Despre pensiile private-putin altfel

  • Observ cu surprindere ca oamenilor simpli le pasa prea putin de problema asta cu pensiile private. Adica suntem capabili sa iesim in strada cu zecile de mii pentru chestii mai abstracte si mai generale cum ar fi Legile justitiei sau Ordonanta 13, dar atunci cand statul ameninta ca ne va baga mana in buzunar ca sa ne ia si agoniseala pentru batranete, ramanem pasivi.  Or fi importante si legile justitiei, nu zic, dar parca problema pensiilor ar trebui sa ne framante mai mult.

 

  • Numeroase asociatii, organizatii, fundatii etc au devenit foarte vocale in ultimul timp pe tema pilonului 2 de pensii private, si asta e foarte bine. Astazi am citit, de pilda, ca pana si firmele nemtesti din Romania , reprezentate de Camera de comert si Industrie Romano-Germana fac un apel pentru pastrarea actualului sistem de pensii private. Nemtii au dat un comunicat de presa, elegant, in care-si exprima ingrijorarea fata de actuala situatie. Numai ca daca nemtii pot, cea mai reprezentativa institutie , si ma refer la ASF, adopta pozitia ghiocelului. Ati auzit undeva despre  punctul de vedere al Autoritatii fata de situatia creata in domeniul pensiilor ? Sau ce recomandari are  institutia de supraveghere pentru  investitorii in pensii private?

 

  • Ieri am stat cu urechea ciulita la radio la emisiunea Ora de risc Invitat era Mihai Bobocea, purtator de cuvant al Asociatiei administratorilor de fonduri private. Omul vorbea in termeni exaltati despre performantele exceptionale ale fondurilor de pensii, in procente si cifre pe care eu ca ascultator, n-aveam cum sa le verific. Asa probabil ca fusese instruit, nu stiu. Am dedus ca randamentele acestor fonduri sunt nemaivazute,  nemaiintalnite, mega-planetare, inter-galactice. Mai usor cu pianul pe scari, domn Bobocea. Pensiile au bube-n cap cat nu le pot duce. Unele obiective (coeficientul de contributie mic, restrictiile investitionale ) altele subiective (comisioane mari, directori de investitii slab pregatiti etc). Nu-ti trebuie multa scoala sa cumperi niste titluri de stat din banii investitorilor, caci cam asa arata astazi  65-70 % din portofoliile fondurilor. Problemele sistemului sunt altele si asta asteptam de la emisiune.
  • In Chile, oamenii ies in strada si cer nationalizarea sistemului de pensii private, dupa ce, in anii 80, Jose Pinera a desfiintat pilonul I, de stat. Cele 6 fonduri de pensii private care a ramas dupa o perioada  sa administreze banii oamenilor s- au umflat in asa masura incat controleaza intreaga economie si dicteaza politica statului. E nasol si asa, ajungem la o forma de dictatura a oligarhilor. Cred ca de asta se teme DADDY, nu-i asa ?

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published.