Tarif RCA de referinta, cu caracter orientativ

“Tarif de referinta cu caracter orientativ”, asa suna formularea din Ordonanta RCA, aparuta ieri in Monitorul Oficial. Fara a eluda meandrele concretului , ne intrebam? Nu-i asa ca-i amuzant ? Prins intre promisiunile facute transportatorilor si necesitatea respectarii legislatiei europene, Guvernul Ciolos a ales sa faca balet cu cuvintele , mai mai de-o iesi ceva care sa nu deranjeze me nimeni. Pai cum adica tarif de referinta ? Dar nu mai avem suficiente cuvinte in limba romana sa formulam o propozitie coerenta ? Sa spunem oamenilor cu subiect si predicat ce vrem sa facem ? Si ma rog ce-i aia “cu caracter orientativ ? Adica, in bunul spirit romanesc fiecare se orienteaza dupa cum il duce capul? Sau ne orientam cu totii dupa soare ? O sa spuneti ca prin “tarife cu caracter orientativ’ trebuie sa intelegem ca acestea nu sunt riguros calculate dar nici asa nu iesim la socoteala.

Pe de alta parte, citind Ordonanta vedem ca la art 36 al 3 , tarifele nu mai sunt orientative ci maxime. Maxim orientative sau orientate la maxim ? Deja sunt zapacit de cap.

Mergem mai departe. Tot la art 36/3:

“ASF va stabili tarifele de prima (maxime) pe categorii de vehicule ce urmeaza a se aplica de catre societatile de asigurare RCA”. Pai nu stabilisem oare ca UE nu da dreptul ca un stat membru sa se amestece in pilitica de tarifare a asiguratorilor ? Tot in Ordonanta gasim si textul din Directiva europeana: “ASF poate solicita asiguratorilor sa supuna aprobarii sale prealabile majorarea tarifelor NUMAI in cazul introducerii unui sistem national general de control al preturilor, in conformitate cu legislatia UE in vigoare. Nu aveti impresia ca cele doua articole se bat cap in cap ? Intr-o situtie de urgenta se cer masuri de urgenta, concretizate printr-o Ordonanta de urgenta. Care-i situatia de urgenta la noi ? Faptul ca niste camionagii ameninta ca blocheaza soselele si centrul Capitalei ?

Nu in ultimul rand, posibilitatea oferita de Ordonanta de a cumpara asigurarea RCA pe o luna, doua sau cate vrei va avea ca efect scaderea gradului de cuprindere in asigurare. Multi dintre noi vor uita ca le-a expirat asigurarea si vor produce accidente. Dosarele se vor muta la Fondul de protectie a victimelor strazii sau ,mai nou, la BAAR pentru ca Fondul a fost desfiintat prin aceeasi Ordonanta. Alta masura de mare annvergura ! Vor fi cheltuieli mai mari de administrare si evidenta computerizata, personal suplimentar . Pe banii nostri, evident, ai celor care platim asigurarea RCA.

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published.