Ziarul Financiar bate campii?

Un articol interesant ,azi, in Ziarul Financiar, sub semnatura Redactorului-Sef , Sorin Paslaru (mai jos).

http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/datele-asf-destrama-mitul-scumpirii-rca-din-cauza-cresterii-daunalitatii-intre-2015-si-2016-tariful-mediu-al-rca-a-crescut-cu-25-in-schimb-daunele-platite-au-scazut-15755677

Pornind de la o statistica ASF, Sorin spune, in rezumat , urmatoarele:

Ca in ultimii cinci ani (S1/2012 – S1/2016) primele la RCA s-au dublat (de la 1,1 mld lei la 2,2 mld) iar daunele au crescut cu doar 38% ( de la 745 mil la 1,064 mld lei)
In tot acest timp, companiile au justificat majorarea tarifelor RCA prin cresterea daunalitatii, fapt infirmat de cifre.
Daca la 100 de lei subscrieri platesti 50 de lei daune, cum se ajunge la o rata combinata de peste 100% ?

Concluzia: e vorba de ineficienta operationala si lipsa de restructurare a companiilor sau de o incarcare nejutificata a costurilor

Ce nu cred ca a luat in calcul Sorin Paslaru la aceasta analiza sunt urmatoarele:

In 2012, rata combinata a daunei era in jurul valorii de 200%. Acum e pe la 110-120, dupa cum spune ASF. Reducerea acestui indicator a avut loc in primul rand ca urmare a scaderii daunalitatii.
Daca compari un tabel sec, fara sa iei in calcul si alte elemente n-are cum sa-ti dea rezultatul corect. Sa raportezi primele subscrise la daunele platite e un mod simplist de a privi lucrurile. Din prime se constituie rezervele (vreo 4 la numar), se platesc cheltuielile de administrare, distributie (brokeri), reasigurarea, salarii etc. Daca bagi toate aceste elemente in calcul iese cu totul alt rezultat .
Ar mai fi si problema daunalitatii pe segmentul vatamarilor corporale/ daune morale. Procesele in instanta pot dura ani de zile, costul despagubirilor nu apare imediat in cifre.

Daca vorbim de ineficienta si lipsa de restructurare a companiilor, e singurul punct in care parerile nostre pot fi convergente.

Punand in balanta argumentele fiecaruia dintre noi, voi ce credeti ? Sunt sau nu sunt asiguratorii pe pierdere din RCA ?

In rest, draga Sorine, s-auzim numai de bine

Taguri articol: ,

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published.