Cum va influenta rezultatul alegerilor piata asigurarilor ?

Cu un procentaj de 45 % din voturile alegatorilor, PSD, impreuna cu ALDE vor conduce Romania in urmatorii patru ani. Asta e clar, n-avem ce sa mai schimbam. Cum va influenta noua configuratie politica evolutia pietei asigurarilor, e greu de spus dar usor de speculat. Din acest motiv m-am gandit sa lansez o provocare tuturor celor pasionati de scenarita si sa pun pe hartie cateva din problemele urmatoarei perioade .

Astfel:

 

Conducerea ASF. Soarta Presedintelui Misu Negritoiu pare pecetluita, dupa ce, cele patru comisii parlamentare au propus plenului demiterea sa. Se asteapta doar intrarea in atributii a noului Parlament , dupa sarbatori si vacanta parlamentara pentru ca actiunea sa fie dusa la bun sfarsit de noul legislativ. Inainte de alegeri , prin vocea lui Liviu Dragnea, PSD a anuntat ca e de acord cu schimbarea sefului ASF. Cu toate acestea lucrurile nu sunt atat de simple. Misu Negritoiu e sustinut de Calin Popescu Tariceanu, presedintele ALDE in virtutea unei relatii de veche prietenie. ALDE a fost si ramane  partenerul PSD. O vorba buna a lui Tariceanu pe langa Dragnea l-ar putea tine in carti pe Misu Negritoiu, chiar pana la terminarea mandatului sefului ASF. Cum se vor face cartile ?

 

Ordonanta 54/2016. Va fi anulata de alianta parlamentara PSD- ALDE  in perioada imediat urmatoare sau isi va produce efectele pana la epuizarea celor sase luni de plafonare a tarifelor ( eventual si alte trei plus trei luni) ? Ridic aceasta problema pentru ca daca noul Parlament nu o respinge, exista riscul unei proceduri de infringement din partea Comisiei europene si a unui scandal nedorit pentru un PSD aflat la inceput de mandat.  Cum toata lumea e nemultumita de aceasta lege a tehnocratilor lui Ciolos, se pare ca ea va fi respinsa de Parlament si in locul ei va fi promovata legea RCA care a trecut de Senat si se afla in prezent la Camera deputatilor. Cu eventualele modificari de rigioare, evident. Ramane de vazut daca zvonurile din piata sunt corecte.

 

Transportatorii. Prin alegerea lui Vasile Stefanescu (COTAR) ca deputat pe listele PMP in Parlament, transportatorii vor avea un plus de sustinere si o sursa suplimentara de informatii la prima mana. Cu toate acestea o eventuala respingere a OUG 54/2016 de catre Parlament, nu va mai putea avea ca efect greve si  camioane in strada, asta pentru ca PSD avand o larga majoritate politica si fiind la inceput de mandat va avea suficiente argumente pentru a  nu mai  permite anarhia din vremea guvernului tehnocrat. Ramane de vazut daca noua lege RCA va reusi sa aduca un consens social, sa permita mecanismelor de piata sa functioneze si sa aduca tarifele intr-o zona suportabila pentru toate categoriile sociale

 

Asiguratorii. Mesajele PSD au avut o tenta nationalista inaintea acestor alegeri, lucru aparent ingrijorator pentru multinationale. In discursul sau de aseara, Liviu Dragnea a folosit sintagme precum ” noi prin noi”, a vorbit despre lipsa produselor romanesti din magazine (pestele cautat in piata de Dragnea era fie din Spania , fie din Italia “si doar vreo doua-trei stiuci amarate din Romania”). In toate guvernarile anterioare insa, cand a avut majoritate in Parlament, PSD s-a multumit sa nu tulbure foarte mult apele in zona asigurarilor. In schimb a ales  sa-si planteze oameni cheie in tot felul de sinecuri  din institutiile pietei, ba chiar si in companiile de asigurari. . Functii importante, salarii babane, contracte, deplasari in strainatate etc. Vom reveni oare la aceste practici ?

Firme cu capital romanesc. Infiintarea unei firme cu capital romanesc care sa intre pe piata RCA pare mai posibila acum, dupa castigarea puterii politice de catre PSD. O fi Eximasig, o fi alta firma a transportatorilor , nu stim. Cert este ca discutia ar putea  fi repusa pe tapet in perioada urmatoare, data fiind apetenta partidului-stat pentru promovarea capitalului autohton, cel putin la nivel declarativ. Dar va fi statul de acord sa  finanteze o astfel de societate si sa suporte eventualele pierderi din banii contribuabililor ?

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published.