Alexandru Ciuncan (UNSAR): “Am simtit provocarea si mi-a placut”

 

 Are emotii. O spune cinstit, barbateste, desi ne cunoastem de multi ani. Este primul interviu acordat cuiva de la preluarea pozitiei de Director General al UNSAR. Alexandru CIUNCAN e imbracat impecabil, costum fin, bleumarin, camasa alba, cravata. Nu stiu, de altfel, sa-l fi vazut vreodata imbracat casual. Pedanterie sau un mod subtil de a-si ascunde complexele care-l domina? Sunt doar curios. Are grija sa-mi prezinte colegii, patru la numar si sa-mi arate sediul Asociatiei. Ai mai fost la noi de cand ne-am mutat aici? Scutur din cap in semn ca nu. Imi arata biroul avocatului, caruia, desi are statut de colaborator, UNSAR i-a repartizat o cusca din aceea corporatista, separata de restul angajatilor care lucreaza in open space. Ai dracu avocatii astia, un scaun pe balcon nu le ajungea! In sfarsit, ne retragem pentru interviu. Alexandru CIUNCAN, 36 ani, casatorit, un copil de 10 zile la data interviului. Sa-i traiasca!

image001

AB.ro : Alexandru, cum ai ajuns la UNSAR ? Povesteste-ne cate ceva din culisele negocierilor.

A.C.  Practic, n-a fost nimic de negociat. Initial am avut o intalnire cu o companie specializata in head hunting, ceea ce inseamna ca a existat un proces de recrutare si selectie la care au participat mai multi candidati. In etapa urmatoare am avut o intrevedere cu Presedintele si Consiliul Director ale UNSAR. Localizate in timp, discutiile au inceput , undeva in luna august, sper sa nu gresesc. Nu cred insa ca asta e important.

 

AB.ro : Cum ai primit propunerea ? Te-a suprins ?

AC Am simtit provocarea si mi-a placut. Il cunosteam pe Presedinte si pe membrii Consiliului Director de multa vreme pentru ca sunt oameni cu care eu am lucrat si am crescut profesional, oameni de la care am invatat foarte mult, inca din 2001. Evident, a existat o chimie intre noi pentru ca nu erau oameni dintr-o alta industrie pe care eu nu o cunosteam.

 

AB.ro:  Ce-ai gasit aici ?

A.C:   UNSAR e total diferita fata de asociatia pe care o cunosteam eu inainte. Adica in intervalul asta de timp cat eu am colaborat cu EIOPA, Uniunea a trecut prin niste transformari de amploare. Pornind de la partea de buget alocat, deci de finantare, pana la partea de proceduri interne, guvernanta corporativa, companii si specialisti care vin sa sustina activitatea UNSAR. Se vede si se simte cata munca a fost depusa pentru a transforma aceasta Uniune!

 

AB.ro:   Te-ai gandit vreun moment daca nu  e o palarie cam mare pentru tine ?

AC Eu am pus cele mai bune intrebari pe care am putut sa le pun in acel moment, in etapele finale ale discutiilor si am incercat sa aflu cat mai multe despre ce inseamna strategie, care sunt asteptarile din partea membrilor etc. Nu pretind ca am epuizat lista intrebarilor, dar am pus suficiente cat sa pot sa inteleg mersul lucrurilor. In final revin la cuvantul de baza, care este provocare. Pentru ca asta mi-a placut si imi place enorm, provocarea. Am luat un tren din mers, incepand cu 10 septembrie, pe care am inceput sa-l acceleram din ce in ce mai mult.

image003

AB.ro:  Esti sef peste patru angajati, ca sa nu-l mai pun la socoteala pe avocat, al carui statut e usor diferit. Ce fac colegii asta ai tai? Cum colaborati?

A.C:    Am cunoscut echipa inca dinainte de a veni aici, pentru ca am avut anterior o serie de proiecte comune. Cunosteam deci notorietatea lor in piata in momentul in care s-a facut acel proces de recrutare si selectie la UNSAR. Ei sunt oameni tehnici, buni profesionisti. Chimia e buna intre noi poate si pentru faptul ca suntem de varste apropriate. Pentru restul cred ca cel mai bine ar fi sa-i intrebi pe ei.

