Patronatul brokerilor este gata de lansare

safe_image

Pe site-ul prbar.ro, e afisat un numar de telefon pentru cei care vor sa afle informatii referitoare la Patronatul brokerilor de asigurare. Am sunat si eu astazi, mai mult din curiozitate. Ma gandeam ca la capatul firului o sa dau de o secretara blonda pe care am s-o incurc cu intrebarile mele lipsite de farmec . N-a fost sa fie asa, pentru la telefon mi-a raspuns chiar presedintele PRBAR, Viorel Vasile. Ne cunoastem de ceva vreme, asa ca n-am avut nicio problema sa demaram o discutie amicala.

Ca sa nu mai bat campii cu gratie, o sa va spun care sunt noutatile aflate de la Viorel Vasile. Prima ar fi faptul ca  Patronatul brokerilor este functional la aceasta ora, are toate actele necesare  de la Judecatorie, astfel ca putem vorbi de o noua organizatie pe piata asigurarilor. Despre felicitari, masa si dans nu stiu mare lucru, intrebati-l pe VV. In al doilea rand , Patronatul si-a fixat deja pasii urmatori pentru a iesi in lume. In data de 2 martie, ora 10.30, fondatorii vor organiza prima conferinta de presa, la Hotel Pullmann din Bucuresti. Se intra pe baza de invitatii, nu insistati. Cafeaua si fursecurile sunt doar pentru cei care-si gasesc numele pe lista oficiala.

 

Am sarit insa o etapa din program, asa ca revin si spun ca in data de 1 martie, cu o zi inainte de conferinta de presa, membrii PRBAR se vor reuni in prima Adunare generala. Vor discuta despre cererile de aderare primite la Patronat, despre alegerea unui Director  executiv, despre conferinta de a doua zi.  Da, si  totul va fi inregistrat si transmis in direct  de catre pelicanul din Delta, acreditat pe langa PRBAR.

L-am intrebat pe presedintele PRBAR cate cereri de aderare la PRBAR a primit pana acum ? A parut ca numara pe degete si mi-a raspuns ca a primit 14 adrese oficiale  de la brokeri interesati sa faca parte din organizatie, dar ca numarul celor care si-au exprimat intentia verbal sau in alta forma, este mult mai mare. ” Interesul mare ne bucura, dar anul acesta nu cred ca vom primi mai mult de zece membri noi, spune Viorel Vasile, motivand afirmatia prin hotararea membrilor fondatori de a face o selectie riguroasa a celor care vor sa devina membri ai Patronatului.

Din statutul Patronatului, afisat pe site am aflat cateva lucruri interesante pentru cei doritori sa adere la organizatie. Taxa de aderare pentru membrii noi este de 500 de euro iar cotizatia lunara pentru toata lumea, este de 150 euro. Mai scump ca la UNSICAR, e drept dar probabil ca aceasta va scadea in urmatorii ani, atunci cand numarul total al membrilor va creste. In plus, desi membrii noi sunt votati in Adunarea Generala, statutul prevede dreptul de veto al membrilor fondatori. O data la doi ani, fara justificari de vreun fel.

Am pastrat pentru final desertul, informatia cea mai tare. La Conferinta de presa din 2 martie, Patronatul va prezenta strategia in zece puncte cu care vor sa intre pe piata, document la care au muncit din greu toti membrii fondatori. I-am solicitat imperativ lui Viorel Vasile sa mi-o puna la dispozitie acum, s-o anunt eu primul, sa moara concurenta de ciuda. A parut un pic incurcat si jenat de nesimtirea mea dar a inteles ca meseria de blogger presupune ca uneori sa mai ingrosi obrazul. Asa ca din zece puncte ale strategiei mi-a spus doar trei. Iata-le:

  • Separarea sectorului de reglementare a  asigurarilor din ASF intr-o entitate distincta. Adica , intr-un fel, revenirea la CSA, ca mod de organizare a autoritatii de supraveghere.
  • Reglementarea co-brokerajului.
  • Reglementarea mandatului unic in brokerajul de asigurari.

N-as vrea sa insist cu amanunte despre fiecare punct. Vin si eu la conferinta de presa si comentam acolo, impreuna, la o cafea.

 

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published.