O poveste cu o rata care trece strada si provoaca accident

Am redescoperit zilele trecute o carte foarte interesanta. Se cheama ” Rapunderea in accidentele rutiere‘, autori Paul Khun, Berndt Splitter, traducere din limba germana de Sorin Greceanu si Mihai Weber. Ca sa nu mai bat campii va, citez din prezentarea cartii gasita pe net :

“O culegere de texte juridice despre modul cum diferite instante din Germania au solutionat cazurile unor accidente rutiere. Spre deosebire de Codul Rutier Roman unde accentul este pus pe stabilirea vinovatiei in producerea unui accident, Legea circulatiei rutiere din Germania se bazeaza pe impartirea responsabilitatii in trafic.

Cu alte cuvinte, analizand circumstantele, in cele mai dese cazuri raspunderea pentru producerea unui accident rutier este una comuna soferilor implicati dar si autoritatilor publice care nu s-au achitat corect de obligatiile ce le reveneau in amenajarea/intretinerea strazilor sau altor factori. Cartea a aparut in Germania sub patronajul ADAC (ACR-ul german) in 2009 iar editia in limba romana apartine editurii UNSICAR despre care astazi , nu se mai stie mare lucru. Sa mai adaug faptul ca lucrarea are putin peste 600 de pagini iar traducatorii, (pe care ii cunosc personal,lucru cu care ma mandresc) sunt niste meseriasi binecunoscuti in piata asigurarilor. Oameni cu reputatie si coloana vertebrala !

 

 

N-am facut toata aceasta descriere ca sa va invit sa cumparati cartea. Istoria ei este una zbuciumata rau. A aparut acum aproape 10 ani la editura brokerilor de asigurari  dar n-a fost distribuita niciodata in marile lanturi de librarii (Carturesti, Elefant, Diverta etc). S-a muncit la ea enorm dar , in final , de lucrare au beneficiat foarte putini din cei carora le era adresata. Sa mai adaug fatul ca putinii straini care au ajuns intamplator, in posesia ei, au apreciat-o, laudand initiativa de a colabora pe acest proiect cu prestigiosul ADAC, efortul traducatorilorsi nu in ultimul rand, utilitatea lucrarii.

 

Si-acum sa trecem la fondul chestiunii. Schita de mai jos, este o provocare pe care v-o adresez. Avem un accident de circulatie, relativ banal. O rata care traverseaza strada, un autoturism (1) care franeaza pentru a evita coliziunea cu rata, un alt autoturism  (2) care vine din spate si loveste primul autoturism .

 

Si de aici vin intrebarile: Faptul ca o rata traverseaza strada, reprezinta un motiv intemeiat  pentru o franare brusca a soferului(1) ? Protectia animalului poate sa cantareasca mai putin decat siguranta circulatiei ? Dar daca in locul unei rate era o caprioara sau un porc mistret ?

 

Si , in final , cine credeti ca e vinovat si in ce proportie ?

 

Saptamana aceasta voi incerca sa va ofer si raspunsul adica  modul cum au solutionat diferite instante germane cazuri similare cu cel  de mai sus si modul in care  a fost apreciata impartirea raspunderii in cazul unor soferi care se confrunta cu astfel de situatii in trafic

 

Inchei aici asteptand comentariile voastre, nu inainte de a va spune ca un alt exemplu din aceasta carte il puteti gasi pe pagina de FB a Biroului Asiguratorilor auto la adresa  https://www.facebook.com/BAAR.Romania

 

 

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published.