In sfarsit, mamaliga UNSAR a explodat

Scriu de vreo doua luni despre incalcarea legislatiei europene in cazul plafonarii tarifelor RCA si credeam ca scriu degeaba. Uite ca n-a fost asa, pana la urma. Un comunicat UNSAR de astazi spune ca Asociatia Asiguratorilor a sesizat Comisia Europeana in privinta acestor incalcari grosolane  a guvernului Ciolos.

Am dat in urmarire informativa problema si am aflat ca primele tatonari au inceput in vara prin intermediul Insurance Europe , organismul european al Uniunilor profesionale a a asiguratorilor, cu sediul la Bruxelles. La una din adunarile generale anuale ale acestui for am participat si eu cu cativa ani in urma si pot sa va spun ca UNSAR e bine reprezentata la acest nivel, fiind membru cu drepturi depline.

Asadar tatonarile au inceput in vara, pe fondul grevelor initiate de transportatori. S-a discutat cu Insurance Europe, s-a cerut parerea asociatiei europene in privinta sanselor de reusita a unui astfel de demers si s-a ajuns la concluzia comuna ca lucrurile pot fi OK.  La inceputul lui octombrie, mamaliga UNSAR a explodat. Asociatia a redactat si trimis , prin intermediul Insurance Europe  scrisoarea oficiala catre Comisia Europeana prin care cere interventia organismului european, ca urmare a incalcarii legislatiei comunitare. Citez din comunicat:

‘Conform normelor europene mentionate, ( N.red:Directiva 2009/138/CE si ale Tratatului de functionare al Uniunii Europene) atat plafonarea unor tarife in absenta unui sistem general de control al preturilor, cat si posibilitatea de a aplica tarife ca element de sprijin sau protectie pentru o anumita industrie sunt interzise. Avand in vedere faptul ca Romania nu are un sistem general de control al preturilor, este imposibil din punct de vedere legal sa aiba un cadru care sa se refere strict la piata de asigurari.”

Comisia Europeana a confirmat primirea scrisorii UNSAR la sfarsitul lunii trecute, cu numar de inregistrare si tot tacamul. De acum incolo se asteapta un raspuns. Daca acesta va fi pozitiv,  Comisia va solicita Romaniei suspendarea plafonarii tarifelor ( a Ordonantei 54/2016)  pana la finalizarea investigatiei. E cam greu de crezut ca Romania va refuza sa se conformeze acestei cereri riscand amenzi uriase si un scandal international. In ce priveste finalizarea anchetei, aceasta va fi de durata. In cazul Italiei , de care am scris in luna septembrie pe blog, investigatia a inceput in 2001 si s-a finalizat in 2003. Pana atunci, ceea ce ramane important este cum se va pronunta Europa in prima faza, pentru ca decizia va produce efecte pe piata de asigurari.

In cazul in care Romania nu se va conforma deciziei Europene, dincolo de sanctiunile expuse mai sus, cazul va ajunge pe masa Curtii europene de Justitie iar firmele de asigurari vor putea solicita statului roman plata unor despagubiri care sa le acopere pierderile financiare suferite ca urmare a aparitiei Ordonantei 54/2016. Conform comunicatului UNSAR,  e vorba de cel putin 90 de milioane de euro, bani adusi de actionarii straini in ultimile 6 luni pentru a sustine pierderile din RCA.

In ce priveste argumentul Guvernului si al ASF ca plafonarea tarifelor a fost o decizie fundamentata pe Art 4 din Legea Concurentei si nu pe Directivele europene, se pare ca nici acesta nu sta in picioare. Art 4 al 3 la care se face referire a fost introdus in Legea Concurentei in 1996, cand Romania nu era stat membru UE, pe fondul unui anumit context economic , cand preturile o luasera razna in urma unei inflatii galopante. In ciuda modificarilor succesive ale Legii Concurentei, acest articol a ramas in continuare in lege, fiind in acest moment considerat invechit. Conform legislatiei europene, Directivele au caracter obligatoriu pentru statele membre, nu in mod direct ci prin transpunerea lor in legislatiile nationale.

Ce va fi, vom vedea, dar chestiunea e cat se poate de serioasa. Daca Comisia Europeana va cere Romaniei suspendarea Ordonantei 54, atunci nici toate camioanele din Romania adunate in Piata Victoriei nu vor mai putea schimba ceva.

 

 

 

Taguri articol: , ,

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published.