Lista de asteptare pentru aderarea la Patronatul brokerilor de asigurare

In jur de 15-16 brokeri de asigurare si-au exprimat dorinta de a deveni membri ai Patronatului Brokerilor de Asigurare (PRBAR) in perioada sarbatorilor de iarna, mai precis de la mijlocul lunii decembrie de cand cei 10 membri fondatori au facut publica intentia lor de a infiinta aceasta organizatie. ” Cererile au venit pe email, telefonic sau in discutii directe, declara unul dintre membrii fondatori, dar nu le putem lua in considerare deocamdata, pentru ca  actele de infiintare ale PRBAR nu au iesit inca de la Judecatorie. Data cand acest lucru ar trebui sa se intample este 19 ianuarie, daca documentatia depusa este completa si  nu va fi nevoie de documente suplimentare”. PRBAR intentioneaza ca dupa aceasta etapa sa convoace un eveniment de presa pentru a explica, in amanunt care sunt intentiile si obiectivele Patronatului.

In privinta fortei de negociere a Patronatului, daca celor 10 membri fondatori care detineau 25 % din piata brokerajului li se vor adauga cei 15-16 brokeri de pe lista de asteptare, cota de piata totala va depasi probabil 30 %. Situatia este insa dinamica. Ramane de vazut daca cei trei mari brokeri internationali Marsh, AON, Gras Savoye care au parasit UNSICAR in 2013 vor fi interesati sa adere la noua organizatie, caz in care cota de piata a PRBAR ar creste considerabil.  Am intrebat-o pe Adriana Grecu, sefa de la AON Romania ce crede despre PRBAR si  daca firma are in obiectiv aderarea la aceasta organizatie.

“Salut initiativa grupului care a creat acest Patronat, a spus Adriana Grecu.  Nu stiu exact daca obiectivele acestei organizatii se potrivesc cu ale noastre dar, suntem deschisi la discutii si vom urmari cu interes in 2017, initiativele lansate de dansii. In cazul in care ni se va face o propunere si vom considera oportun sa aderam, o vom face dar, nu mai devreme  de anul viitor”.

Pentru  membrii  Patronatului care sunt in acelasi timp si membri ai UNSICAR ar mai fi si problema cotizatiilor ce trebuie platite catre ambele asociatii. In prezent exista trei grile de cotizatie pentru membrii UNSICAR, respectiv 250, 350, 450 de lei lunar, in functie de cifra de afaceri realizata in anul precedent. La aceste sume s-ar adauga cotizatia la PRBAR despre care nu avem in prezent informatii dar care va fi stabilita, cel mai probabil, la prima Adunare Generala a Patronatului. In conditiile reducerilor de comisioane in urma a plafonarii tarifelor la RCA e greu de crezut ca pe termen lung brokerii care fac parte din ambele asociatii vor plati cotizatii in ambele parti. Vom asista la o negociere intre cele doua asociatii pentru plata unui cotizatii unice  ? Sau, in final,  va ramane pe piata brokerilor  o singura organizatie ?