Viorel Vasile (PRBAR)- “Nu ma intorc in UNSICAR, am fost gresit inteles”

Biroul Presedintelui PRBAR, VIorel Vasile e frumos si mare. Cam 150 de metri patrati. Zona de fotolii din piele si masuta mica, de cafea. Zona de masa de negocieri cu scaune confortabile. Zona de birou prezidential. Mobila de bun gust, mai putin asortata insa cu freza de Strumf a lui Vasile. Si cu asta am terminat introducerea. Mai jos, interviul:

 

Asigurariblog : Ati infiintat PRBAR in primavara anului trecut intr-un context dificil. De ce era nevoie de o noua asociatie ? 

 

Am infiintat PRBAR pentru ca am simtit  ca cealalta asociatie profesionala,UNSICAR nu este implicata corespunzatot in ce se intampla pe piata. Erau discutii in Parlament pe tema RCA, pe plafonarea de tarife, pe Directiva IDD etc. unde UNSICAR nu prea era bagata in seama. Erau prezente la discutii  asociatiile de transportatori, ASSAI, UNSAR etc.Dar practic forta de vanzari care vindea cam 80% din polite nu a fost in niciun fel intrebata. Am simtit nevoia atunci sa infiintam o noua entitate care sa reprezinte piata de brokeraj din Romania.

 

AB:  Daca trageti linia, dupa 9 luni, ce ati reusit sa realizati din ce v-ati propus? Ce v-ati propus sa faceti si nu ati reusit ?

 

VV: Noi am avut doua focusuri. In primul rand am constatat ca entitatea numita PAID nu serveste interesele pentru care a fost creata.Gradul de cuprindere in asigurare era sub 20% , in conditiile in care in momentul infiintarii PAID era undeva la 40 %. Noi am facut adrese catre Min de interne, Min Dezvoltarii, ASF, Min  Finante  in care am incercat sa explicam care este situatia si cum putem sa schimbam lucrurile. Rezultatul a fost ca in urma acestor demersuri ale noastre s-a creat un grup de lucru la nivelul AsF in care sunt implicate si ministerele de care am amintit si UNSAR si UNSICAR. Am pus la punct impreuna un proiect de lege care speram ca in cursul acestui an va trece prin Parlament. Ce sustinem noi ? Practic, vrem sa dam drumul la forta de vanzare. Daca brokerii se pot lega direct la PAID, atunci lucrurile sunt OK.

Al doilea proiect foarte important pentru noi este PRBAR Academy. Avand in vedere cerintele IDD noi  avem obligatia sa ne pregtim din punct de vedere profesional forta de vanzare. Asta vrem sa si facem, sa ne acreditam la ISF pentru a putea face pregatirea profesionala continua a membrilor nostri. Am depus deja cererea de acreditare.

 

AB: Intrati asadar pe piata furnizorilor de pregatire profesionala ?

 

VV: Exact: O facem oarecum in house. E clar ca pentru membrii nostri vor fi anumite avantaje, negociate deja cu ISF, dar va putea accesa programele noastre si restul pietei,  nu vor fi restrictii.

 

AB: Si la capitolul nerealizari in 2017 ? Uite te ajut eu cu un cuvant : Dallbog. La lansarea PRBAR ati anuntat cu surle si trambite parteneriatul in care era implicat si Pavalascu Risk Cunsultants. Ce s-a intamplat ?

 

VV:  S-a intamplat faptul ca bulgarii s-au dovedit a fi niste golani, de fapt.Ne-am inteles pe ceva, si , in final, a fost altceva. Motivul pentru care am inchis discutiile cu ei este ca ei obtinusera FOS (freedom of services = libertatea serviciilor) in urma contractului pe care trebuiau sa-l semneze cu Pavalascu si la un moment dat, cand s-au vazut cu sacii in caruta au zis ca nu-l mai vor pe Pavalascu. .

Or eu  nu pot sa ma apuc sa vand polite , fara sa stiu cine-mi face daunele.

AB: Voi n-ati avut un contract cu ei ?
VV  Nu prea poti sa faci contract pe FOS pentru ca nu ai voie sa vinzi produse de masa, cum este RCA. Noi am fortat obtinerea de FOS, asa, la limita dar ei n-au fost seriosi, n-au vrut sa aiba regularizator de daune Ei voiau sa dam drumul intai la vanzare, or eu nu pot sa accept asa ceva.

 

AB: Si in momentul de fata ce fac bulgarii ?

 

Nu fac nimic pe Romania. Au avut niste discutii cu Willis, cu SRBA dar nu mai vrea nimeni sa lucreze cu ei.

 

AB. Trecem afacerea DallBog la capitolul nerealizari ?

 

 

VV Cum vrei dar putem sa o luam ca si o mare realizare. Am invatat din experienta asta,  acum sunt in stare sa aduc orice asigurator care vine sa obtina FOS sau FOE si sa dau drumul la productie in doua saptamani.

