Stefan Prigoreanu (Millenium Broker) : “Functionam ca un restaurant cu doua bucatarii “

20180904_154603

Se imbie unul pe celalalt: Incepi tu sau incep eu ? Pana sa se hotarasca , incerc sa  citesc  ceva pe fetele lor  Vad tristete , resemnare, regret pe chipul lui Prigoreanu, neputinta si o usoara deznadejde pe cel al  lui Antonio Babeti (Globasig).

 

Ne-au invitat pe noi, un mic  grup  din presa  de asigurari sa ne comunice ceva important. Nu la o conferinta de presa ci , informal, la o masa de pranz.  In sfarsit se hotarasc. Incepe Prigoreanu si intra direct in subiect.  Ne spune ca  fuziunea dintre Millenium si Globasig. anuntata public cu cateva luni in urma nu va mai avea loc, au  renuntat la ea, de comun acord .

20180904_154603

 

Un divort neasteptat pentru lumea asigurarilor,  intr-o  perioada in care Millenium parea sa-si fi gasit in sfarsit reperele corecte in business. Fosta firma a lui Dan Voiculescu s-a vandut in 2017 pentru ceva mai mult de 800.000 euro , actiunile fiind cumparate in pachete  semnificative, de maxim 30% de diversi antreprenori privati. E drept , multi dintre ei  cu varste inca fragede (pana in 30 de ani ) si care activau in domenii fara legatura cu asigurarile (aviatie, farma, etc), Sa fi fost asta un handicap pentru conducerea executiva ?.

 

Cu un nou actionariat, Milenium a trecut la pasul urmator in evolutia ei si doar dupa cateva luni  a anuntat fuziunea companiei  cu Globasig. o firma de familie, de dimensiuni mai reduse pe piata dar dinamica si inovativa. Se tintea astfel spre un loc 5   in topul brokerilor de asigurare, adica o crestere a cotei de piata de la 3%, cat rezulta, matematic, in urma fuziunii la 5-6% ca sa discutam in cifre rotunde. Si acum despartirea…

 

Din orice unghi ai privi lucrurile, divortul te duce cu gandul la conflict. Sunt doua cuvinte aproape sinonime, Asa ca , recunosc m-am gandit ca intre actionarii celor doua firme trebuie sa fi  existat ceva disensiuni, neintelegeri, tensiuni. Reflex de ziarist batran, prejudecata de om simplu, cazut prada instinctelor primare.

Prigoreanu :  Nu-i nimic spumos, nu-i nimic efervescent, nu-i o stire piperata, nu-i cancan. Nu ne-am certat, suntem la fel de buni prieteni ca si pana acum” Babeti confirma : De obicei, in Romania lumea obisnuieste sa se certe nu doar in familie ci  cand e vorba de business, asa ca s-ar putea ca unii sa spuna ca suntem buni actori, ca stim sa mascam adevarul. Nu-i deloc asa, chiar avem niste proiecte comune pentru viitor”.

 

 

Eu unul  i-am crezut pe cuvant, In viata nu e totul regie, teatru, disimulare iar in business se mai intampla sa vrei si sa nu poti, Sa te arunci mai sus decat iti poti permite, sa te intinzi mai mult decat ti-e plapuma. Totul e sa stii sa te opresti la timp, sa-ti refaci calculele si sa o iei de la capat.

“Suntem o victima a schimbarilor legislative.  Pur si simplu focusul nostru era pe crestere si dezvoltare,  pe proiectele fiecarei firme , pe listarea la bursa etc. Am blocat tot, acordand prioritate integrarii. Dar am blocat o luna, doua, trei si pe masura ce trecea timpul am constatat ca trebuie sa mai stam inca cel putin 6 luni blocati. In timpul asta au intervenit alte prioritati, conformarea 100% la GDPR, pregatirea pentru  IDD. Sunt schimbari de amploare si practic nu mai aveam de unde sa alocam resurse in oameni si energie sa rezolvam toate problemele.

 

 

Babeti si Prigoreanu recunosc faptul ca au fost mai entuziasmati decat ar fi trebuit si ca fuziunea trebuia pregatita cam cu un an de zile inainte. ” Am incercat din rasputeri, dar nu s-a putut. Ne-ar mai fi trebuit undeva intre 6-12 luni doar sa ne ocupam de integrare, fara sa facem nimic altceva.Ca sa va faceti  o idee, firmele noastre folosesc acelasi soft. Cu toate astea, in sase luni de zile n-am reusit sa facem fuziunea bazelor de date, ne-ar mai fi trebuit inca cel putin patru luni”

 

 

Prigoreanu este convins ca daca  2018 ar fi fost un an mai linistit, probabil ca ar fi reusit . “Insa dupa perioada  grea cu RCA, cand veniturile au scazut dramatic si a trebuit sa fim foarte atenti la costuri, GDPR-ul a venit ca bomboana de pe coliva. spune el. Noi ne-am dat seama ca trebuie sa functionam de acum incolo ca un restaurant cu doua bucatarii. Una cu produse congelate, alta cu produse proaspete, una cu mancare traditionala, alta cu mancare din strainatataye. Nu se poate asa.

 

 

Ce urmeaza pentru cei doi brokeri ?

In acte, despartirea nu e foarte complicata La Registrul Comertului vom face un act aditional, iar la ASF e mai simplu, acolo  e vorba doar de o avizare, spun cei doi sefi de companii. Globasig isi va relua activitatea in vechea formula, cu partenerii ei, cu modul ei de lucru neschimbat. Ideea fuziunii n-a fost ingropata definitiv, ea ramane in picioare dar va trebui pregatita mai temeinic  si numai atunci cand contextul pietei va permite acest lucru. Pana atunci cei doi brokeri vor colabora punctual pe proiecte comune. Ei conlucreaza si la nivel de organizatie patronala fiind colegi in PRBAR. Si aici vine noutatea. La anul sunt alegeri pentru functia de Presedinte. Viorel Vasile iese din schema in mod natural iar Prigoreanu sa pare ca-i in pol position sa-i ia locul. Chestionat de un confrate Stefan a declarat. “Sunt hotarat sa candidez dar cartile nu sunt facute, competitia e deschisa pentru oricine”

One response to “Stefan Prigoreanu (Millenium Broker) : “Functionam ca un restaurant cu doua bucatarii “”

  1. Anonymous says:

    Felicitari pentru profesionalismul articolului!

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published.