Toni Souvannasouck (Presedinte PRBAR) :”RCA-ul este obligatoriu si daca dormi cu masina-n pat”

Asigurariblog.ro deschide  mustaria pe 2019 cu un interviu clasic. Cu nimeni altul decat noul presedinte al PRBAR, Antonio Souvannasouck. Pentru cunoscuti, Toni. Sau Tony, depinde de gusturi.

Ne-am dat intalnire in biroul sau de la Asigest, aflat la  etajul sase al cladirii din strada Louis Blanc,  in vecinatatea Pietei Victoriei. Jovial ca intotdeauna si elegant imbracat, Toni  n-a  parut deloc inhibat sau emotionat ci mai degraba degajat si sigur pe el.

Recunosc , m-a interesat mai putin sa aflu de la noul presedinte PRBAR ce planuri marete are in mandatul sau. Ce sa spuna omul ? Aceleasi vorbe de lemn pe care le auziti pe la toate conferintele  ? Obiective, dezvoltare, proiecte, bla, bla, bla. Nu v-ati saturat ? In definitiv, orice presedinte nou nu poate sa-si propuna altceva decat sa duca mai departe ce a facut predecesorul. Poate pe o treapta mai inalta.  N-are rost  sa-l chinuim cu intrebari tampite al caror raspuns este previzibil. 

Asa ca am cautat sa aflu  alte  lucruri. Cum ar fi pozitia lui si implicit a PRBAR, fata de anumite stari de fapt din piata, amanunte din culisele alegerilor sau  detalii de atmosfera.

Ce a iesit din discutia nostra, vedeti in cele ce urmeaza:

Asigurariblog.ro – Evenimentul alegerii tale ca Presedinte PRBAR mi s-a parut cam discret, a venit asa, de nicaieri. Nu tu o conferinta de presa, un comunicat ,ceva.

A.S: Alegerile au fost vineri, inainte de weekend si probabil de acolo impresia asta. Noi am postat un comunicat a doua zi, intai  pe pagina de facebook a PRBAR iar apoi pe site-ul Asociatiei. In ciuda impresiei tale, rezultatul alegerilor  s-a aflat foarte repede in piata. Eu am primit felicitari doar la cateva  minute dupa vot. Gandeste-te, eram doar 14 persoane in sala si cu toate astea n-am putut sa facem nimic  ca lucrurile  sa ramana in casa, sa putem anunta oficial. Ulterior, bineinteles ca membrii nostri au postat la randul lor pe paginile proprii de facebook, linkedin  etc. Informatia a devenit publica.

AB:  Inaintea alegerilor, in piata se vorbea de faptul ca  Stefan Prigoreanu era favorit  sa ocupe pozitia de Presedinte. Asta pentru ca venea din pozitia de vice-presedinte si cam asta era succesiunea normala. Apoi isi anuntase intentia de a candida inca din vara. Ce s-a intamplat ?

AS: S-a intamplat ca Stefan Prigoreanu nu a mai candidat la nicio functie. In consecinta, eu am fost singurul candidat la functia de Presedinte si am fost votat in unanimitate. Pentru pozitia de vicepresedinte au fost mai multe persoane interesate.

AB: Tu ai centrat, si tot tu ai dat cu capul ?

AS: Recunosc, am avut un sentiment de stinghereala pentru ca desi ma gandisem sa candidez, abia dupa ce am castigat am realizat cam ce ma asteapta. Stii, este o vorba printre jucatorii de poker. Daca te bagi la o masa unde nu cunosti lumea iar in primele zece minute nu-ti dai seama cine e fraierul , inseamna ca acela esti tu. Sper sa nu fie cazul.. Si ar mai fi ceva de spus. Chestia cu succesiunea fireasca de la vicepresedinte la presedinte, o fi valabila in teorie dar nu poate functiona intr-o organizatie democratica. La primele alegeri care au avut loc la PRBAR noi am discutat sa ocupam functiile astea in primul rand in functie de disponibilitatea fiecaruia, de  experienta asociativa, de alte lucruri. Daca discutam in termenii astia, eu nu am doar o eperienta de vreo 25 de ani pe piata asigurarilor dar am fost mai bine de 10 ani in conducerea celeilalte asociatii a brokerilor, UNSICAR.

