Cat costa un RCA in Bulgaria ? O scurta comparatie cu preturile de la noi

Recent am cunoscut un blogger bulgar, Vladimir Mitev, care mi-a pus la dispozitie cateva site-uri bulgaresti din zona financiara, declinandu-si insa competenta intr-un domeniu atat de specializat cum este cel al asigurarilor. Vladimir locuieste in Ruse, la doi pasi de Bucuresti si  este proprietarul blogului bilingv (roman/bulgar)  “podul prieteniei” pe care va recomand cu caldura sa-l accesati la adresa  https://movafaq.wordpress.com/.

Navigand prin site-urile de specialitate recomandate pentru documentare de colegul bulgar am retinut cateva similitudini cu ce avem noi in Romania.  Si ei, ca si noi au un portal de asigurari online unde poti gasi informatii despre firmele de asigurari, produse, interviuri etc doar ca nu se cheama 1 asig.ro ci zastrahovatel.com (in trad: “asiguratorul”). Chiar daca e in limba bulgara, merge citit cu google translate, atat cat sa intelegi, in context, continutul informatiei. Apoi, si piata lor este dominata de segmentul auto in proportie de 70 %, cam cum este si la noi situatia. Nu in ultimul rand, primii cinci actori au procentaje de piata cu doua cifre, restul ocupand locuri in clasament sub 10 %.  In 2016, de pilda,  primii doi asiguratori bulgari au fost LEV INS si BULSTRAD Vienna Insurance Group, cu cote de piata egale, respectiv fiecare cu  12,5%. Allianz Bulgaria a ocupat locul al cincilea in top cu o cota de piata de  10, 2 %, restul firmelor de tipul Generali, Uniqa, Euroins, avand cote sub 10%. Despre Dallbogg sunt putine informatii, spre deloc.

Si inca o precizare. In termeni de prime brute , firmele bulgaresti au incheiat anul cu subscrieri de circa 1 miliard de euro. La o populatie de 7, 2 mil locuitori rezulta o cheltuiala medie anuala cu asigurarea de 139  euro/bulgar . In Romania cheltuim mai putin, desi avem salarii ceva mai mari. Voi reveni pe aceasta tema.

Am facut introducerea legata de topul firmelor de asigurari de pe piata bulgara in contextul in care l-am rugat pe colegul bulgar sa-mi recomande si un site de-al lor cu cotatii pentru asigurarea RCA, pentru a putea face o comparatie intre preturile din Bulgaria si cele de la noi. Cum , in general, firmele de top au si preturi mai mari am luat ca reper tocmai primele doua companii de pe piata, pe care le-am amintit mai sus.

Ca exemplu de calcul mi-am pus propria masina la bataie si datele personale legate de varsta, experienta etc. Concret este vorba de o Skoda Octavia, model 2012, 1600 cmc, vechime conducere peste 20 de ani, varsta sofer- 52 de ani.   Au rezultat doua cotatii apropiate ca valoare, respectiv 181,82 leva la LEV INS si 198,34 leva la BULSTRAT Vienna Insurance Group. Cat inseamna aceste cotatii in euro si lei, puteti vedea mai jos cu precizarea ca echivalentele sunt la cursul de azi al monedelor din cele doua tari. Sub cotatii se poate citi cel putin o precizare interesanta. Pentru a-si fideliza clientii, asiguratorii bulgari le ofera o reducere de 5 % la asigurarea CASCO, pe perioada cat e in vigoare contractul RCA. Se aude si la departamentele de marketing ale firmelor noastre ?

181.82 Leva = 93 Euro= 420 lei

198.34 Leva =101 Euro= 457 lei

  • . Țările în care de asigurare valabilă.
    Asigurarea de răspundere  PLC (nota: RCA) are acoperire pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, Spațiul Economic European și țările membre ale Acordului  Carte Verde. Certificatul Carte Verde este gratuit și se eliberează oricărei polite emise după 31.12.2015
  •  5% reducere la asigurarea CASCO
    Fiecare client de asigurare de răspundere  PLC primește dreptul la o reducere de 5% la asigurarea Casco Standard. Reducerea este valabilă până la expirarea asigurării de răspundere civilă.

Simplul calcul al pretului asigurarii RCA facut la doua firme din Bulgaria n-ar avea sens daca n-am compara rezultatele cu cotatiile de pe piata romaneasca pentru aceeasi masina. Lucru simplu de facut pentru ca acum circa o luna mi-am reinnoit asigurarea RCA, la preturi plafonate. Unde ? Tot la liderul pietei, la firma mustaciosului miliardar, Allianz Tiriac. Sa nu va mai tin in tensiune, va spun ca pentru un an de asigurare , am achitat suma de 486 de lei, foarte aproape ca valoare de cat m-ar fi costat in Bulgaria ca locuitor al Sofiei.

Sa recapitulam :

LEV INS – 420 lei

Bulstrad Vienna Insurance Group – 457 lei

Allianz-Tiriac – 486 lei

Va las pe voi sa trageti concluziile dar ca sa aveti toate elementele  trebuie sa mai fac cateva precizari. Salariul minim brut in Romania a fost anul trecut de 1250 de lei, adica circa 278  de euro. In Bulgaria, acelasi indicator arata de cifra de 1050 de lei, echivalent a 235 euro. Asadar castigam ceva mai bine ca bulgarii. Daca dupa expirarea plafonarii preturilor in luna mai,  piata va reusi sa se stabilizeze si cotatiile sa nu creasca din nou in mod aberant, am putea spune ca ne apropiem de o normalizare a situatiei. Directia va fi data de  tarifele de referinta.