Cine este Sorana Mantho, avocata propusa ca director general la UNSAR ?

Avand   numele de fata Ceuca, Sorana Bogdana Mantho este fiica unui avocat si  om politic ardelean foarte cunoscut in zona judetului Mures. Tatal sau, Cornel Ceuca (83 de ani) a absolvit Facultatea de Drept la Cluj iar apoi a facut ceva cursuri de specializare in Franta, prin 1967-1968. La Revolutie, avocatul Ceuca n-a stat cu mainele in san, astfel ca seara de 22 decembrie 1989 l-a prins organizand administratia locala provizorie iar apoi, urmand traseul logic pentru acele vremuri, a devenit   membru in Consiliile FSN si CPUN ale judetului Mures. In martie 1990, cand la Targu Mures lucrurile au degenerat intr-un conflict interetnic, avocatul Cornel Ceuca s-a implicat activ in rezolvarea situatiei. Component al Comisiei Guvernamentale facuta in scopul analizei conflictului dintre romani si maghiari, tatal Soranei s-a intalnit la Palatul Victoria cu Ion Iliescu, Petre Roman si alte personalitati ale momentului si au pus pe hartie solutii de rezolvare a situatiei create

Ce a urmat nu reprezinta altceva decat traseul firesc al unui om de succes. Secretar de stat în Ministerul Comerțului și Turismului,  apoi subsecretar de stat al Departamentului Comerțului Exterior,  ministru consilier la Ambasada României din Italia , consilier în Ministerul Comerțului etc, etc.

Sa mai adaugam calitatea de membru si functii de conducere in tot felul de asociatii (Vicepreședinte al Institutului Lombard pentru Schimburi Sociale, Culturale și Economice Italo-Române (ILSIR din Milano); membru al Consiliului de conducere al Societății culturale de pe lângă CEE “Noi și Europa” (Roma); membru al “Lion’s Club Europeo” (New York); membru în Comitetul de Onoare al Asociației “Progetto Logos”; invitat la “Forum Universale – Crans-Montana.

Si ca sa incheiem apoteotic lista, sa mai spunem ca omul a fost  distins cu șase ordine și medalii românești pentru activitatea profesională,  iar bomboana de pe tort o reprezinta  medalia “Iohanes Paulus II Pont. Max” primita din mâna Sanctității Sale in  1992.

La 83 de ani, tatal posibilei inlocuitoare a celebrei “Lady in red ” la UNSAR este inca o persoana activa. Il gasim in 2016 viceprimar in satul Ciugud, judetul Alba, apreciat de locuitori ca bun gospodar. Atat deocamdata dar vom reveni cat de curand.