Scandal pe piata pensiilor private

Un articol publicat ieri de economica.net, sub semnatura Gabrielei Tinteanu, a reusit sa inflameze spiritele atat la ASF cat si la APAPR (Asociatia pentru pensiile administrate privat). Articolul a fost sters pentru cateva minute de pe site-ul economica.net, apoi repus on-line dar adaugandu-i dreptul la replica al APAPR .In final, a aparut cu un titlu schimbat fata de cel initial, al autorului.

In dreptul la replica, APAPR mentioneaza ca “toate informatiile prezentate in articol sunt neadevarate, incepand de la titlu si pana la calculele realizate “dupa ureche”, amestecand indicatori fara legatura intre ei si nerespectand nici principiile matematice, nici pe cele de bun-simt statistic sau de alt fel.” 

Lucrurile nu s-au oprit aici pentru ca astazi, ASF a trimis un Comunicat in care incearca sa linisteasca investitorii in fondurile de pensii:

Având în vedere că în ultimele zile au apărut în spaţiul public mai multe articole de presă care induc, în mod nejustificat, ideea că sistemul de pensii private ar fi „în colaps” sau în „cădere liberă”, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) doreşte să facă următoarele precizări:

Fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II), cât şi fondurile de pensii facultative (Pilonul III) nu se confruntă cu niciun fel de probleme de natură financiară, acestea generând în continuare randamente pozitive.”

Am citit, la randul meu, articolul in cauza. Autorul spune in esenta niste adevaruri de necontestat. Ca toate statele lumii cauta in prezent solutii pentru salvarea fondurilor de pensii private din cauza scaderii dobanzilor pe piata financiara si a cresterii duratei de viata a populatiei . La aceasta se adauga, in Romania, plafonarea nivelului contributiei la Pilonul II, la 5, 1 % dupa opt ani, fata de 6% cum este prevazut in lege. Mai putem adauga scaderea natalitatii, imbatranirea populatiei si alte semnale ingrijoratoare pe care le puteti vedea in orice raport serios privind evolutia demografica. Revenind la efectul scaderii dobanzilor, acesta se va vedea in mod sigur in  randamentele fondurilor in urmatorii 20 de ani, asta pentru ca toata lumea financiara este de acord ca trendul dobanzilor mici nu este unul conjunctural ci unul pe termen lung, dupa criza financiara recent incheiata. Personal nu stiu daca calculele Gabrielei Tinteanu sunt corecte, n-am cum sa le verific, dar stiu , de pilda, ca in prospectul oricarui fond de investitii scrie negru pe alb ca “randamentele actuale obtinute de fond nu sunt o garantie pentru cele viitoare” Si fraza asta e al dracului de importanta ! Nu poti sa te lauzi investitorilor cu ce performante ai obtinut pana acum fara sa il avertizezi ca sistemul e supus unor riscuri si amenintari. Or asta se intampla acum cu fondurile de pensii private. Numai ca daca ai banii intr-o banca poti sa ti-i retragi oricand. Ca participant la un fond de pensii pilonul 2, nu poti sa faci asta, trebuie sa astepti varsta pensionarii pentru a putea beneficia de ei. Din acest motiv, apreciez ca  interventiile APAPR si ASF  in a da cu pietre in articolul Gabrielei Tinteanu sunt neavenite.  Cele doua institutii spun ca totul e bine si frumos pe piata pensiilor private dar nu sufla un cuvant despre ingrijorarile pe care ar trebui sa le aibe in legatura cu viitorul acestei industrii.  Or, eu cred ca pe acest subiect, o dezbatere publica ar fi nu doar binevenita ci si necesara.

Redau mai jos un paragraf de 500 de semne din articol cu link catre economica .net pentru a-l putea citi in intregime. As fi vrut sa-l public integral dar portalul nu-mi permite acest lucru. Lectura placuta !

 

Pensiile private obligatorii au început să de randamente negative în ultimul an

Gabriela Tinteanu

“Statele lumii caută soluţii pentru salvarea de la moarte a fondurilor de pensii private, care au ajuns să aibă de plată anuităţi mai mari decât acumulările. În România, subiectul este tabu şi în ciuda randamentelor de circa 4% afişate de ASF, după scăderea comisioanelor, în conturi au început, din ultimul an să rămână puţini bani decât au fost depuşi în aceeaşi perioadă. În plus, speranţa de viaţă în creştere, dobânzile mici şi comisioanele mari din industrie vor aduce o pensie extrem de mică: între 269 şi 400 de lei pe lună pentru maximum 10 ani, după 25-40 de ani de contribuții.”

http://www.economica.net/pensiile-private-obligatorii–in-colaps–avem-in-cont-mai-putin-decat-am-pus–40-de-ani-de-plata-pentru-400-de-lei-pe-luna_129089.html#ixzz4R1qb4mGD

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published.