Presedintele Klaus Iohannis nu va promulga legea RCA

Iohannis va intoarce legea RCA, inapoi la Parlament pentru reexaminare, asa spun sursele mele din cadrul Serviciilor Speciale din Delta Dunarii. Sigur, nu este exclus ca membrii Parlamentului sa trimita din nou legea la promulgare in aceeasi forma, dar e putin probabil ca semnalul de alarma al Presedintelui sa nu fie luat in considerare.  Demersurile catre Presedinte s-au facut de catre organizatiile pietei asigurarilor, UNSAR fiind port-drapelul acestei actiuni. Memorii  argumentate juridic, lobby intensiv, sprijin din partea unuia dintre consilierii presedintelui.

17796613_1315297745224140_7958658323313976912_n

Prin intermediul unei camere de luat vederi montate sub aripa unui pelican-spion, am reusit sa descifram  in materialele transmise Presedintelui unul dintre argumentele invocate . Piata asigurarilor reclama faptul ca au existat nu mai putin de cinci intalniri in faza de dezbatere publica a legii in care au fost invitati la consultari doar transporatorii. Intalnirile au avut loc la  la Comisiile de Buget-Finate, Ministerul Transporturilor si Ministerul de Finante iar din piata asigurarilor nu a fost invitata nicio asociatie sau Patronat. Iohannis ar putea fi indreptatit sa respinga legea doar pe baza faptului ca nu a existat o consultare reala tocmai cu breasla responsabila direct in aplicarea viitoarei legi.

 

Materialul trimis Presedintelui este insa mult mai amplu si face referire la prevederi din lege care se constituie in incalcari ale mecanismelor de piata libera, la pericolul de infringement ce planeaza asupra Romaniei din partea UE, la prejudicierea intermediarilor etc. ” Fiecare zi care trece fara ca legea sa fie  promulgata, e o zi in avantajul nostru.  “, spun cei care asteapta ca Presedintele sa trimita inapoi legea, la Parlament. Deocamdata, au trecut cateva zile de cand Klaus Iohannis a primit spre promulgare legea RCA si Presedintele inca nu si-a pus semnatura pe aceasta.

 

In ce priveste aparitia noilor cotatii ale asiguratorilor RCA, dupa ce ASF a anuntat tarifele de referinta, piata ramane in expectativa. Toata lumea asteapta ca prima firma care va da startul, anuntand noile tarife sa fie Allianz-Tiriac, liderul pietei. Nu e o noutate.  Asta se intampla de ani de zile, firma germana dand tonul tuturor schimbarilor importante care au avut loc pe piata.  Alte argumente ar fi acelea  ca Allianz Tiriac are “spatele blindat” (vezi actionariatul)  sau ca,  spre deosebire de alte companii ar putea suporta fara probleme o sanctiune financiara din partea ASF in cazul in care ar comite o gafa.

 

Vom vedea ce va fi in zilele urmatoare. Cert este ca ceva, ceva se intampla cu legea RCA, o lege care ar trebui sa rezolve o problema si nu sa creeze inca o suta.

2 responses to “Presedintele Klaus Iohannis nu va promulga legea RCA”

  1. Cristea L says:

    O buna sursa de informare!
    Poate si președintele se gandeste de doua ori inainte de promulgarea noii legj!

  2. Nicolae says:

    Si totusi a promulgat-o, asa cum nu trebuia. Ce tara ! Ce conducatori !

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published.