AB:  Mergand mai departe in culisele scrutinului, in ce registru trebuie sa citim alegerea  fostului lider Viorel Vasile in functia de Presedinte onorific al PRBAR ? Nu e un fel de Kim Ir Sen, ales presedinte etern in Coreea de Nord, sau , mai aproape de noi, de Ion Iliescu, presedintele onorific al PSD ?

AS:  Sa lamurim lucrurile. Viorel Vasile nu a fost ales ci  a fost numit iar pe de alta parte nu vorbim despre o functie ci despre un titlu onorific. Trebuie sa recunosc ca o mare parte din decizia instituirii acestui titlu imi apartine pentru ca noi suntem o organizatie mica, tanara care are nevoie de continuitate, de reprezentativitate si de a strange randurile cat mai mult. Daca la conducerea patronatului se vor roti niste oameni, asta nu inseamna ca cei care nu mai sunt in functie nu trebuie sa participe in continuare la luarea deciziilor.

AB: Va avea presedintele onorific si atributii executive ?

AS:  Viorel Vasile va putea reprezenta Patronatul in momentul in care eu nu sunt disponibil, sau colegii mei nu sunt disponibili sau in conditiile in care suntem disponibili dar il rugam pe el sa-si spuna un punct de vedere in piata sau in raport cu o autoritate.

AB: Esti presedinte PRBAR dar in acelasi timp si membru UNSICAR.  Mai ramai in UNSICAR sau te retragi ?

AS: Cand m-am decis sa candidez la PRBAR am vrut sa ma suspend din functia de membru UNSICAR. Am studiat statutele ambelor organizatii si am tras concluzia ca niciunul din acestea nu are limitari sau exclusivitati in privinta calitatii de membru.

AB: Nu putem vorbi totusi de un conflict de interese ?

AS: Din fericire nu  pentru ca cele doua organizatii nu se afla in competitie, ele lupta umar la umar pentru profesia de broker si pentru drepturile noastre in raport cu institutiile din piata. Cred ca daca m-as fi auto-suspendat as fi facut mai mult rau ambelor organizatii. Asa ca voi ramane membru in continuare si pentru faptul ca apreciez ca face si ce a facut UNSICAR.

AB: Revenind la Viorel Vasile,  omul are meritul de a fi lansat la apa PRBAR si a facut-o  destul de bine. Nu simti o presiune suplimentara data de faptul ca trebuie sa fii mai competitiv decat el ?

AS: Personal nu mi-am setat ca obiectiv sa fiu mai bun decat fostul presedinte si sper ca nici colegii mei nu au astfel de asteptari.  Ceea ce ne dorim este sa continuam  sa ducem la bun sfarsit proiectele pe care le avem. E vorba despre PRBAR Academy, implicarea in proiecte legislative, amendarea legii RCA etc

AB: Hai sa le luam pe rand. Pe site-ul PRBAR Academy spuneti ca faceti pregatire profesionala dar nu vorbiti nimic despre cifre. Cati s-au scolit pana acum la voi, la ce  tarife,  care sunt conditiile de participare la cursuri ?

AS: Avem o platforma de pregatire online, pusa la dispozitie de unul dintre membrii Patronatului,  unde brokerii nostri au acces gratuit iar cei din afara PRBAR pot participa contra cost. Datele exista, o sa-l rog pe Cristi Balanica (Dir executiv ) sa le puna si pe site.

AB: Revenind la PRBAR Academy, poate poti sa ne lamuresti un pic ce vreti sa faceti cu programele astea de mentorat. Suna destul de ambiguu, la prima vedere.

AS: Programele de mentorat sunt o initiativa unica in Romania pe piata asigurarilor.  La inceput am fost si eu sceptic ca si tine in legatura cu ideea asta, ma gandeam ca pentru industria noastra mentoratul e cam  ce-i lipseste chelului – tichie de margaritar. Insa nu-i chiar asa pentru ca intrand un pic in profunzimea problemei am tras concluzia ca multi dintre noi, cei mai vechi brokeri de  pe piata, asta facem, mentorat in fiecare zi, in fiecare discutie pe care o avem cu colegii nostri. Drept urmare acest proiect de mentorat este doar o deschidere catre alte persoane a ceea ce facem noi zilnic . Programul este benevol pentru toate partile, nu implica o participare financiara. De altfel nimeni nu este remunerat in activitatile PRBAR Academy.

AB: Discutand de proiecte legislative, spune-mi te rog 2-3 puncte importante care ar trebui modificate, in opinia voastra,  in legea RCA ?

AS: Singurul punct in care piata este unanima este desfiintarea emiterii politei RCA pentru o luna de zile.  Prevederea fragmenteaza asigurarea RCA si favorizeaza scaderea gradului de cuprindere in asigurare. Si  un lucru mai putin cunoscut, asigurarea  este obligatorie si daca tu dormi cu maina-n pat. Asta nu e o figura de stil, e  o decizie a Curtii europene de justitie. Sigur, ca si consumator de asigurari, poti sa suspenzi polita pentru o perioada, daca ai masina in service sau in alta situatie bine definita. Incheierea unei polite pe o luna inseamna si obligativitatea de a-l notifica pe client in legatura cu expirarea ei cu 30 de zile inainte. Practic cand ii dai polita, trebuie sa-i dai si notificarea de expirare.  Nu exista in experienta mea de 25 de ani in asigurari un exemplu in care cineva sa-si cumpere o polita RCA cu o luna inainte de a avea nevoie de ea !

AB: Alta prevedere ?

AS: Eu am sustinut si o sa sustin si mai vehement in continuare ca la emiterea unei polite RCA sa se ceara si RCA-ul vechi. Daca nu exista continuitate a politei atunci sa se aplice un malus. Prevederea asta se aplica , de exemplu in Franta, unde daca nu ai RCA-ul vechi, te intorci la B(onus)zero si platesti si o taxa. La noi, asta ar duce la cresterea gradului de cuprindere in asigurare si va permite pietei sa nu creasca costurile.

AB: Ideea asta a ta va imbraca forma unei propuneri scrise, oficiale a PRBAR , catre ASF ?

AS: Da, este o discutie care am avut-o cu colegii din PRBAR dar , e adevarat ca  n-a imbracat inca forma unei propuneri catre ASF . Asta pentru ca  suntem intr-un impas profund. Desi  ASF a manifestat deschidere catre discutii privind modificarea legii RCA , noi nu suntem chemati la aceste discutii.

AB: Cum asa ? S-a facut un grup de lucru, nu faceti si voi parte din el ?

AS:  Ba da, numai ca nu s-au mai facut intalniri ale grupului de lucru de multa  vreme, de prin vara anului trecut.

AB: Sa trecen la altceva. Care este pozitia ta sau a PRBAR in legatura cu proiectul de lege privind societatile mutuale de asigurari ?

AS: Noi n-am discutat despre asta in PRBAR. Dar practic nu e nimic nou, posibilitatea infiintarii societatilor mutuale era permisa si de legea 32/2000, doar ca n-au existat norme de punere in aplicare. Ideea s-a repus pe tapet odata cu scandalurile cu transportatorii din 2016. Brokerii au sustinut aceasta propunere, imi aduc aminte de discutiile din UNSICAR. Dupa parerea mea vor fi, cu siguranta incercari de infiintare a unor astfel de societati, dupa aparitia normelor . Ele vor avea insa succes numai daca va avea loc un transfer de know how din afara  si un management performant.

AB: Sa incheiem intr-o nota mai optimista. Cum stati cu bugetul PRBAR ?

As spune ca bine, suntem pe plus. In conditiile in care veniturile noastre provin exclusiv din cotizatiile membrilor si din sponsorizari, ne descurcam.