 

 

 

 

AB:  S-a vorbit despre faptul ca PRBAR va fi jucaria lui Viorel Vasile, care nu avea loc in UNSICAR din cauza lui Bogdan Andriescu. Mai altfel spus, nu avea loc sa se manifeste, sa-si impuna ideile proprii, chiar daca reprezenta cea mai mare firma de retail de pe piata. Cat este adevar si cat folclor intr-o astfel de abordare a lucrurilor ?

 

Discutia asta am mai auzit-o dar nu cred ca se aplica e cazul meu La noi, mandatul de presedinte e limitat, tine doar doi ani. Sincer sa fiu abia astept sa se termine perioada asta de mandat  si sa ma retrag, sa stau un pic mai in spate pentru ca au fost saptamani in care a trebuit sa merg si de doua ori la ASF. Nu mai pot, simt ca m-am erodat si eu. Apoi, noi am plecat de la inceput cu ideea de a avea un director executiv, si asta ne diferentiaza din nou de UNSICAR.Cred ca a avea un om din piata, dedicat si concentrat pe ce are de facut zi de zi, este un lucru foarte util.

Eu salut preluarea presedentiei UNSICAR de catre Dorel Duta, omul e un profesionist, nu suntem concurenti cum s-ar putea crede. Noi vedem lucrurile asa : sunt doua asociatii care trebuie sa lupte pentru binele brokerilor. Sunt brokeri care sunt membri PRBAR, altii sunt membri UNSICAR si mai exista o categorie mare de vreo 200 de brokri care nu sunt membri niciunde. Noi n-ar trebui sa ne propunem sa luam membri de la UNSICAR sau ei de la noi, ci ar trebui ca ambele asociatii sa-si propuna sa atraga brokeri care nu sunt inregimentati niciunde. In noul context al alegerilor din UNSICAR, cu siguranta vom avea o colaborare foarte buna, cel putin asa ne dorim.

 

AS: O asociatie tip “patronat” are sens doar ca si contrapondere la o alta asociatie de tip “sindicat” . Or, in asigurari, sindicatele nu prea au sens. Mai ales la brokeri, care sunt firme cu putini angajati, comparativ cu bancile, de exemplu. In acest sens , nu este PRBAR tot o asociatie profesionala clasica cum este si UNSICAR, dar cu nume schimbat ? Un fel de aceeasi Marie, cu alta palarie ?

 

Eu as vedea un pic diferentiate lucrurile. UNSICAR este asociatia brokerilor mici iar Patronatul este asociatia brokerilor mari. Cam asa vrem noi sa ne pozitionam.

 

AM : Nu inchizi usa atunci cand zici ” noi suntem asociatia brokerilor mari “?

 

VV: Ba da, dar eu nu vreau sa am mai mult de 20 de membri , vrem sa fim o asociatie exclusivista, sa nu primim pe oricine. Asta pentru ca pe noi ne intereseaza foarte tare sa mergem si in negocierile comerciale, sa ne protejam interesul nostru de business in numele Patronatului.

 

AB:Acum cati membri are PRBAR ?

 

VV Saisprezece. La sfarsitul lui decembrie 206 au mai intrat inca doi membri, Marsh si Tiriac Broker. De fapt ca sa fiu ocorect,  Marsh este. pentru moment, membru partener. Urmeaza ca la inceputul lui 2018 sa-si obtina de la grup aprobarile necesare, dupa care va intra in categoria membrilor plini

 

AB:Bogdan Andriescu nu a mai fost ales Presedinte la UNSICAR. Schimba acest lucru raporturile dintre cele doua uniuni ?

 

 

Da, foarte mult. Pe vremea lui Andriescu  exista un handicap in modul in care noi voiam sa colaboram cu UNSICAR. Din partea noastra a existat o totala deschidere dar din partea lui Bogdan ne  loveam de o totala opacitate. Dau un exemplu care mi se pare relevant. Noi la Conferinta organizata la Breaza am invitat tot Consiliul Director al UNSICAR. La un eveniment ulterior organizat de UNSICAR n-am primit nicio invitatie. Totusi din punctul nostru de vedere, consideram in continuare, UNSICAR ca fiind un partener.

AB:Intr-un articol aparut in presa la sfarsitul lui 2017, se spunea ca o parte dintre membrii PRBAR se vor intoarce in UNSICAR. Printre ei si Safety Broker. Asta nu ar duce la disparitia PRBAR ? Cum comentati ?

            Sa clarificam un pic lucrurile. Eu n-am crezut ca Andriescu va pierde alegerile. Cand cineva de la noi a pus intrebarea ce s-ar intampla in cazul in care se va face schimbarea, eu am spus ca nu vad o problema sa ne integram toti intr-o uniune , sa dam un semnal de unitate in piata.  Sa aratam ca noi nu vedem UNSICAR si PRBAR ca si asociatii concurente, ci complementare, ele trebuie sa existe impreuna.Scopul discutiei nu a fost insa acela de a pleca din PRBAR si de a abandona Patronatul. Din pacate insa , lucrurile au fost gresit interpretate, am avut la nivelul membrilor niste discutii de tipul : Ce se intampla, vrei sa pleci, esti Presedinte ? Ca sa  clarific definitiv lucrurile spun acum ca nu mai am intentia sa ma inscriu in UNSICAR , pentru a nu da semnale gresite in piata

AB:Credeti ca intr-o asociatie profesionala/ patronala, marimea unui membru (dupa cifra de afaceri) ar trebui sa ii confere un statut special  (mai multe voturi, o influenta mai mare)? Altfel spus, pe masura ce ai o cota mai mare de piata trebuie sa ai si un cuvant mai greu se spus in cadrul organizatiei ?

