Adrian Marin (UNSAR) “Ne-am implicat in scandalul RCA cum am putut si cu ce resurse am avut”

Adrian Marin este noul Presedinte al UNSAR. Nu stia, dar l-am anuntat noi cam cu doua saptamani inainte de alegeri. Acum isi face planuri cum sa scoata Asociatia asiguratorilor la lumina in cei trei ani de mandat. Vorbeste patruns de importanta functiei si problemelor pe care le are de rezolvat. Mai jos, interviul.

Agentia de monitorizarea pietei asigurarilor, cu sediul in Delta Dunarii a dat ca sigura numirea dumneavoastra  in functia de Presedinte UNSAR, cu circa doua saptamani inainte de data alegerilor. De unde stiau egretele si pelicanii ca veti fi ales ?

AM . Cred ca la intrebarea asta ar trebui sa raspundeti dumneavoastra si nu eu. Eu am ramas surpins, am crezut ca mi-a fost ascultat telefonul sau am fost monitorizat in alt fel. Asta pentru ca, cu o candidatura inainte am fost rugat pe mai multe canale sa particip la alegerile pentru functia de Presedinte dar am refuzat pentru ca era un context complicat la nivel intern . Apoi lucrurile s-au schimbat si am zis da, e momentul sa ma implic, chiar daca acum lucrurile sunt cele mai grave din istoria pietei. Daca voi reusi, meritul meu va fi de trei ori mai mare. Daca nu, atunci voi considera ca am facut o incercare, am venit cu un plan pe care il punem pe tapet, ni-l asumam si cineva ne va evalua. Eu mi-am depus candidatura impreuna cu Marius Popescu (NN  Asigurari) pe o anumita strategie, ulterior au mai fost si alte candidaturi si s-a votat. Putea sa se intample orice si  chiar ma asteptam sa fie un vot mult mai echilibrat decat a fost.

UNSAR trebuie reorganizat, restructurat, reconfigurat, transparentizat, optimizat, reinventat. Ma opresc aici. Cu ce incepeti ?

Ne-ati prins intr-o perioada de plina asezare a gandirii strategice pana la sfarsitul mandatului meu, in 2019. Am acceptat sa discutam inainte de finalizarea planurilor pentru a ramane in cadrul mioritic descris in articolele dvs, cel cu Delta si egretele. Atunci am zis ca nu pot sa stau ca strutul, cu capul in nisip si imediat ce am putut , ca agenda, am fixat intalnirea. UNSAR isi propune sa fie o uniune mai energica, sa reactionam mai repede, si mai sunt obiectivele legate de predictibilitate si stabilitate. In plus , vrem sa recastigam increderea clientilor si sa avem o strategie de educatie financiara.

Ce inseamna o uniune  mai energica ? Am inteles ca vreti sa angajati personal suplimentar pe diferitele sectiuni  din UNSAR si sa renuntati la activitatile bazate pe voluntariat. Ce planuri aveti in acest sens ?

 

AM: Lucram la o noua organigrama in prezent care va fi gata in circa o luna. Ea va trebui insa sa primeasca girul Comitetului Director si apoi al Adunarii Generale pentru ca sunt implicate resurse umane dar si resurse financiare. Daca se accepta, vom avea un numar mai mare de angajati pe langa cei cinci din prezent. Nu putem sa asistam la nesfarsit la efortul benevol ar unor membri. Numai ca, in acest moment, ca urmare a plafonarii tarifelor, costul pietei s-ar putea sa fie mai mare decat inainte.

Concret , cati oameni vreti sa mai angajati si pe ce pozitii ?

Avem o imagine clara, e pusa pe hartie sunt chiar mai multe variante dar nu le putem face publice pana nu le aproba Adunarea Generala. Ne-am uitat si la alte organizatii internationale, ne-am uitat si la nivelul contributiilor dar trebuie sa ne uitam si la nivelul pietei. E obligatia mea sa lupt pentru a gasi resurse suplimentare , pentru ca este singura cale pe care o vad.

Ati sesizat Comisia Europeana in privinta incalcarii Directivelor europene si  a unor probleme de constitutionalitate a deciziilor ASF si Guvernului in ce priveste plafonarea tarifelor RCA. Intre timp ati primit si un raspuns in care sunteti anuntati ca v-au fost luate in considerare argumentele. De ce nu faceti publica aceasta scrisoare ? Cum e cu transparenta de care vorbiti?

