Dorel Duta: “Presedintele UNSICAR nu va putea avea mai mult de doua mandate”

Coincidenta sau nu,m-am intalnit cu noul Presedinte al UNSICAR, Dorel Duta la cafeneaua din holul hotelului Pullman, locul obisnuit al conferintelor de presa organizate de colegii lor de la PRBAR. Dorel venea de la ASF, asa incat era imbracat corespunzator pentru o intalnire cu organul. De supraveghere, vreau sa zic. Costum elegant, camasa alba, cravata, morga de om important.  Interviul de mai jos face parte din planurile mele pentru acest inceput de an, de a lua pulsul schimbarilor de pe piata de brokeraj din Romania. Acolo unde s-au intamplat niste lucruri , anul trecut. A aparut o organizatie noua, PRBAR, s-a schimbat conducerea la cea veche, UNSICAR.  Avem acum de toate. Un Patronat , fara o traditie in spate dar care pare ceva mai dinamic, cel putin dupa cum se vede din afara si o Uniune (UNSICAR) cu vechi traditii si realizari de-a lungul anilor, dar care n-a traversat un moment prea bun  in ultima vreme. Interviul cu Viorel Vasile (PRBAR) il gasiti pe blog. Cel cu Dorel Duta (UNSICAR),l-am   organizat  in doua parti. Prima parte o regasiti mai jos. A doua parte o veti putea lectura luni 29 ianuarie

 

dd2

AB: Felicitari Dorel pentru functia de Presedinte UNSICAR. Alegerea ta a fost o surpriza pentru cei mai  multi. Cand te-ai hotarat sa candidezi si ce te-a manat in lupta ?

Dorel Duta : Multumesc ! M-am hotarat sa candidez undeva prin luna septembrie 2017. Exista opinia in UNSICAR ca fostul presedinte e vesnic pe aceasta functie. Doar ca mai trebuie spus ca  nu avea niciodata contracandidat in alegeri. Asa ca m-am gandit ca de data asta va trebui sa i se opuna  cineva, asa ca am stat si mi-am facut socotelile, daca pot sa fiu eu acela. Daca imi permit, din punct de vedere al timpului, daca pot sa aloc alte resurse de energie etc. Privind retrospectiv, cred ca am avut  si un avantaj. De vreo doi ani incoace , in UNSICAR s-au tot format diverse grupuri de lucru (pe RCA, pe date statistice, pe agricultura etc ). Ca membru in Comitetul Director mie mi-a revenit partea asta cu asigurari de bunuri, de raspundere, partea cu date statistice etc. Am participat cam la  toate grupurile de lucru si daca tot m-am dus, n-am stat acolo doar sa ascult. m fost proactiv si asta s-a vazut. Toata activitatea asta a culminat cu Sal-Fin. Acolo , unul dintre membri este reprezentantul consumatorului, iar altul vine din partea pietei financiare non-bancare. Am candidat din partea pietei si am castigat, in conditiile in care contracandidatul meu a fost Florentina Almajau, fostul Director General al UNSAR. Asa am ajuns in Colegiul de coordonare si incet-incet am inceput sa ma fac cunoscut. Unele dintre parerile mele, ideile mele, propunerile mele au fost luate in seama, avantajul meu fiind si faptul ca sunt de profesie jurist. Lumea a apreciat probabil la mine si faptul ca niciodata nu am spus nu, niciodata nu m-am dat la o parte de la a face o treaba.

AB: Privind din interior lucrurile, se simtea nevoia  de o schimbare la UNSICAR ?

DD: Categoric, Rutina omoara progresul.

AB:Ce a urmat ?

DD: Mi-am creionat cateva idei. Una a fost modificarea statutului. Apoi crearea unui grup de dialog pemanent, pentru ca tot timpul cand ai o problema, nu stii cu cine sa o discuti. UNSICAR este o organizatie cu o mare diversitate. Avem brokeri mari, brokeri mici, furnizori de soft, consultanti, regularizatori de daune etc , fiecare cu problemele lui specifice. O allta idee e  cealegata de transparenta, am militat pentru mai multa transparenta in cadrul Uniunii.

AB: Hai sa vedem Ce modificari la statului UNSICAR ai in vedere ?

