gata cu cifrele, ca risc sa va plictisesc

Se pune, asadar problema pensiilor. Cine le va plati in viitor ? Sistemul actual al pensiilor de stat (PAYG) dateaza de pe vremea lui Bismark, adica de prin 1889. Cat e de atunci ? Un fleac, doar 127 de ani. Numai ca , pe vremea celebrului om politic, durata medie de viata in Prusia era de 45 de ani iar acum bate spre 80 de ani. In plus, sistemul gandit de el era bazat pe trei conditii care trebuiau indeplinite simultan: o rata inalta a fertilitatii, numar redus de pensionari, cresterea accentuata a fertilitatii. Niciuna dintre aceste conditii nu poate fi luata in calcul astazi.

Deci, pe romaneste spus, suntem intr-un mare rahat. Nu doar noi, ci intrega lume. Si daca de vreo 50 de ani incoace toate studiile demografice trag semnalul ca in scurt timp nu o sa mai aiba cine sa ne plateasca pensia de stat, de ce asistam pasivi la acest dezastru si nu cautam solutii ? O fi egoismul la mijloc, pentru ca in 2100, vom fi oale si ulcele, si nu ne mai intereseaza ? Cine stie ?

Si totusi, unii au incercat. In Chile,prin 1980, pe vremea dictaturii lui Augusto Pinochet, ministru muncii, Jose Pinera a venit cu un pachet de legi care desfiinta in totalitate pensiile de stat, privatizandu-le. Omul si-a spus , pe buna dreptate, ca n-are rost sa mentii sau sa incerci sa reformezi un sistem care, cu certitudine, va intra in colaps pe termen mediu si lung. Tranzitia s-a facut in mod benevol. Astfel, cine a vrut, a trecut la sistemul privat cu conditia sa mai aiba timp sa cotizeze timp de 20 de ani. Cine n-a vrut sau n-a putut a ramas in sistemul de stat. Pentru angajatii noi, nu exista alternativa, fiind obligati sa cotizeze direct la pensiile private. Fiecare chilian si-a ales un fond de pensii, dupa dorinta, contribuind la acesta cu 10 %, din venitul sau salarial lunar, suma deductibila integral . Pe langa acestia, se putea cotiza suplimentar, cu inca 10% din veniturile proprii, ca modalitate de economisire.Va rog retineti procentul – 10%, pana la 20%, o sa vedeti mai jos de ce e important.

Avantaje ? Enorme. Pragul de pensionare 60-65 de ani, nu mai conta pentru ca te puteai retrage oricand daca apreciai ca in contul tau s-au strans destui bani. Contributiile nu mai erau folosite la plata pensiilor si se acumulau in contul personal, dupa ce erau investite, fapt care le asigura un randament net superior. Nu in ultimul rand, nivelul economiilor acumulate se putea verifica in fiecare luna, la aparate de tip bancomat, instalate in toata tara.

O sa ma intrebati, ce s-a intamplat cu pensionarii existenti, cine le-a mai platit lor pensia ?Statul chilian a preluat aceasta povara, finantand pensiile din mai multe surse. Cam 40% au venit din emiterea de obligatiuni guvernamentale pe care le-au cumparat tot fondurile de pensii, ca parte a portofoliului lor de investitii. Alti bani au venit din profiturile realizate de companiile aflate in proprietatea statului. Nu in ultimul rand, deficitul tranzitiei a fost acoperit, in mica parte si din imprumuturi externe.

Europa a urmarit cu atentie evolutia din Chile dar n-a adoptat, in totalitate, sistemul. Marii ganditori din UE au afirmat ca ceea ce a fost posibil intr -o dictatura, e mai greu de aplicat intr-o democratie. S-a mai spus ca trecerea brusca la un astfel de sistem e riscanta, poate destabiliza economiile si ca Uniunea ar trebui sa fie mai prudenta. Nimeni n-a venit insa cu o solutie viabila de rezolvare a problemei demografice.

S-au facut insa experimente. Pe cine ? Pe fostele tari comuniste, evident, Romania fiind una dintre acestea, alaturi de Ungaria, Polonia etc. In aceste tari, sistemul de pensii de stat n-a fost privatizat integral , dupa modelul chilian dar s-au infiintat si aici fonduri de pensii administrate privat (pilon II) , care functioneaza in paralel cu cel de stat. Nu insist asupra conditiior de aderare sau eligibilitate. Spun doar ca sistemul s-a nascut mort inca de la inceput , atunci cand nivelul initial al contributiei a fost stabilit la doar 2 % din contributia la pensia de stat. Conform legii el urma sa creasca anual cu 0,5% dar asta-i alta poveste si nu schimba datele problemei. Stabilind un nivel atat de scazut al contributiei la pensia privata, statul a rapit contribuabililor orice speranta de a avea un venit decent la varsta pensionarii. Asta pentru ca, pensia de stat, lipsita de acei 2% lunar,si sub presiunea demografica, va fi din ce in ce mai mica iar pensia privata cu doar 2% investiti in contul participantilor, nu va insemna nimic, ca randament. Intelegeti de ce v-am rugat sa retineti nivelul contributiei din Chile, 10% plus inca 10% din economiile personale ? Si cu dansa-ntr-ansa, si cu sufletu-n rai, nu se poate!

Si acum concluziile. In Ungaria, guvernul Orban a desfiintat acum vreo doi ani, sistemul de pensii private, nationalizand-ul. Acum doua luni, in iulie 2016, in Polonia s-a intamplat acelasi lucru, pilonul II fiind desfiintat iar banii transferati catre un fond de rezerva si mai multe fonduri mutuale private . La noi, la sfarsitul lui 2015, Ministrul Finantelor, Anca Dragu a anuntat ca majorarea anuala a contributiei cu 0,5% nu e posibila pentru ca bugetul pe 2016 nu permite un avans mai mare. Cu toate astea, societatile care administreaza banii din pilonul II se lauda cu randamente anuale senzationale. Or fi, nu zic, dar la ce folosesc ?

Taguri articol: ,

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published.