Un RCA din Anglia versus unul din Romania. O analiza comparativa

Domnul Ion, posesor al unui VW Passat TDi din 2004, traieste si munceste in Anglia. Si-a cumparat masina de acolo, pe bani putini, ca viata e scumpa si grea, mai ales dupa Brexit. Cand a venit vremea s-o asigure, dl Ion a trebuit sa bage mana adanc in buzunar si sa scoata nu mai putin de 864,38 lire sterline, adica 1002 euro, la cursul BNR de azi.

N-a avut toti banii, asa ca a trebuit sa dea un avans si sa plateasca alte noua rate lunare. Asiguratorul, Aviva, in cazul lui, o corporatie imperialista ,  a acceptat plata in rate dar, surpriza l-a taxat suplimentar cu 67,51 lire, reprezentand   dobanda la rate.

Polita o gasiti aici

Asa cum e moda in Vestul Europei, polita RCA a dlui Ion e una mixta, adica acopera in plus, pe langa raspunderea civila si  alte doua riscuri suplimentare, specifice asigurarii CASCO. Este vorba de riscurile de incendiu si furt. Precizarea e importanta, la prima vedere, daca vrem sa comparam mere cu mere , adica polita RCA din Romania si pe cea din Anglia. Am intrebat insa un specialist in daune auto cam cat reprezinta furtul, respectiv, incendiu din totalul daunelor inregistrate in Romania  si mi-a spus ca undeva sub 0,5%. Trag concluzia , asadar ca asiguratorul englez a stiut el de ce le introduce in polita, sunt insignifiante ca procentaj.

Daca dl Ion ar fi avut masina inmatriculata in Romania, atunci ar fi putut sa incheie asigurarea RCA aici, la tarifele plafonate. Economia  ar fi fost substantiala. Pentru Volkswagenul Passat, 1,9 TDI ar fi scos din buzunar circa 900 de lei, adica 170 de lire sterline. Fata de 864, 38 lire in Anglia cum vi se pare ? E drept ca in banii astia n-ar fi avut acoperite furtul si incendiu si ar fi trebuit sa-si faca si o polita CASCO. Dar ma intreb , care firma ar fi acceptat sa asigure o masina veche de 12 ani ?

Si ar mai fi ceva. In Romania, dl Ion n-ar fi platit dobanda la rate daca ii venea ideea sa achite lunar prima   de 170 lire sterline . O sa spuneti ca altele sunt veniturile unui englez la el acasa fata de ale unui roman, in Romania, ceea ce este adevarat. Chiar si asa insa, respectand proportia veniturilor, englezul plateste mai mult. Si nu aduce camioanele in fata la Palatul Buckingham.

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published.