Or fi lei, euro sau moneda din Botswana ?

Uitandu-ma pe Anexa din Proiectul de HG care plafoneaza tarifele la RCA, afisata pe site-ul Ministerului Finantelor, am constatat cu surprindere ca ASF a uitat sa precizeze moneda in care sunt calculate aceste tarife. Pentru o institutie care se vrea riguroasa, este o greseala de nepermis !
Asta ca sa nu mai vorbim de gafa Ministerului de Finanțe , parte din Guvernul, care se vrea tehnocrat si se revendica a fi compus din oameni cu experienta admininstrativa in diverse institutii Europene

Sunt nedumerit, confuz si uluit. Daca tarifele maxime s-au calculat in moneda din Botswana atunci, nu prea ne ies socotelile. In acest caz, de exemplu, tariful la un camion de 16 tone ar fi de 19593,96 pula. Asta pentru ca un leu, nu valoreaza o pula, ci mai multe. Inseamna ca nu e asta moneda, desi ne-ar fi placut sa fie, denumirea seamana mult cu situatia indusa de reglementarile aberante de pe piata RCA.

Am incercat sa transformam tarifele in lira spatiala, dar , din pacate, nu se poate calcula cursul pentru ca moneda in cauza n-a fost folosita inca de nicio tara din lume. N-ati auzit de lira spatiala ? In 2007, cercetatorii, bineinteles cei englezi, s-au gandit ca in viitor, oamenii vor calatori in spatiu si nu vor putea folosi bani electronici (carduri). Asa ca au inventat o moneda oficiala a intregului univers, lira spatiala. Noi suntem de mult in aer cu tarifele RCA, asa ca ar fi fost potrivita o moneda a cerului instelat si a legii morale din noi.

In fine,ar mai fi o varianta , cea a monedei liberiene emisa in 2001, Illusion. Buna si asta, caci unde sunt iluziile noastre, care le-am avut !

Si asta nu e totul. In Ordonanta RCA dar si in tabelul cu tarifele , nu exista nicaieri o referire la perioada de valabilitate a acestor tarife. Deducem insa ca este vorba de sase luni, ca la acest interval se refera plafonarea in HG. Dar poate nu suntem atat de isteti si am fi vrut sa vedem scris negru pe alb asta ,in capul tabelului. Ca vorbim de o lege , nu de o lista de cumparaturi la Metro, facuta , in graba, de Sanda Marin, celebra autoare de carti de bucate, ci de institutii cu staif, cum sunt ASF si Guvernul Romaniei! Ma întreb cum ar fi arătat o rețetă a Sandei Marin publicata in Monitorul Oficial fara unitati de măsura la ingrediente sau la timpul recomandat pentru anumite operatii de preparat un RCA bun, prajit cu oua și bacon.

In fine, sa ne imaginam totusi ca un detinator de automobil doreste sa-si incheie o polita RCA pe un an de zile, ca sa scape de griji.

Oare asiguratorul accepta ? Si,daca dupa sase luni tarifele revin la cele dinaintea plafonarii, sau la unele calculate pe o piata liberă, atunci acesta oare nu ia teapa pentru ca va avea pierderi? Asa ca probabil, il va refuza, asa cum o buna gospodină nu ar trebui sa tina o anumita mâncare prea mult la cuptor, pentru ca se arde si nu maiputem sa o dregem cu nimic, oricât de mare ar fi Sanda Marin sau alti Master Chefi priceputi la gătit in piata RCA.