 

DD: Modificarea mandatului preserintelui la maxim doua mandate a cate trei ani , este una dintre ele. A fost un curent de opinie ca si membrilor Cd sa li se aplice acelasi criteriu dar eu unul cred ca nu e o idee buna. Sunt putini care au disponibilitatea si ne-am putea confrunta cu o problema de personal. O alta modificare a statutului vizeaza partea de delimitare mai clara a atributiilor intre Presedinte si Comitetul Director , adica ce face cum face si de ce face fiecare. Apoi, pentru operativitate, vrem sa existe posibilitatea ca adunarea generala sa-si poata exprima votul prin mijloace electronice, corespondenta, email, teleconferinta etc, cel putin pe teme care nu sunt de interes strategic.

AB: La ce te gandesti, concret vorbind ?

 

DD: Uite, de exemplu la primirea membrilor noi. Ei trebuie validati de Adunarea generala, ceea ce presupune sa convoci pe toata lumea din provincie ca sa poti avea majoritate. Este foarte greu si este o pierdere de timp si bani.. Membrii ar putea foarte simplu sa-si exprime acordul electronic. Mai avem in plan o restructurare a cotizatiilor. Uniunea trebuie sa fie o organizatie care sa includa cat mau multi membri, chiar si din cei mici pentru ca Uniunea face puterea. In Romania avem multi brokeri mici, cu afaceri de familie. Ei vor sa fie reprezentati dar acum sa dai 300 de euro taxa de inscriere in UNSICAR si apoi 250 de lei lunar drept cotizatie, este prea mult. Si atunci ne-am gandit ca pentru brokerii mici, sub o anumita cifra de afaceri sa renuntam la taxa de inscriere sau sa o facem la valoarea unei cotizatii lunare si , in plus, sa diminuam cotizatia la 150 de lei pe luna, pentru o cifra de afaceri aflata la o limita de jos.

AB:Cu votul cum va fi? ? O firma, un vot ?

DD: Da, va ramane la fel. Vezi, Uniunea incearca sa faca mult, pentru toata piata. Cu cat esti mai mare, ai si probleme si implicit ai nevoie intr-un grad mai mare de sprijinul Uniunii. Poate ca e normal sa platesti mai mult decat unul mic care are si el , ocazional o problema. Deci trebuie sa fim mai multi pentru a avea reprezentativitate dar nu neaparat din punctul de vedere al cifrelor ci reprezentativitate teritoriala si in raport cu cele 300 de companii existente. Una e sa te duci la negocieri , cu 20 de companii in spate si alta. cu 200. Si-apoi mai este ceva. E important sa existe brokei mici in piata, ei evita concentrarea pietei. Cu cat ai mai putine companii, creste riscul de polarizare a pietei

AB: Propunerile de modificari la statut sunt finalizate, puse undeva, pe hartie ?

 

DD. Nu, acum se strang de la membri. La urmatoarea Adunare Generala vom valida grupul de lucru care se va ocupa cu strangerea tuturor propunerilor. O sa dureze ceva vreme

AB: Aveti in vedere si numirea unui Director Executiv al UNSICAR ?

DD. Da, ne-am gandit. Eu, in calitate de Presedinte consider  util sa existe un astfel de post. Pentru ca in momentul cand ai un director executiv, toata partea de birocratie, de organizare e preluata de catre acesta iar Presedintele poate  sa se ocupe in liniste de atributiile lui. In plus, daca un membru din provincie care vine la Bucuresti  nu poate sa se intalneasca cu Presedintele UNSICAR, din motive de program incarcat al acestuia din urma, el se poate intalni cu directorul executiv. E clar ca printre amendamentele la statut se va regasi si unul referitor la conducerea executiva.

AB : La un moment dat, numarul membrilor UNSICAR se apropia de 100. Acum ati ramas 63.Cresterea numarului de membri este unul dintre obiectivele mandatului tau ?

DD: Cu siguranta. Ne propunem sa ajungem la 150 de membri. Nu stiu daca in primii trei ani de mandat sau in urmatorii. Eu sper sa castig si al doilea mandat, de aia extind un pic discutia. Depinde foarte mult de cum va evolua piata, ce se va intampla cu brokerii.

 

AB:

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published.