Dorel Duta: “Nici Papa Pius nu putea sa intoarca din drum Legea RCA”

Am continuat discutia cu Dorel Duta, presedintele UNSICAR intr-o maniera relaxata. Omul pare increzator in fortele lui, in capacitatea de a schimba ceva pentru binele brokerilor. Ramane de vazut daca Unsicar nu se va dovedi, in final, o palarie cam mare pentru el.  Mai jos, partea a doua a interviului:

 

Asigurariblog.ro:  Prin 2009, cand se stia ca urmeaza sa apara norma privind obligativitatea cursurilor de pregatire profesionala a brokerilor , Adunarii generale a Unsicar i-a fost prezentat un proiect interesant. S-a propus atunci ca Uniunea sa-si infiinteze o firma proprie  care urma sa se ocupe pregatirea profesionala a membrilor ei. La preturi mai mici fata de alti furnizori de pe piata si cu anumite facilitati oferite membrilor. Proiectul a fost votat de Adunarea generala, asa ca un an mai tarziu a aparut”Casa de editura si pregatire profesionala Unsicar”. Firma s-a autorizat la ASF, a inceput prin a edita niste carti de asigurari , utile pietei si cand sa inceapa activitatea de pregatire profesionala a fost abandonata de conducere fara nicio explicatie. Astazi Casa de editura este o firma in deriva, n-are nicio activitate, plateste taxe, servicii de contabilitate si alte alea absolut degeaba. Ce aveti de gand cu ea ?

 

DD Casa de editura nu s-a dezvoltat din lipsa de bani dar si pentru faptul ca s-a pus din ce in ce mai mult accentul pe zona de on-line, oamenii prefera sa se informeze de pe google si mai putin din carti. Asta e o problema si a noastra, ca romani, ca nu mai citim. O sa incercam sa o resuscitam  dar pe partea de pregatire profesionala e o aglomeratie foarte mare, toata lumea face acum pregatire profesionala. Noi putem lua legatura cu un membru al nostru care are o platforma de e-learning dar, ai vazut rapoartele ASF, mai suntem de toti, vreo 30000, cu tot cu agenti. O sa avem o discutie cu ISF si ASF sa vedem cati mai suntem ca sa ne dam seama daca exista un potential pentru pregatirea profesionala, in raport cu costurile.

 

AB Deci, ca sa inteleg, te gandesti ca ai putea sa repui pe tapet problema cursurilor de pregatire pentru membrii Unsicar,la propria asociatie, dar nu esti convins ca piata nu e prea aglomerata. Sa-ti dau un exemplu. PRBAR mai putinde 20 de membri, fata de 63 ai  vostri. Ei cum de nu-si pun preoblema asta ?  Tocmai au infiintat PRBAR Academy cu scopul declarat de a se ocupa de pregatirea profesionala a membrilor lor.

 

DD Vom face un calcul de oportunitate, sa vedem ce presupune asta ca investitie. Ne  gandim la solutia asta, serios vorbind. Ar fi o valoare adaugata pentru membrii nostri. Cu  Casa de editura , putem sa mergem in paralel, o data pe partea de educare a pietei si cu o componenta de pregatire profesionala.

 

AB: In afara de asta, ce proiecte mai aveti in vedere sa dezvoltati ?

 

DD: Ar fi GDPR-ul (General Data Orotection Regulation ). Daca citim bine regulamentul, acolo zice undeva ca se creeaza Codurile de conduita, in sprijinul IMM-urilor. Asta este o declaratie de principii in care se zice ca aderarea la Codul de conduita reprezinta o dovada suficienta ca indeplinesti conditiile din prezentul Regulament. Acest Cod poate fi adoptat si de organiizatii profesionale.

 

AB:Spune-mi cele mai importante trei obiective din primul tau mandat de trei ani

DD. As incepe cu creterea numarului de membri, despre care am amai vorbit. Din circa 300 de brokeri cati sant pe piata acum, am vrea sa atragem cam 70%. Cat inseamna asta ? Cam 200, nu ? E cam mult , dar 150 cred ca e o cifra fezabila. Al doilea obiectiv este modificarea statutului ia r al treilea este GDPR, despre care am vorbit.

