Plictisiti de dat in barci, membrii Unsicar s-au mutat intr-un avion Boeing

FB_FTM_1479

 

Caci ce  e prea mult strica. A fost prima editie a regatei , acum vreo sapte ani, urmata de o a doua care trebuia sa confirme succesul celei dintai.  A mai urmat si a treia , pentru cei nostalgici sau excesiv de pasionati. Dar cand se face deja  editia cu numarul sase, te cam saturi de dat in barci. Ajungi sa fii cunoscut de toti pestii din Marea Neagra, sa te muste meduzele de cur, sa-ti sara delfinii in poala. Ca sa nu mai vorbim de costuri !

Asa cred ca a gandit conducerea UNSICAR atunci cand a decis ca evenimentul anual de socializare  dedicat  brokerilor si prietenilor acestora sa fie unul diferit, anul acesta. Mai relaxat, mai orientat catre aspiratiile culturale ale membrilor Uniunii. Astfel ca de la malul Marii Negre , toata lumea s-a mutat cu catel si  purcel  intr-un avion Boeing, ultimul tip, dotat cu trei stewardese superbe dar putin cam usuratice, ca sa nu zic curve. O sa spuneti ca nu se poate, ca bugetul Uniunii nu permite asemenea excentricitati. Ei uite ca se poate, cititi mai departe !

 

FB_FTM_1220

 

Inca de la primele ore ale diminetii trupa invitata de Unsicar s-a adunat la teatrul Elisabeta, acolo unde avea  sa fie cartierul general ( sau cum vreti –  head-office-ul ) al  evenimentelor  puse la cale de Asociatie sub titulatura Bucurestiul necunoscut. S-a inceput cu o intalnire formala la care membrii au discutat de toate, de la probleme capitale ale organizarii interne de partid, pana la probleme globale ale omenirii. S-a trecut evident prin analliza pietei si a  legislatiei asigurarilor, IDD, GDPR, FJGHJ  si mai ales FLYFLLUYF.

 

Eu am ajuns abia dupa amiaza la eveniment, asa ca nu va pot relata cu acuratete  despre cine si ce s-a vorbit acolo, in mod concret. Profit de ocazie insa sa fac o trecere eleganta catre un subiect despre care nu am avut sansa sa vorbesc  la momentul oportun. Acum doua luni de zile Unsicar a primit in randurile sale nu mai putin de opt membri noi, majoritatea brokeri maricei in piata, care vor contribui, sunt convins, macar in parte, la redresarea bugetului uniunii, aflat cam in suferinta . Dincolo de asta e important semnalul dat de acesti brokeri . Daca pana anul trecut erau la moda  iesirile din Unsicar, din cauza atmosferei devenite greu suportabile, iata ca acum trendul pare sa se fi  inversat. Actualul presedinte a reusit ,  intr-un timp scurt, sa reinstaureze o atmosfera  de normalitate, un aer firesc intre conducere si membrii cotizanti .  Nu stiu cat a reusit sa le rezolve din probleme dar  parca Unsicar respira un aer mai curat   in ultima vreme, cel putin asa am inteles eu din discutiile la o tigara cu unii membri. Hai Dorel ca se poate !

Dupa amiaza a fost rezervata culturalizarii.  Unsicar ne-a invitat sa vizitam muzeul BNR, impartiti in grupuri de cate 50 de persoane, din ratiuni de organizare si securitate. La muzeu ne-a fost ghid o doamna simpatica si bine mobilata la mansarda, dupa cum aveam sa constat ulterior. Am vizitat palatul vechi al BNR, construit de doi arhitecti francezi in stilul ecclectic al vremii si am aflat lucruri interesante despre dificultatile de constructie, costuri cat si despre simblorile  cladirii  cum ar fi  vechea sigla a Bancii Nationale ,  leul, respectiv  vulturul cu aripile desfacute , in semn de protejare a cladirii – a tinut sa precizeze  doamna mobilata la mansarda

Cea mai interesanta parte mi sa parut insa cea legata de istoria monedei nationale – leul. Am aflat ca denumirea se trage de la cea de taler-leu ( Löwentaler – germ.) o moneda de argint din Tarile de jos care a circulat multa vreme si in Tarile romane. I se spunea taler-leu pentru ca avea gravat pe revers un leu in doua picioare, simbolul Olandei ( pozitie rampanta cum ne-a explicat doamna mobilata). Dupa cucerirea Tarilor de jos de catre Imperiul habsburgic. Talerul- leu si-a pierdut din putere dar denumirea a ramas adanc intiparita in mentalul colectiv. Nu doar la noi pentru ca si denumirea de leva a monedei vecinilor  bulgari inseamna tot leu in limba lui castravetara. Mai mult se banuieste ca denumirea monedei americane – dolar vine de la taler , prin derivatie ( taller-tollar- dollar). Am tras concluzia ca de fapt intre leu si dolar n-ar fi nicio diferentaIMG-20180918-WA0008 din moment ce se trag din acelasi stramos comun.

 

Ne-am intors la teatrul Elisabeta cu mintea plina de bani, lingouri si impresii culturale profunde legate de istoria neamului. La vitrina cu bani din perioada de dupa Revolutie, onorabilul domn Paul Mitroi a dat dovada de vaste cunostinte in domeniu, uluind-o pe doamna Mansarda. La intrebarea de unde stie atatea lucruri despre BNR, onorabilul s-a autodemascat – a lucrat o perioada in institutie, era de-al casei, care va sa  zica.

FB_FTM_1479

La finalul zilei Unsicar ne-a oferit cireasa de pe tort, un spectacol de teatru inspirat ales. Boeing, boeing, piesa oferita de gazde este o comedie spumoasa, cu actori talentati si inimosi  despre fapte de viata, asta daca va tin curelele sa umblati cu trei amante deodata, toate stewardese una si una. Daca nu, nu-i nimic, oricum finalul e fericit pentru toata lumea si lasa loc de noi combinatii duse. Pardon hin-duse. Cei care au vazut piesa inteleg ce vreau sa spun.

Multumim Unsicar pentru tot !

 

 

 

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published.