AM Din punctul nostru de vedere , nu cred ca e ceva de facut public.  Scrisoarea  evidentiaza aspectele tehnice care nu au fost respectate , dar noi avem niste reguli de guvernanta. Deocamdata nu consideram necesar sa facem publica aceasta scrisoare.

Toata lumea asteapta un raspuns de la Comisia Europeana care poate declansa procedura de infringement. Nu se poate sa nu informati opinia publica despre stadiul  acesti demers, din moment ce exista noutati.

AM Am informat opinia publica de faptul ca suntem in discutii cu  aceste institutii dar trebuie sa reflectam la nivel de asociatie pana la ce nivel de transparenta putem merge cand e vorba de scrisori adresate unor autoritati . Uniunea Europeana trebuie sa dea intai  statului roman sansa de a raspunde la niste intrebari si dupa aceea se va face public rezultatul. Eu nu sunt convins ca transparenta unei scrisori sau a unei actiuni reflecta neaparat activitatea UNSAR.

Aparitia Ordonantei 54/2016 a avut ca baza juridica articolul 4 din Legea Concurentei, un articol introdus in 1996, inaintea aderarii Romaniei la UE. El este considerat in prezent  nefunctional, nefiind armonizat cu Directivele Europene. Ati incercat la UNSAR sa-l atacati in justitie ? Sau macar ati luat in discutie problema asta cu avocatii cu care colaborati ?

AM Da, am incercat acest lucru. Am apelat la un specialist recunoscut din domeniu,pe problema constitutionalitatii. Am obtinut un punct de vedere pe care l-am comunicat si autoritatilor statului si , sub alta incidenta, organismelor europene. Din pacate noi consideram ca plafonarea va avea efecte pe termen mult mai lung. Daca va uitati, acum toata lumea isi face polita RCA pe o luna si asteapta sa vada ce se mai intampla. Sunt o multime de polite in risc, incheiate pe o luna. Mai vedem ce se intampla cu brokerii si intelegem ce inseamna o singura actiune care genereaza efecte incredibile fata de oameni care nu au decat vina ca incearca sa duca pana la capat o profesie pe care o iubesc.

Daca ati obtinut punctul de vedere a unui specialist de ce n-ati incercat o actiune in justitie ?

AM UNSAR n-are calitatea procesuala sa faca acest lucru. Companiile insa pot , astfel ca daca ele vor dori sa recupereze sumele pierdute in cazul in care se declara infringement, isi vor gandi propriile strategii de atac. Si brokerii pot sa aiba abordari asemanatoare, pentru ca si ei au pierderi.

Sunteti Presedintele UNSAR de circa o luna de zile dar in emisiunile TV avand ca subiect scandalul RCA n-ati aparut niciodata.  Acolo e lupta adevarata de reprezentare a intereselor  membrilor. De ce ati trimis un specialist,  pe Madalin Rosu, in locul dvs ?

AM Madalin Rosu este seful sectiunii Asigurari auto din cadrul UNSAR. Vorbim de o sectiune care a avut o anumita dinamica, de un colectiv care stie, la virgula, toate discutiile care au avut loc cu transportatorii, ASF, Senat etc. Noi, in UNSAR, am considerat ca oportuna participarea lui Madalin Rosu la aceste dezbateri, privind lucrurile prin prisma experientei adunate de colectivul condus de el

Argumentele tehnice nu prind la publicul telespectator, aveti o armata de Pr-isti aici la UNSAR care ar fi trebuit sa va spuna lucrurile astea. Televiziunea inseamna emotie, oamenii vor sa vada pe ecran  lideri cu viziune, nu  specialisti.  Transportatorii au venit cu liderul lor Hossu, service-urile cu Cristian Muntean. Liderul UNSAR sunteti dumneavoastra.