Revenind la rolul lor pot sa-ti spun ca in UNSAR exista trei sectiuni mari, fiecare dintre ele avand alocat un specialist. La sectiunea de asigurari auto e Alexandru Grigorescu, la viata si sanatate- Roxana Baluta iar la asigurari generale non-auto – Iulia Nicola. Ei asigura tot ceea ce inseamna partea de competente tehnice in acele domenii. Lucreaza impreuna cu sefii sectiunilor, numiti de companii (numele lor le gasesti pe site), pentru indeplinirea obiectivelor ce le-au fost trasate. In plus fata de acestia, exista coordonatori ai grupurilor de lucru, create ad-hoc, care vin cu propuneri, recomandari de modificare a legislatiei, dau feedback-uri pe interactiunile cu ASF etc. Sa-ti dau un  exemplu: UNSAR are in momentul asta un grup de lucru pe IDD format la randul lui trei sub-grupuri: distributie, pregatire profesionala si remuneratie. E foarte multa munca pe care toti acesti oameni o depun si care nu e intotdeauna foarte vizibila. Eu pot sa confirm deci ca ritmul activitatii este mult mai mare decat mi-am imaginat initial, in special pe propunerile de modificare a legislatiei.

 

AB.ro:  Alexandru, m-am uitat in CV-ul tau, pregatind acest interviu si recunosc ca mi-am prins urechile. Sunt nu mai putin de opt pagini in care se regasesc o multime de cursuri, scoli, certificate de absolvire, diplome, mastere, licente etc. Un lucru mi-a atras insa in mod deosebit atentia. Esti absolvent al Colegiului National de Aparare. Conform site-ului institutiei, ca sa poti intra acolo trebuie sa fii propus de o institutie fundamentala a statului, fie ca e vorba de Guvern, Parlament, Presedintie, servicii de informatii sau partide parlamentare. Pe tine cine te-a propus ?

A.C:   Nu m-a propus nimeni din lista ta. Cand am intrat eu, existau cred in fiecare an doua locuri pentru reprezentantii societatii civile si inca un loc pentru jurnalisti. Lucrurile insa curg asa: Sunt absolvent al Institutului Diplomatic Roman (IDR) si acolo am ajuns pentru ca am vrut sa invat lucruri total diferite fata de ce insemnau asigurarile in acel moment. Dupa absolvire, pasul normal a fost Colegiul National de Aparare.

 

AB.ro:  Te-a propus totusi cineva?

A.C:  Nu, m-am dus singur si am aplicat, am dat examen, tot ce trebuie. Nici nu am intrat din prima, de altfel. Pot sa-ti spun insa ca din discutiile pe care le-am avut cu board-ul UNSAR cred ca ceea ce a contat cel mai mult a fost experienta in asigurari, campaniile de educatie financiara pe care le-am facut cu APPA, lucrul la Xprimm – o scoala extraordinara – faptul ca stiau ce-am facut, cunosteam industria si lucrasem cu EIOPA in  cadrul grupurilor de lucru de acolo. Cred ca era nevoie de cineva cu expertiza in acest domeniu.

 

AB.ro:   OK, hai sa revenim la asigurari. Spune-mi te rog care sunt cele mai importante trei proiecte pe care ti -ai propus sa le realizezi in primul tau mandat de trei ani  ?

