Comunicat UNSICAR, cam ca patrunjelul in ciorba

Am ramas un pic nedumerit de comunicatul de presa al UNSICAR, din 8 decembrie, pe care il puteti citi mai jos. Desi nu comunica nimic esential are darul de a mai indulci cat de cat relatia brokerilor cu ASF. E cam ca patrunjelul in ciorba, nici n-ajuta, nici nu strica. UNSICAR apreciaza faptul ca ASF a eliminat din Norma RCA anumite prevederi initiale legate de comision si libertatea contractuala. Si pentru asta dam un comunicat ? De ce ? Ca sa vada autoritatea ca suntem democrati si constructivi ?

 

Stiti bancul acela cu un evreu cu multi copii care s-a dus la rabin sa se planga ca nu-i mai ajunge spatiul  din casa ?  Rabinul l-a povatuit sa bage in casa si gainile, apoi porcul, vaca si calul.  Evreul s-a conformat dar a revenit dupa un timp exasperat ca lucrurile s-au inrautatit si mai mult. Scoate calul din casa, i-a spus rabinul. Cum e acum , l-a aintrebat  dupa o saptamana ? Parca-i ceva mai bine rabi, a raspuns evreul. Atunci scoate si vaca. Si tot asa pana cand in casa a ramas doar familia evreului. Cum e acum, a intrebat la sfarsit rabinul ? E minunat, rabi sunt numai eu si familia mea in toata casa. Sunt foarte fericit !

 

Cam asa si cu brokerii. Dupa ce li s-au redus comisioanele drastic, dupa ce li s-au pus bete-n roate  la incheierea politelor, dupa ce li s-a majorat capitalul social, acum ASF le-a oferit o bombonica iar ei, recunoscatori au tinut sa multumeasca calduros partidului ca  sunt fericiti si , vorba bancului, au mai mult loc in casa. Mai jos, comunicatul:

 

UNIUNEA NATIONALA A SOCIETATILOR DE INTERMEDIERE SI CONSULTANTA IN ASIGURARI DIN ROMANIA

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

PIAȚA RCA ARE NEVOIE DE COMPETIȚIE CONSISTENTĂ, SUSȚINUTĂ DE REGLEMENTĂRI SUPLE ȘI FLEXIBILE

 

_București, 8 decembrie 2016, _UNSICAR – Uniunea Națională a Intermediarilor și Consultanților în Asigurări din România, ca reprezentant al brokerilor de asigurare și, implicit, a intereselor clienților acestora – asigurați/păgubiți – apreciază eliminarea din Norma nr. 39/2016 privind asigurările auto din România a tuturor prevederilor de natură să limiteze libertatea contractuală între brokerii de asigurare și asigurători.

 

În contextul OUG 54/2016, care prevede instituirea de prețuri plafonate, fapt fără precedent în Uniunea Europeană, legislația secundară elaborată de ASF nu poate schimba fundamental traiectoria pieței RCA. UNSICAR pledează pentru revenirea cât mai curând la o piață RCA liberă, caracterizată de libertate comercială deplină de concurență consistentă și corectă.

 

“Noua formă a normei RCA a preluat în bună parte solicitările noastre și, deși apreciem acest lucru, considerăm că există încă aspecte funcționale unde se manifestă tendințe de suprareglementare.

Sperăm însă ca acestea să fie eliminate odată cu maturizarea pieței RCA din România, fenomen pe care îl așteptăm să se producă după perioada de plafonare a tarifelor”, declară Bogdan Andriescu, președinte UNSICAR.

 

La solicitarea noastra, ASF a eliminat din textul normei RCA prevederea conform căreia ar fi putut interveni în sensul plafonării comisioanelor de intermediere. Considerăm că o eventuală intervenție ASF în această direcție ar fi limitat inclusiv modelele de business ale asigurătorilor și ar fi împiedicat sau încetinit inclusiv apariția unor noi jucători în piața RCA, fapt ce ar atrage o și mai mare limitare a concurenței în această piață.

 

“Noi considerăm că numai o concurență consistentă în piața RCA va regla cu adevărat lucrurile, dar acest lucru poate fi obținut prin reglementări suple și flexibile, ceea ce încă nu se întâmplă. Ne așteptăm ca viitoarea legislație RCA să fie cât mai flexibilă, astfel încât autorităților să le fie simplu să promoveze sau să atragă investiții suplimentare în această piață”, Bogdan Andriescu.

 

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published.