Bursucul are mereu prioritate in fata ratei !

 

Figura cu rata din postarea trecuta n-a starnit prea mare interes (comentarii), dar asa cum am promis, astazi va ofer si cateva dintre verdictele oferite de instantele din diferite orase ale Germaniei. Pentru ca spre deosebire de Codul Rutier Roman unde accentul este pus pe stabilirea vinovatiei in producerea unui accident, Legea circulatiei rutiere din Germania se bazeaza pe impartirea responsabilitatii in trafic.

 

 

Curtea suprema a landului Karlsruhe:

“Soferul (2) raspinde cu 60% in cazul unei franari bruste a soferului (1) din cauza unei rate salbatice care traverseaza strada. Faptul ca o rata traverseaza strada nu reprezinta un motiv intemeiat pentru o franare brusca a soferului (1). Protectia animalului trebuie sa cantareasca mai putin in comparatie cu protejarea traficului care-i urmeaza. Impotriva participantului la trafic (2), care-l loveste pe cel din fata sa functioneaza prezumtia relativa de vinovatie ca nu a pastrat o distanta de siguranta suficienta sau a circulat neatent”

 

 

Sa vedem acum ce trebuia sa faca soferul  (1)  daca animalul iesit in cale era mai mare decat o rata. Cat de mare ?  Sa zicem de marime medie, cam ca un bursuc (viezure). Cum ? N-ati intalnit   niciodata un bursuc traversand soselele Romaniei ? Doar caprioare blonde si gazele ? Nu-i nimc, ca sa va faceti o idee, un bursuc are 40-80 cm lungime (plus coada ) si 11-14 kg greutate si traieste cam 10 ani, daca nu dati cu masina peste el.

 

 

Judecatoria Stockach :

” Un sofer care, circuland pe un drum federal, franeaza vehiculul sau din cauza unui bursuc care fuge pe strada , nu incalca Regulamentul de circulatie rutiera. Animalul este de marime medie, astfel incat o coliziune ar putea conduce la daune mai mari, inclusiv la vatamari corporale. In aceste conditii exista un motiv intemeiat pentru franare. Cel care a lovit din spate inseamna ca nu a tinut o distanta de siguranta suficienta sau nu a fost atent. El raspunde in proportie de 100%”

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published.