 

VV Cred ca depinde foarte mult de cum e facut statutul In statutul nostru este firma si votul. Din punctul meu de vedere daca pleci la drum cu mai multi membri atunci fiecare membru trebuie sa aiba aceleasi drepturi. si sa plateasca aceeasi cotizatie. La UNSICAR , de exemplu, exista o cotizate mai redusa pentru membrii mai mici. Eu zic ca nu conteaza daca esti membru mic sau membru mare, tu ai dreptul la un vot. Nu sunt de acord sa ai mai multe voturi pe principiul ca esti mai mare si platesti mai mult. Daca vrei sa ai un cuvant mai greu intr-o asociatie, atunci candidezi la o functie de conducere.

AB: Ce va propuneti in 2018 ( trei obiective mari)? Exista o lista de asteptare pentru primirea de noi membri ?

E important pentru noi sa punem pe picioare PRBAR Academy, proiectul trebuie sa fie gata in momentul cand Directiva IDD intra in vigoare in Romania, prin luna octombrie. Trebuie sa fim pregatiti cu cursuri, cu tot, sa-i dam drumul. Am facut deja un departament in cadrul PRBAR si  ne-am autorizat la ISF. N-avem nevoie de o sala de cursuri pentru ca vom face pregatire in sistem e-learning cu ajutorul unei platforme pe care o vom lua de la Campion Broker. Al doilea obiectiv ar fi ca pana in vara , cand se termina vacanta parlamentara, sa finalizam proiectul PAID, adica legea sa fie aprobata.

Ati organizat anul trecut, La Breaza, prima Conferinta aPRBAR. A fost un eveniment izolat sau doriti sa-l permanentizati? Ce alte evnimente isi propune sa organizeze PRBAR pentru proprii membri ?

 

VV: Vom ramane strict pe o singura conferinta la care vom invita asiguratorii sa discutam lucruri concrete. Cred ca este suficient un eveniment intr-un an, scopul meu nu este sa organizez evenimente. Eu am discutat cu Dorel Duta acum sa vedem daca putem organiza impreuna Conferinta brokerilor, pentru ca asa se si numeste, nu este Conferinta membrilor UNSICAR. O sa vedem daca lucrurile se leaga. Intre timp (de la 1 ian) am devenit si membri BIPAR (organizatia europeana brokerilor), mai avem si acolo o cotizatie de platit.

 

AB: Contractele brokerilor cu cu asiguratorii sunt de tipul “take it or leave it”, brokerii nu au alta alternativa decat sa le semneze in forma dorita de asigurator sau sa renunte la colaborare. Un pumn care li se pune in gura, ca sa ma exprim mai plastic. Ce face PRBAR in acest sens ?

 

Inainte sa-ti raspund la intrebare o sa-ti spun cate ceva despre modul cum suntem noi organizati. Fiecare dintre noi are o relatie mai buna sau mai proasta cu un asigurator sau altul. Si atunci ne-am impartit fiecare cate 2-3 asiguratori  cu care ne intelegem mai bine. Eu , spre exemplu, sunt in relatie cu Asirom si cu City. Si atunci, orice problema are unul dintre noi cu un asigurator (acte aditionale de care nu stim etc) discuta persoana care este imputernicita. Scopul nostru final este sa reusim sa renegociem contractele. Vrem sa reusim, prin membrii si puterea pe care o avem si doar in beneficiul  membrilor nostri  , sa eliminam clauzele abuzive din contractele cu asiguratorii. Am reusit pana acum sa 0 facem cu Uniqa, in ianuarie ne intalnim cu Asirom.Nu discutam insa de comisioane. Comisinul si-l negociaza fiecare in parte in functie de puterea lui.

AB: Un exemplu de clauze abuzive?

 

 

VV. Uite, in clipa in care eu am intarziat la plata primei de asigurare, iti platesc penalizarile dar nu ma pune sa-ti platesc si daunele. E o clauza abuziva. Sau daca asiguratorul incaseaza o amenda de la ASF, ti-o imputa tie. E iarasi un abuz

 

AB: Unde vezi gradul de intermediere realizat de brokeri in anul care abia a inceput. In crestere, spre 80 %?

 

In niciun caz, mai degraba in scadere. spre 50%.Va creste vanzarea de asigurari de viata, acolo unde brokerii sunt putin implicati

Eu asa simt. Scade incasarea din RCA astfel ca in urmatorii 3-5 ani ne ducem spre 50%

 

 

 

 

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published.