 

AB: Cum va raportati la PRBAR ? Ce fel de relatii va doriti sa aveti cu ei ? Se vorbea chiar de organizarea in comun a Conferintei brokerilor de anul acesta

 

DD: In piata asta trebuie sa ne purtam singuri de grija, ca altfel nu ne poarta nimeni. Noi nu percepem PRBAR ca fiind concurentii nostri. Sunt doua organizatii care se completeaza in proportie de 80%. Atat timp cat interesele noastre sunt comune, nu avem decat sa ne zbatem pentru ele. O sa avem intalniri periodice comune la nivel de Consiliu Director, vom lucra impreuna daca apare o reglementare, in ideea de a avea un punct de vedere al brokerilor, in general. Vor exista si situatii in care din perspectiva proprietarului de business, opiniile sa fie diferite. Trebuie sa avem si grija ca pozitiile noastre sa nu fie anticoncurentiale. Sa ne ferim de  abordari care sunt de natura sa trezeasca suspiciuni de intelegeri de piata.

AB:  Vreau sa vorbim un pic de relatia voastra cu ASF. Din afara se vede ca in ultima vreme nu prea ati fost bagati in seama , cel putin in ultimul an, de cand cu plafonarea si toate celelalte. Se va schimba ceva, dupa alegerea noii conduceri ?

 

DD: Total gresit. Poate perceptia din afara a fost asta dar relatia dintre Unsicar si ASF a fost foarte intensa. In 2016 au fost 45 de zile de intalniri si discutii cu autoritatea  la nivel de grupuri sau in alta configuratie iar in 2017 s-au adunat deja, pana la alegeri un numar de 30 de zile. Noi n-am iesit insa sa ne batem cu caramida-n piept pe tema asta si poate aici a fost gresala. Dar vrei sa-ti spun ceva ? Pe partea de Norma RCA, Unsicar si-a atins  obiectivele in proportie de 90%.  Aproape toate amendamentele noastre au fost preluate in Norma. La fel si in proiectul IDD, unde UNSICAR mai are doar doua chestii pe care le-a mai cerut si care cred ca se vor aproba si alea. Am reusit sa scadem minimum amenzii de la 10000 la 5000 si vrem sa-l aducem la 2500. Si mai este o prevedere in lege in care zice ca brokerul pate incasa primele de asigurare doar daca face dovada unei capacitati financiare. Pe asta vrem sa o scoatem, sper sa reusim.

AB: Si totusi membrii n-au fost multumiti, au cam parasit Uniunea,  ati fost peste 90 si ati ramas doar 63.

 

DD : Stai sa lamurim un pic lucrurile. O parte a plecat pentru ca a fost nebunia aceea cu majorarea capitalului social si s-au transformat in asistenti in brokeraj. In cazul altora au fost niste nemultumiri personale,  niste orgolii, asupra carora  as prefera sa nu insist. Iar in ce priveste  discutiile privind lipsa noastra de implicare  in Legea RCA as vrea sa fac o precizare. Nimeni, nici UNSAR nici PRBAR sau alta asociatie nu putea face ceva. Aia a fost decizia, nu puteai sa o intorci nicicum, puteai sa fii tu si Papa Pius. Aia a fost o decizie politica.

 

AB : Hai sa incheiem ceva mai relaxat. Vor exista schimbari in privinta celor trei evenimente traditionale organizate anual de Unsicar ? Ma refer la Conferinta brokerilor, Regata asigurarilor si Gala Premiilor ?

DD: La organizarea regatei ne mai gandim, sa vedem daca exista resurse. Este un eveniment costisitor. Insa vor ramane  cele trei evenimente pe care le-ai amintit cu mentiunea ca vom gasi o alta formula pentru intalnirea informala anuala a membrilor Unsicar. In definitiv trebuie sa te mai si relaxazi la un spritz , nu poti sa ai numai munca si iar munca.

AB In privinta conferintei brokerilor, exista posibilitatea unei organizari impreuna cu PRBAR ?

 

DD. Vom acorda PRBAR eventual statutul de partener, un vorbitor sau mai multi, cam asta e formula la care ne gandim. Au si ei conferinta lor, eveniment de a carui organizare se ocupa doar ei

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published.