
Prin amabilitatea ASF, care mi-a pus la dispozitie cotele de piata ale asiguratorilor CASCO din ultimii 5 ani, sunt in masura sa va prezint un clasament al primilor actori de pe piata asigurarilor CASCO in 2016, in functie de primele brute incasate si, bineinteles, ponderea din total. Acesta arata asa:
Sa comentam un pic. O prima constatare ar fi aceea ca primele sase companii au facut legea pe segmentul CASCO si in 2016, impreuna cumuland o cota de piata de circa 95 %. Apoi , sa mai adaugam ca totalul primelor brute subscrise anul trecut s-a ridicat, conform datelor oficiale ale ASF la 1756 mil lei sau, daca vreti , circa 390 mil euro. Daca adunati cifrele din tabel, ce rezulta este de fapt intreaga piata, ca volum de PBS. Pe langa cele zece firme din top, anul trecut au mai subscris ABC Asig, Asito, ATE,City, Euroins, Fata sau Forte, unele dintre ele disparute intre timp din peisaj si toate cu cote de piata intre 0,02-025%. Pe de alta parte, fata de anii trecuti schimbarea cea mai importanta la varful topului este intre Omniasig si Groupama care si-au inversat locurile in clasament, ce-i drept la o diferenta infima. Omniasig a avut un an mai bun, cu o crestere de 20 % respectiv cu 12,5 mil euro mai mult, fata de 2015. E posibil ca o parte din clientii Astra si Carpatica sa fi migrat preponderent spre aceasta companie, judecand si dupa portofoliul diversificat care include un CASCO dedicat masinilor mai vechi de 8 ani . La randul ei, Groupama a subscris peste media de 4 % inregistrata de piata. Rezultatul francezilor a fost mai bun cu 5,5 mil euro fata de 2015, corespunzator unei cresteri procentuale de 7,5%.
Cum pe lumea asta totul e relativ, atrag atentia ca intre datele comunicate de ASF si cele aduse la cunostinta presei de companii exista mici diferente, fara ca ele sa influenteze prea mult rezultatul la nivelul pietei. Pe vremuri, cand si UNSAR sau Media XPrimm ofereau informatii, aveam inca doua rezultate, evident diferite . Sunt convins ca daca ASF ar trebui sa raporteze la EIOPA, am afla cu totul alte cifre de la organismul european, asa ca, in concluzie, luam de bune doar ce transmite organismul de reglementare.
Din tabel se desprinde concluzia ca, pentru clienti, alegerea companiei la asigurarea CASCO reprezinta , inainte de toate, o chestiune de incredere . E important si pretul dar spre deosebire de alte tipuri de asigurari, la CASCO conteaza in primul rand notorietatea, brandingul firmei, ca si criteriu de alegere. Asta pentru ca soferii isi iubesc masinile, mai ales cand acestea sunt noi dar si pentru ca pretul politei nu este deloc de neglijat in bugetul personal.
Am vazut cat s-a subscris in 2016, sa aruncam acum o privire si pe ce indemnizatii brute s-au platit clientilor. Tabelul de mai jos este sugestiv:
Am pastrat in tabel ordinea firmelor dupa criteriul subscrierior, desi e vorba despre indemnizatii brute platite. Asta pentru a evidentia contrastul. Ca observatie generala, indemnizatiile platite s-au situat intre 57% (Asirom) si 69% (Groupama) din primele brute subscrise de primele sase companii, cele care domina piata. Restul nu reprezinta profit pentru ca mai sunt de constituit rezerve, cheltuieli de administrare si achizitie, comisioane, reasigurare .etc. Putem discuta de un profit bun daca in buzunarul asiguratorului ramn 8-10% din PBS . Groupama, de pilda, a platit in 2016 daune, reprezentand 69 % din primele subscrise. Adaugand celelalte cheltuieli, compania este la limita profitabilitatii pe acest segment de business, desi se afla in primele trei companii de pe piata. Si inca o informatie, pentru a completa tabloul general. La nivel de piata, din statisticile ASF rezulta un nivel mediu al comisioanelor acordate intermediarilor anul trecut pe CASCO de 11 %. procentul este in scadere fata de anii trecuti, in 2014 acesta fiind de 14% . Pentru cifre complete despre piata CASCO in ultimii cinci ani va stau pe mail la dispozitie la adresa de email office@editura-tandem.ro
Material aparut cu sprijinul OMNIASIG Vienna Insurance Group
Lasa un comentariu: