Conferinta brokerilor – impresii de atmosfera

Si a fost Conferinta Nationala a Brokerilor de Asigurari si Pensii- editia a 13-a si prima sub mandatul noului Presedinte al Unsicar, Dorel Duta. Fac precizarea asta pentru ca peste tot s-a simtit schimbarea. In structura invitatilor, in prezentari, in discutiile din pauza de cafea, in atmosfera. Dorel s-a ridicat la inaltimea microfonului (daca mi-e permis sa zic asa) si a facut ce trebuia sa faca un presedinte. Adica a deschis evenimentul cu un cuvant de bun venit si l-a inchis cu un calduros “Poftiti la masa”. Atat si nimic mai mult. Nu si-a lasat amprenta pe eveniment, n-a tinut sa modereze el dezbaterile ca sa poata vorbi mult si degeaba, n-a vrut sa fie paduche-n frunte, in rezumat. In sala a plutit un aer firesc, de normalitate  si nu de cultul personalitatii, ca la alte evenimente organizate in trecut de Unsicar.

 

Spuneam ca schimbarea s-a simtit si in structura celor circa 200 de invitati care au umplut sala Constanta de la Hotel Marriott. N-au fost doar brokeri din Unsicar sau fara apartenenta la vreo organizatie. Am remarcat, de exemplu,  prezenta colegilor din PRBAR, semn ca animozitatile dintre brokeri s-au mai atenuat, apoi delegatii de la Institutul de Studii Financiare si Asociatia Romana a Bancilor, plus destul de multe  persoane din afara industriei de brokeraj, printre care m-am numarat si eu. Pe ecusonul meu sub nume, oamenii de la Unsicar au gasit de cuviinta sa scrie simplu “presa” desi ma asteptam la ceva de genul “barfitor de blog “, “jurnalist de caterinca”, ” analist de moravuri ” etc. N-am fost multumit, asa ca n-am purtat ecusonul.  Sa se stie !

 

Acum, cate ceva  despre dezbaterile in sine . Prima parte a fost dedicata exercitiilor impuse, motiv pentru care atmosfera s-a dovedit cam plicticoasa. A vorbit  organul, ASF, prin vocea vicepresedintelui Coca Constantinescu. Ca de obicei, n-a spus nimic memorabil. Cred ca nici n-a intentionat.  Omul a vorbit, s-a scuzat si a plecat la o  sedinta de Consiliu. N-o sa trec in revista toti vorbitorii. L-as remarca doar pe Florin Dănescu, președinte executiv ARB, om scolit, dar pe care  Dumnezeu l-a uitat cu microfonul in mana.  A vorbit circa 30 min despre credite si dobanzi fara vreo legatura de vreun fel  cu piata asigurarilor. Unora le-a placut, mie, nu.

 

Si a venit pauza binemeritata. Din discutii la o cafea, am aflat de la onorabilul domn Mitroi ca lucreaza la legea rezolutiei care va aparea probabil prin toamna. Spor!. Alte barfe de pe la BAAR zic ca Asociata ar pregati, imreuna cu niste parteneri, o campanie de educare a soferilor care transporta copii fara centura, fara scaun special, fara protectie de vreun fel. Interesant si binevenit !. Nu in ultimul rand, aud ca numirile pentru Consiliul ASF care ar fi trebuit sa se faca cam in perioada asta sunt amanate pentru luna noiembrie. Stam cu ochii pe subiect !

 

Si a venit partea a doua a conferintei, mult mai interesanta decat prima. Asta a fost, cred, si logica organizatorilor, ca sa poata tine lumea in sala pana la sfarsit. Dintre toate prezentarile, cea facuta de Stefan Prigoreanu  despre GDPR si IDD si PID a fost de departe cea mai reusita, Omul a reusit sa explice intr-un limbaj accesibil ce ne asteapta odata cu aplicarea acestor reglementari noi si mai ales cum ne complica ele viata. Am retinut ca din momentul in care iti intra clientul in agentie , va trebui sa-l incarci de hartii, ba sa-l pui  sa le si semneze. Noaptea mintii! ” Bucurosi le-om duce toate ” a incheiat Stefan printr-un vers din Scrisoarea a III-a, starnind aplauzele sincere ale asistentei. Prezentari reusite au mai avut si Victor Sraer (Insurtech) sau Ion Moise ( despre reglementarea constatatorilor de daune) dovedind ca la o intalnire a brokerilor se pot discuta si subiecte cu adevarat importante despre aceasta piata.

 

Conferinta s-a incheiat fara o sesiune de intrebari (n-a mai fost timp) dar cu impresia generala ca am participat la un eveniment interesant. Oamenii astia din Unsicar au reusit , cu mari eforturi sa faca nu mai putin de 13 editii consecutive. Sigur, au fost ajutati de sponsori, dar banii nu sunt usor de adunat la o asociatie. De aceea, las caterinca la o parte si le urez felicitari  si la mai multe editii !

 

One response to “Conferinta brokerilor – impresii de atmosfera”

  1. ;)))
    Interesanta viziunea despre atmosfera;
    Am fost si eu in sala ca de altfel din 2005 iar sin 2010 ca si membru UNSICAR
    Am citit articolul si mi a placut; un jurnalist impartial care isi respecta profesia , iar o stire nu e stire decat daca are si ceva iesit din normal

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published.