AM  M-am implicat si eu , chiar daca nu la TV. Am avut, pana la aceasta intalnire, interviuri si cu alte publicatii, am aparut la XPrimm TV si, in continuare, aparitia mea va fi mai energica . Ca Presedinte, nu vreau insa sa fiu asimilat unei sectiuni anume de business in asigurari. La acele emisiuni de care vorbiti noi am considerat ca trebuie sa participam , in mod categoric, cu arme tehnice. Spuneti-mi cu ce argument emotional am fi putut participa? Cum am fi putut convinge publicul daca nici nu am fost lasati sa vorbim ?

As putea sa va dau un exemplu. Nimeni nu i-a intrebat pe transporatori cat influenteaza asigurarea unui camion  cifra lor de afaceri anuala ? Adica daca mai pui 1000 de lei in plus pe an la RCA, cum afecteaza asta profitabilitatea firmei de transport ?  E oare un capat de tara atunci cand vorbim de cifre de afaceri de milioane de euro ? Emotional vorbind, oamenii ar fi putut sa inteleaga ca adevarul  e in alta parte, ca sunt alte interese.

AM Acestea au fost discutii pe care le-am avut la toate palierele si la toate intalnirile pe care le-am avut cu transportatorii . Argumentele astea nu au contat absolut de loc, nu a contat istoria acestei piete versus cresterea de capete tractor intr-o perioada de criza cu 40%. Intr-o emisiune in care nici macar nu poti sa vorbesti, eu  cred ca aceste argument nu ar fi adus nicio valoare adaugata.

Lasand la o parte emisiunile TV recente, cum explicati  discretia manifestata de UNSAR in tot acest scandal cu transportatorii ? Ati putut sa dati o mana de ajutor ASF prin pozitii publice dar nu ati facut-o. Intr-un recent interviu, Cristian Constantinescu spunea ca cei din UNSAR “ au ratat ocazia ca dl Negritoiu sa-I pupe pe frunte” .  Lipsa de implicare a UNSAR a facut parte dintr-o strategie asumata sau s-a comis o greseala ?

AM Eu consider ca UNSAR s-a implicat cu ce resurse avea si cum a putut s-o faca la momentul respectiv.  Asociatia reprezinta interesele asiguratorilor si este un partener de dialog cu institutiile statului. Dumneavoastra sugerati ca noi ar fi trebuit sa iesim in presa si sa ne aliem unei conduceri sau unei stari de fapt.  Noi ne-am implicat in acesasta poveste cu  sute de ore de discutie la toate palierele posibile cu transportatorii . Nu ne permitem  insa sa intram in alte linii de business si sa devenim experti acolo. Avem un business  al nostru si trebuie sa-l facem profitabil, asta-i tot ce pot sa spun.

In luna iulie 2015, Consiliul Concurentei a deschis o ancheta in  care erau implicate UNSAR si Media Xprimm. Se vorbea acolo de “ suspiciunea de schimb de informatii sensibile din punct de vedere comercial intre concurentii din piata asigurarilor. Care mai este stadiul acestei anchete ?

AM . Este un proces aflat inca in derulare, nu putem sa-l comentam. Nu credem insa ca cei care accesau acele date conform  Consiliului Concurentei, au influetat o strategie de business a cuiva. S-a creat insa o reticenta  foarte mare a UNSAR si a asiguratorilor in a mai oferi informatii. Avem acum intalniri in cadrul UNSAR in care stam cu juristul langa noi cand dezbatem agenda, pentru a fi siguri ca nu dezbatem un subiect care ar putea fi abordat intr-o directie nedorita. Si cand se intampla, atunci cand e vorba de un subiect aflat in curtea unei companii si pe care noi, restul membrilor, nu vrem sa-l aflam, juristul ne spune Stop Joc! . S-a ajuns astfel in extrema cealalta si acum ne intrebam care forma de “black box” permite pietei sa afle realitatile actuale, sa centralizeze datele esentiale,  sigur o forma acceptata si de Consiliul Concurentei.

Colaborarea cu Media XPrimm s-a incheiat ca urmare a acelei anchete sau a fost un contract care s-a derulat pana la capat ?

AM:  Nu, colaborarea cu Media XPrimm ,ca firma de PR pentru UNSAR se incheiase deja , inaintea acestei anchete. Nu imi amintesc exact lucrul asta dar pot sa va spun ca n-a avut nicio legatura cu ancheta Consiliului Concurentei.

 

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published.