A.C:  O sa-ti raspund punctual ca sa nu pierdem vremea:

  1. Pozitionarea UNSAR ca think-tank si centru de expertiza pe tot ceea ce inseamna asigurari. La modul practic realizarea de studii cu partenerii nostri, publicarea de white papers, position papers etc., adica un centru de expertiza tehnica asa cum sunt toate asociatiile serioase din Europa.
  2. Al doilea obiectiv strategic este sustinerea dezvoltarii industriei de asigurari din Romania, lucru extrem de important atunci cand te uiti pe datele de la Insurance Europe si vezi ca penetrarea asigurarilor este doar la 1,13% din PIB (7,4% la nivelul Uniunii Europene si 2,5% in CEE), iar densitatea asigurarilor e si ea foarte scazuta. Mai vezi ca asigurarile de viata reprezinta 21% din PBS, iar la nivel de CEE procentul este de 37%. Sunt cifre oficiale care spun unde ne aflam si unde trebuie sa ajungem.
  3. Al treilea obiectiv este o combinatie intre ce inseamna educatie financiara si recladirea increderii in industrie, iar asta nu se poate face decat fiind mai transparenti, dialogand mai mult, interactionand mai mult cu colegii din media. Toate asociatiile din Europa trec pe acest model proactiv, nu se limiteaza doar la a reactiona.

AB.ro:  In ce s-ar traduce acest model proactiv in viitorul apropiat ?

A.C:   In scurtul interval de timp de cand sunt aici am dat drumul la o campanie de comunicare pe asigurari de locuinte,  campanie in cadrul careia am inceput sa publicam rezultatele unui studiu IRES. In scurt timp va urma un al doilea comunicat, iar in noiembrie UNSAR lanseaza campania de educatie si siguranta rutiera dedicata studentilor, impreuna cu Academia Titi Aur – Campania ATENT IN TRAFIC.

In 10 decembrie organizam Conferinta Nationala UNSAR , acolo unde avem deja confirmari din afara si pregatim si niste surprize. In plus, suntem foate aproape de finalizarea a unei campanii de comunicare pe zona asigurarilor de sanatate , acolo unde avem si un studiu realizat de GfK asupra perceptiei romanilor in ceea ce priveste asigurarile de sanatate. Urmeaza ca anul viitor sa lansam cea mai mare campanie de imagine pe care a avut-o pana acum industria de asigurari din Romania. Toate astea sunt proiecte care existau, erau deja pornite, rolul meu este acela de a asigura comunicarea lor, sa se faca asa cum trebuie.

image001

AB.ro :  Scoala pentru jurnalisti nu s-a mai facut anul acesta, asiguropedia pare un site in deriva, la fel si cel al UNSAR care e construit prin 2012-2013.

A.C:   Scoala pentru jurnalisti o vom relua anul viitor, in primul trimestru. UNSAR are mai multe vehicule de comunicare iar Asiguropedia este unul dintre ele, gandit si adresat publicului de retail. Cifrele de audienta sunt foarte bune, primim rapoarte lunare care ne arata asta. Cat despre site-ul Asociatiei, el a fost gandit ca o oglinda a activitatii UNSAR. Portalul va intra insa intr-un proces de restructurare destul de curand, fiind un proiect mai complex decat pare.

 

AB.ro:  Sa trecem la relatia dintre UNSAR si ASF. Cum pot doua institutii cu obiective diferite sa conlucreze  armonios? Cum arata o relatie normala in viziunea ta de Director General ?

A.C:   Obiectivele sunt de multe ori comune pentru ca ele vizeaza dezvoltarea pietei, stabilitatea acesteia, si asigurarea de servicii mai bune consumatorilor. Chiar si acolo unde obiectivele sunt diferite e normal sa existe un dialog constant intre parti asa cum se intampla peste tot in lumea civilizata. Pot sa spun ca eu am vazut acelasi nivel tehnic al discutiei la noi, ca si la EIOPA. Fara dialog, fara a ne asculta unii pe altii nu putem sa mergem inainte.

AB.ro:  Ati dat in judecata Guvernul pe tema tarifelor RCA. Care e stadiul procesului ?

A.C:   Nu este o actiune in care UNSAR sa fie implicat, si nu pot comenta despre actiunile individuale ale membrilor.

AB.ro:   Multumesc Alexandru si mult noroc, vei avea nevoie de el.

 

One response to “Alexandru Ciuncan (UNSAR): “Am simtit provocarea si mi-a placut””

  1. CORBU LUCICA says:

    Minunat Succes si sa auzim de bine.

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published.